Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ντουλοξετίνη (Duloxetine)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.04.04.02

Eνδείξεις: Μείζων καταθλιπτική διαταραχή. Διαβητική περιφερική νευροπάθεια. Λοιπές βλ. κεφ. 07.06.02 .

Αντενδείξεις: Ηπατική ή σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, μη ελεγχόμενη υπέρταση, συγχορήγηση με αναστολείς της ΜΑΟ ή µε αναστολείς του CYP1A2, όπως φλουβοξαµίνη, σιπροφλοξασίνη ή ενοξασίνη. Γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ανορεξία, ναυτία, ξηροστομία, κεφαλαλγία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, αϋπνία ή υπνηλία, άγχος, νευρικότητα, τρόμος, ζάλη, θαμπή όραση, διαταραχές στυτικής λειτουργίας, εφιδρώσεις, κνησμός, εξανθήματα, μυαλγίες, ελάττωση σωματικού βάρους.

Αλληλεπιδράσεις: Ενίσχυση της δράσης κατασταλτικών του ΚΝΣ. Η συγχορήγηση με αναστολείς της ΜΑΟ και αναστολείς της επαναπρόσληψης σεροτονίνης έχει κίνδυνο ανάπτυξης συνδρόμου σεροτονίνης (πυρετός, εξάνθημα, εφίδρωση, τρόμος, παραλήρημα). όμοιο κίνδυνο έχει και η συγχορήγηση τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών (αμιτρυπτιλίνη κλπ). Ο μεταβολισμός της αναστέλλεται με τη σιπροφλοξασίνη και τη φλουβοξαμίνη. Με τα αντιαιμοπεταλικά αύξηση του INR. Με αντιπηκτικά κίνδυνος αιμορραγιών. Οι καπνιστές έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις του φαρμάκου σε σχέση με μη καπνιστές.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε άτομα με γλαύκωμα κλειστής γωνίας (το φάρμακο προκαλεί μυδρίαση). Παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Σε ήπια έως μέτρια νεφρική ανεπάρκεια δεν απαιτείται μείωση της δοσολογίας. Σε συγχορήγηση άλλων φαρμάκων που επηρεάζουν τη στάθμη του (βλ. Αλληλεπιδράσεις και Αντενδείξεις). Παρακολούθηση για τυχόν εμφάνιση αυτοκτονικού ιδεασμού. Σε ασθενείς με προβλήματα δυσανεξίας στη φρουκτόζη ή δυσαπορρόφησης γλυκόζης-γαλακτόζης (περιέχει σακχαρόζη). Μέτρηση στάθμης νατρίου. Βαθμιαία διακοπή της χορήγησης λόγω κινδύνου συμπτωμάτων απόσυρσης. Επειδή η χρήση του ενδέχεται να συνοδεύεται από καταστολή και ζάλη εφιστάται η προσοχή των ασθενών αναφορικά µε την ικανότητά oδήγησης ή χειρισμού µηχανημάτων.

Δοσολογία: Μείζων κατάθλιψη και διαβητική νευροπάθεια 60mg ημερησίως. Δεν συνιστάται σε άτομα < 18 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Duloxetine Hydrochloride:

CYMBALTA/Eli-Lilly The Netherlands: gr.cap 30mg x 28, 60mg x 28
XERISTAR/Boehringer Ingelheim Germany: gr.cap 30mg x 28, 60mg x 28

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.04 Αντικαταθλιπτικά

04.04.04 Αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και της νοραδρεναλίνης

04.04.04.02 Ντουλοξετίνη (Duloxetine)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Ντουλοξετίνη

Η ντουλοξετίνη είναι ένας συνδυασμένος αναστολέας της επαναπρόσληψης σεροτονίνης (5-ΗΤ) και νορεπινεφρίνης (ΝΕ). Επίσης, αναστέλλει, ασθενώς, την επαναπρόσληψη της ντοπαμίνης και δεν έχει σημαντική συγγένεια με τους ισταμινεργικούς, τους ντοπαμινεργικούς, τους χολινεργικούς και τους αδρενεργικούς υποδοχείς.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CYMBALTA Ντουλοξετίνη Eli Lilly Nederland B.V.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.