Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Αιθοσουξιμίδη (Ethosuximide)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.05.01

Eνδείξεις: Tυπικές αφαιρέσεις (petit mal) με συμπλέγματα αιχμής-κύματος 3κ/δ. Λιγότερο δραστική σε αφαιρέσεις με αυτοματισμούς, οπότε χρειάζεται να συνδυαστεί με άλλο αντιεπιληπτικό.

Aντενδείξεις: Yπερευαισθησία στα σουξινιμίδια.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Γαστρική δυσφορία, ναυτία, έμετοι, ανορεξία, λόξυγγας. Διαταραχές από το KNΣ (υπνηλία, ζάλη, κεφαλαλγία, κόπωση, αταξία, κατάθλιψη, ευφορία). Σπανίως μπορεί να παρουσιαστούν ψυχωσικές καταστάσεις, αντιδράσεις υπερευαισθησίας, λευκοπενία, ηωσινοφιλία, ακοκκιοκυτταραιμία, πολύμορφο ερύθημα, σύνδρομο Stevens-Johnson, ερυθηματώδης λύκος, ηπατική ή νεφρική βλάβη.

Aλληλεπιδράσεις: Δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα των άλλων αντιεπιληπτικών στο αίμα. Η αιθοσουξιμίδη αυξάνει πιθανώς τα επίπεδα της φαινυτοΐνης στον ορό, ενώ το βαλπροϊκό οξύ αυξάνει τα επίπεδα της αιθοσουξιμίδης. Η στάθμη της ελαττώνεται πιθανώς από την καρβαμαζεπίνη και πριμιδόνη.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε περίπτωση ηπατικής ή νεφρικής βλάβης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χορήγηση του φαρμάκου. Είναι δυνατόν να αναπτυχθούν δυσκρασίες του αίματος και συνιστάται περιοδικός αιματολογικός έλεγχος.

Δοσολογία: Aρχικώς 500 mg την ημέρα με ενδεχόμενη προοδευτική (κάθε 4-7 ημέρες) αύξηση, κατά 250 mg μέχρι μέγιστη ημερήσια δόση 2 g. Δόσεις που υπερβαίνουν τα 1.5g ημερησίως, σε διαιρεμένες δόσεις χορηγούνται υπό αυστηρότατη επίβλεψη. Παιδιά: 3-6 ετών αρχικώς 250 mg την ημέρα και σε παιδιά > 6 ετών 500 mg με ενδεχόμενη προοδευτική αύξηση μέχρι 20 mg/kg/ ημέρα. H ημερήσια δόση χορηγείται εφάπαξ ή σε 2 δόσεις για την αποφυγή γαστρεντερικών διαταραχών. Δεν χορηγείται σε παιδιά < 3 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ZARONTIN/Pfizer: sof.g.caps 250mg fl x 25syr 250mg/5ml fl x 200ml

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.05 Αντιεπιληπτικά

04.05.01 Αιθοσουξιμίδη (Ethosuximide)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
PETINIMID Αιθοσουξιμίδη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
ZARONTIN Αιθοσουξιμίδη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.