Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Απομορφίνη υδροχλωρική (Apomorphine Hydrochloride)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.06.01.01.02

Eνδείξεις: Αντιμετώπιση των διακυμάνσεων κινητικότητας (περίοδοι «on-off»), ασθενών με νόσο του Parkinson, οι οποίες επιμένουν παρά τη θεραπεία με λεβοντόπα ή ντοπαμινεργικό φάρμακο.

Aντενδείξεις: Ασθενείς σε καταστολή αναπνοής ή ΚΝΣ, ηπατική ανεπάρκεια, ψυχωσικές διαταραχές, άνοια. Επίσης ασθενείς με θετική ανταπόκριση στη λεβοντόπα, η οποία συνοδεύεται από δυσκινησία και δυστονία. Κύηση και γαλουχία. Παιδιά και έφηβοι < 18 ετών.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετοι, παροδική καταστολή ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των «δραστικών» («on») περιόδων, που ενδέχεται να επιβάλουν διακοπή της θεραπείας. Στις ίδιες περιόδους σύγχυση και οπτικές ψευδαισθήσεις. Ορθοστατική υπόταση συνήθως παροδική. Αιμολυτική αναιμία με θετική Coombs σε συγχορήγηση με λεβοντόπα. Τοπικές αντιδράσεις στα σημεία των ενέσεων (ερύθημα, σκλήρυνση δέρματος, σχηματισμός οζιδίων, εξελκώσεις).

Aλληλεπιδράσεις: Τα αντιψυχωσικά και η μεθυλντόπα ανταγωνίζονται τη δράση της, ενώ τα λοιπά ντοπαμινεργικά (λ.χ. εντακαπόνη) την ενισχύουν.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ασθενείς με νεφρική, αναπνευστική, καρδιαγγειακή νόσο, σε ηλικιωμένα ή εξασθενημένα άτομα ή επιρρεπή σε ναυτία, εμέτους και ορθοστατική υπόταση. Παρακολούθηση ηπατικής, νεφρικής και καρδιαγγειακής λειτουργίας. Καρδιακή, ηπατική, ανεπάρκεια, ψυχώσεις, υποτροπιάζον έκζεμα. Μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων (βλ. εισαγωγή). Η θεραπεία να αρχίζει με ιατρική παρακολούθηση από ειδικό. Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ικανοί να αναγνωρίζουν την περίοδο αδράνειας («off») και να μπορούν να κάνουν μόνοι τους την ένεση όταν χρειασθεί. Να μη χορηγείται ενδοφλεβίως.

Δοσολογία: Η κατάλληλη δοσολογία προσδιορίζεται με σταδιακή αύξηση της δόσης. Εναρξη με 1mg κατά τη διάρκεια της υποκινητικής ή «αδρανούς» φάσης. Σε μη ανταπόκριση νέα χορήγηση 2mg μετά 30’. Η δόση μπορεί να αυξάνεται με μεσοδιαστήματα 40’ έως ότου παρατηρηθεί ικανή ανταπόκριση. Συνήθης δοσολογία 3-30mg ημερησίως χορηγούμενα σε 1-10 ενέσεις. Μέγιστη δόση 100mg ημερησίως.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ΑPO-GO/ITF: inj.sol 10mg/ml bt x 5 cartridges (στυλεοφόρος συσκευή) x 3ml

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.06 Φάρμακα χορηγούμενα σε παρκινσονισμό και συναφείς παθήσεις

04.06.01 Αντιπαρκινσονικά

04.06.01.01 Φάρμακα με ντοπαμινεργική δράση (ντοπαμινεργικά)

04.06.01.01.02 Απομορφίνη υδροχλωρική (Apomorphine Hydrochloride)

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.