Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ατομοξετίνη υδροχλωρική (Atomoxetine Hydrochloride)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.09.01

Ενδείξεις: Διαταραχή ελλειματικής προσοχής/ υπερκινητικότητας σε παιδιά ≥ 6 ετών και εφήβους, ως τμήμα ενός πλήρους θεραπευτικού προγράμματος.

Αντενδείξεις: Γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Συγχορήγηση με αναστολείς της ΜΑΟ.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ανορεξία, κοιλιακά άλγη, έμετοι, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, ταχυκαρδία, έκτακτες συστολές, πολύ πρωινή αφύπνιση, νευρικότητα, διακυμάνσεις του θυμικού, γριπποειδή συμπτώματα, ξηροστομία, μυδρίαση, εξανθήματα, κνησμός, αίσθημα κόπωσης, μείωση σωματικού βάρους.

Αλληλεπιδράσεις: Με αναστολείς της ΜΑΟ (να μην συγχορηγείται παρά μόνον μετά 2 εβδομάδες από τη διακοπή του ενός ή του άλλου φαρμάκου). Η συγχορήγηση με β2-διεγέρτες (λ.χ. σαλβουταμόλη) ενδέχεται να προκαλέσει παρενέργειες από το καρδιαγγειακό σύστημα. Τα αντικαταθλιπτικά ιμιπραμίνη, βενλαφαξίνη και τα αποσυμφορητικά, όπως λ.χ. η φαινυλεφρίνη αυξάνουν τη δράση της.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ασθενείς με υπέρταση ή υπόταση, καρδιαγγειακή ή αγγειακή εγκεφαλική νόσο. Να διακόπτεται η θεραπεία σε ασθενείς με ίκτερο ή άλλες ενδείξεις ηπατικής βλάβης. Παρακολούθηση για τυχόν εμφάνιση εχθρικής συμπεριφοράς, αυτοκτονικών τάσεων, άγχους ή κατάθλιψης. Να μη χορηγείται κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας.

Δοσολογία: Για παιδιά και εφήβους βάρους έως 70kg αρχική δόση 0.5mg/kg ημερησίως και μετά μια εβδομάδα προοδευτική αύξηση μέχρι τη δόση συντήρησης 1.2mg/kg ημερησίως. Σε ασθενείς βάρους >70kg αρχική δόση 40mg ημερησίως και προοδευτική αύξηση μετά μία εβδομάδα μέχρι τη δόση συντήρησης 80mg ημερησίως. Το φάρμακο χορηγείται είτε εφάπαξ το πρωΐ είτε σε δύο δόσεις (πρωΐ και νωρίς το βράδυ).

Φαρμακευτικά προϊόντα

STRATTERA/Φαρμασερβ-Λιλλυ: caps 18mg x 28, 25mg x 28, 40mg x 28, 60mg x 28

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.09 Διεγερτικά του ΚΝΣ - φάρμακα επί υπερκινητικών συνδρόμων

04.09.01 Ατομοξετίνη υδροχλωρική (Atomoxetine Hydrochloride)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Ατομοξετίνη

Η ατομοξετίνη είναι ένας ιδιαίτερα εκλεκτικός και ισχυρός αναστολέας των αντλιών επαναπρόσληψης της νοραδρεναλίνης του προσυναπτικού νευρώνα που θεωρείται ότι αποτελεί το μηχανισμό δράσης της, χωρίς να επηρεάζει άμεσα τις αντλίες επαναπρόσληψης της σεροτονίνης ή της ντοπαμίνης.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
STRATTERA Ατομοξετίνη Pharmaserve - Lilly Α.Ε.Β.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.