Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Βαρενικλίνη (Varenicline)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.12.01.01

Ενδείξεις: Υποβοηθητικό για τη διακοπή του καπνίσματος.

Αντενδείξεις: Κύηση.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετοι, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, μετεωρισμός, ξηροστομία, ανορεξία ή αυξημένη όρεξη, αϋπνία, ανώμαλα όνειρα, αίσθημα κόπωσης, σπανιότερα αντιδράσεις πανικού, βραδυψυχισμός, διακυμάνσεις της συναισθηματικής διάθεσης, αυτοκτονικές σκέψεις, υπερτονία, δυσαρθρία, τρόμος, αύξηση ή μείωση της libido, καρδιακές αρρυθμίες, οπτικές διαταραχές (σκότωμα, φωτοφοβία, μυδρίαση), δύσπνοια, βήχας, βράγχος φωνής, θωρακικά άλγη, πυρεξία, δυσκαμψία αρθρώσεων, μηνορραγία, κολπικό έκκριμα, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, διαταραχές ηπατικής λειτουργίας, γλυκοζουρία, αύξηση της CRP, θρομβοπενία, υπασβεστιαιμία.

Αλληλεπιδράσεις-Προσοχή στη χορήγηση: Να διακόπτεται αμέσως η θεραπεία εάν τα άτομα εμφανίσουν κατάθλιψη ή αυτοκτονικό ιδεασμό. Να αποφεύγεται η απότομη διακοπή της χορήγησης (κίνδυνος υποτροπής, ευερεθιστότητα, αϋπνία). Υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης των συμπτωμάτων εάν προϋπάρχει ψυχική νόσος. Εξαιτίας της διακοπής του καπνίσματος μπορεί να απαιτηθεί προσαρμογή της δοσολογίας μερικών φαρμάκων π.χ. της θεοφυλλίνης, της βαρφαρίνης και της ινσουλίνης. Ενδέχεται να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης λόγω υπνηλίας και ζάλης. Η συγχορήγηση με σκευάσματα διαδερμικής νικοτίνης έχει προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης και της συχνότητας εμφάνισης ναυτίας, εμέτων, ζάλης και κόπωσης.

Δοσολογία: Η συνιστώμενη δοσολογία είναι: 1-3η ημέρα 0.5mg ημερησίως, 4-7η ημέρα 0.5m δύο φορές την ημέρα, 8η ημέρα 1mg δύο φορές την ημέρα μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας στις 12 εβδομάδες. Η δόση μειώνεται αν δεν υπάρχει καλή ανοχή, σε ασθενείς με μέτρια νεφρική ανεπάρκεια και δεν χορηγείται σε παιδιά και εφήβους <18 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Varenicline Tartrate:

CHAMPIX/Pfizer England: 0.5mg x 56, 1mg x 28

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.12 Φάρμακα απεξάρτησης από ουσίες

04.12.01 Φάρμακα απεξάρτησης από τη νικοτίνη

04.12.01.01 Βαρενικλίνη (Varenicline)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η βαρενικλίνη (varenicline) συνδέεται με υψηλή συγγένεια και εκλεκτικότητα με τους α4β2 νευρωνικούς νικοτινικούς υποδοχείς της ακετυλχολίνης, όπου δρα ως μερικός αγωνιστής. Παρουσιάζει, αφενός, δράση αγωνιστή με χαμηλότερη εγγενή αποτελεσματικότητα από τη νικοτίνη και, αφετέρου, δράση ανταγωνιστή παρουσία της νικοτίνης.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CHAMPIX Βαρενικλίνη Pfizer Europe MA EEIG
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.