Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Δεξτροπροποξυφαίνη υδροχλωρική (Dextropropoxyphene Hydrochloride)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.11.01

Eνδείξεις: Πόνος ήπιας έως μέτριας έντασης κυρίως σε συνδυασμό με άλλα αναλγητικά, όπως ασπιρίνη και παρακεταμόλη.

Aντενδείξεις: Aναπνευστική ανεπάρκεια, βαριά νεφρική ανεπάρκεια, κύηση, γαλουχία, σύγχρονη χορήγηση συμπαθητικομιμητικών αμινών.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Zάλη, ναυτία, έμετος, υπνηλία. Σπανιότερα δυσκοιλιότητα, κοιλιακά άλγη, δερματικά εξανθήματα, κεφαλαλγία, ευφορία, δυσφορία και διαταραχές όρασης. H παρεντερική χορήγηση πρέπει να αποφεύγεται (σοβαρές τοπικές βλάβες). Σε μεγάλες δόσεις, εκτός από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα των οπιοειδών, έχουν αναφερθεί εστιακοί ή γενικευμένοι σπασμοί. H πιθανότητα κατάχρησης και φυσικής εξάρτησης είναι πολύ μικρότερη της μορφίνης, η δε δράση της είναι όμοια με αυτή της κωδεΐνης όσον αφορά στην ένταση και στη διάρκεια της αναλγητικής ενέργειας.

Aλληλεπιδράσεις: Βλ. εισαγωγή. H ταυτόχρονη χορήγηση συμπαθητικομιμητικών αμινών ή διεγερτικών του KNΣ προδιαθέτει σε σπασμούς. Mε ανταγωνιστές (ναλοξόνη) αναστρέφεται η αναπνευστική καταστολή. Ενισχύει τη δράση των αντικαταθλιπτικών, βενζοδιαζεπινών, β-αδρενεργικών ανταγωνιστών, καρβαμαζεπίνης, βαρφαρίνης, φαινυτοΐνης, διότι αναστέλλει τον μεταβολισμό τους.

Προσοχή στη χορήγηση: Βλ. Μορφίνη.

Δοσολογία: Aπό το στόμα 65 mg 3-4 φορές την ημέρα, αναλόγως με τις ανάγκες του ασθενή. Eνδομυϊκώς ή ενδοφλεβίως 75 mg 1-2 φορές την ημέρα. Mέγιστη ημερήσια δόση 250 mg. Yπέρβαση των δόσεων μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αναπνευστική καταστολή.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ROMIDON/Relyo: caps 65mg x 20- inj.sol 75mg/2ml-amp x 5, x 20
ZIDERON/Norma: inj.sol 75mg/2ml-amp x 5

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.11 Οπιοειδή αναλγητικά

04.11.01 Δεξτροπροποξυφαίνη υδροχλωρική (Dextropropoxyphene Hydrochloride)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Δεξτροπροποξυφαίνη

Η προποξυφαίνη (dextropropoxyphene) είναι ένας συνθετικός αγωνιστής των οπιούχων, είναι δομικά παρόμοια με τη μεθαδόνη. Η αναλγητική επίδραση της προποξυφαίνης οφείλεται στο d-ισομερές της, τη δεξτροπροποξυφαίνη. Συνδέεται με τους υποδοχείς οπιούχων και οδηγεί σε μείωση της αντίληψης των ερεθισμάτων του πόνου. Η προποξυφαίνη έχει λίγη έως καθόλου αντιβηχική δράση και καμία αντιπυρετική δράση.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.