Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Βιγκαμπατρίνη (Vigabatrin)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.05.03

Ενδείξεις: Ως συμπληρωματική θεραπεία με άλλα αντιεπιληπτικά σε ανθεκτική εστιακή επιληψία με ή χωρίς δευτερογενή γενίκευση, μόνον όταν όλοι οι άλλοι συνδυασμοί φαρμάκων αποδείχθηκαν ανεπαρκείς ή μη ανεκτοί. Ως μονοθεραπεία σε βρεφικούς σπασμούς (σύνδρομο West). H θεραπεία να καθορίζεται μόνο από ειδικό στην επιληψία, στη νευρολογία ή στην παιδιατρική νευρολογία.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Βλάβες του οπτικού πεδίου στο 1/3 των ασθενών. Υπνηλία, κόπωση, διέγερση και ανησυχία στα παιδιά, κεφαλαλγία, αύξηση βάρους, τρόμος, οίδημα, ζάλη, παραισθησία, διαταραχές συγκέντρωσης και μνήμης, ανησυχία, επιθετικότητα, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, διαταραχές σκέψης, παρανοϊκές αντιδράσεις, ναυτία, υπογάστριο άλγος, θάμβος όρασης, διπλωπία, νυσταγμός.

Aλληλεπιδράσεις: Μπορεί να προκαλέσει κάποια μείωση στη μετρηθείσα δραστηριότητα της ALT (30% έως 100%) και σε μικρότερη έκταση στην AST. Γι' αυτό, αυτές οι ηπατικές δοκιμασίες μπορεί να μην είναι ποσοτικά αξιόπιστες. Μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των αμινοξέων στα ούρα και να προκληθεί ψευδώς θετική δοκιμασία για συγκεκριμένες σπάνιες γενετικές μεταβολικές διαταραχές. Πιθανή μείωση της συγκέντρωσης της φαινυτοΐνης στο πλάσμα.

Προσοχή στη χορήγηση: Βλάβες των οπτικών πεδίων σε υψηλή συχνότητα. Η έναρξη συνήθως παρουσιάζεται μετά από μήνες ή χρόνια από την αγωγή βιγκαμπατρίνης. Ο βαθμός περιορισμού του οπτικού πεδίου μπορεί να είναι σοβαρός. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι οι βλάβες των οπτικών πεδίων είναι μη αναστρέψιμες ακόμη και μετά τη διακοπή της αγωγής. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούν να εντοπισθούν μόνο με συστηματική περιμετρία η οποία είναι δυνατή μόνο σε ασθενείς > 9 ετών. Πριν από την έναρξη της αγωγής και σε 6μηνιαία διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας, πρέπει να διεξάγεται εξέταση των οπτικών πεδίων. Οι ασθενείς να καθοδηγούνται να αναφέρουν οποιοδήποτε πρόβλημα όρασης και συμπτώματα τα οποία μπορεί να συσχετίζονται με στένωση του οπτικού πεδίου. Δεν χορηγείται σε ασθενείς με προϋπάρχουσα βλάβη των οπτικών πεδίων. Να αποφεύγεται η απότομη διακοπή της. Προσοχή σε νεφρική ανεπάρκεια, ηλικιωμένους, ιστορικό ψυχώσεων, κατάθλιψης, προβλημάτων συμπεριφοράς. Στενή παρακολούθηση για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες από τη νευρική λειτουργία. Χορηγείται κατά την κύηση, μόνο εάν αυτό είναι σαφώς αναγκαίο. Δεν συνιστάται στη γαλουχία. Ιδιαίτερη προσοχή κατά την οδήγηση ή χειρισμό μηχανημάτων ή τη διενέργεια επικίνδυνων εργασιών.

Δοσολογία

Επιληψία: Ενήλικες 1g την ημέρα και αύξηση ανάλογα με την ανταπόκριση κατά 0.5g ανά εβδομάδα μέχρι το μέγιστο 3g ημερησίως, παιδιά 40mg/kg/ημέρα, δόση συντήρησης σε σωματικό βάρος 10-15kg 0.5-1g/ημέρα, 15-30 kg 1-1.5g/ημέρα, 30-50kg 1.5-3g/ημέρα, >50kg 2-3g/ημέρα.

Σύνδρομο West: Εναρξη με 50mg/kg/ημέρα και αύξηση ανάλογα με την ανταπόκριση ανά εβδομάδα. Δόσεις μέχρι 150mg/kg/ημέρα έχουν γίνει καλά ανεκτές.

Φαρμακευτικά προϊόντα

SABRIL/Aventis: f.c.tab 500mg x 30

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.05 Αντιεπιληπτικά

04.05.03 Βιγκαμπατρίνη (Vigabatrin)

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.