Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ντολασετρόνη μεθανοσουλφονική (Dolasetron Mesilate)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.14.13.02

Ενδείξεις: Αντιμετώπιση ναυτίας και εμέτου που προκαλούνται από χημειοθεραπεία του καρκίνου. Πρόληψη ή θεραπεία μετεγχειρητικής ναυτίας και εμέτων.

Αντενδείξεις: Ασθενείς με σημαντική παράταση του QT, κολποκοιλιακό αποκλεισμό 2ου ή 3ου βαθμού. Συγχορήγηση αντιαρρυθμικών τάξης Ι και ΙΙΙ .

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Κεφαλαλγία, ζάλη, κόπωση, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, κοιλιακά άλγη, ανορεξία, διαταραχές γεύσης, διαταραχές ύπνου, ρίγος, πυρετός, ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία, αλλοίωση του επάρματος Τ στο ΗΚΓ, παράταση του PR και QT και διαπλάτυνση QRS (αναστρέψιμες αλλοιώσεις).

Αλληλεπιδράσεις: Η χορήγηση της σιμετιδίνης αυξάνει και της ριφαμπικίνης ελαττώνει τις συγκεντρώσεις του δραστικού μεταβολίτη, λόγω δράσης των φαρμάκων αυτών στο κυτόχρωμα Ρ-450.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ασθενείς με προϋπάρχουσες μεταβολές της καρδιακής αγωγιμότητας, σημαντικές ηλεκτρολυτικές διαταραχές ή καρδιακή ανεπάρκεια. Δεν απαιτείται μεταβολή της δοσολογίας σε ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια. Κύηση (εκτός εάν κριθεί απαραίτητο) και γαλουχία.

Δοσολογία

Ναυτία και έμετος από αντικαρκινική θεραπεία:

Από το στόμα: Για πρόληψη εφάπαξ δόση 200 mg περίπου μια ώρα πριν από κάθε αγωγή χημειοθεραπείας. Για πρόληψη μετά το τέλος ενός κύκλου χημειοθεραπείας εφάπαξ ημερήσια δόση 200 mg.

Παρεντερικώς: Για πρόληψη εφάπαξ δόση 100 mg περίπου 30 λεπτά πριν από τη χημειοθεραπεία (για πρόληψη μετά το τέλος ενός κύκλου χημειοθεραπείας, μόνο από το στόμα).

Μετεγχειρητική ναυτία και έμετος: Από το στόμα Για πρόληψη εφάπαξ δόση 50 mg πριν την έναρξη της αναισθησίας. Παρεντερικώς Για πρόληψη μια εφάπαξ δόση 12.5 mg κατά το τέλος της αναισθησίας. Για θεραπεία εφάπαξ δόση 12.5 mg μόλις εμφανισθεί ναυτία ή έμετος. Ενίεται εντός 30 δευτερολέπτων ή διαλύεται σε 50 ml φυσιολογικού ορού, 5% δεξτρόζης ή σε άλλα συμβατά ενδοφλέβια υγρά ή εγχέεται εντός 30 δευτερολέπτων έως 15’.

Χορηγείται και από τις δύο οδούς το μέγιστο μέχρι 4 συνεχείς ημέρες σε κάθε κύκλο χημειοθεραπείας. Δεν συνιστάται η χορήγηση σε παιδιά.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ANZEMET/Aventis: f.c.tab 200mg x 3- inj.sol 100mg/5ml-amp x 1amp

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.14 Αντιεμετικά - αντιιλιγγικά

04.14.13 Aνταγωνιστές των 5-HT3 υποδοχέων

04.14.13.02 Ντολασετρόνη μεθανοσουλφονική (Dolasetron Mesilate)

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.