Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του Galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Παλιπεριδόνη (Paliperidone)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.02.19

Ενδείξεις: Σχιζοφρένεια.

Αντενδείξεις: Γαλουχία. Δυσανεξία σε γλυκόζη-γαλακτόζη.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Εξωπυραμιδικά συμπτώματα (βλ. 04.02 ). Επίσης έμετοι ή αντιεμετική δράση, κοιλιακά άλγη, σιελόρροια ή ξηροστομία, ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία, κολποκοιλιακός αποκλεισμός, ορθοστατική υπόταση, κόπωση, κεφαλαλγία, υπνηλία, σπανιότερα αρρυθμία, ζάλη, δυσκινησία, σπασμοί, εφιάλτες, αύξηση όρεξης, διαταραχές εμμήνου ρήσης, γυναικομαστία, γαλακτόρροια, στυτική δυσλειτουργία, πριαπισμός, συγκοπτικές κρίσεις, αύξηση της συχνότητας αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αλληλεπιδράσεις - Προσοχή στη χορήγηση: Λόγω της κύριας δράσης της στο ΚΝΣ συνιστάται προσοχή με άλλα φάρμακα που δρουν στο ΚΝΣ (αγχολυτικά, αντιψυχωσικά, υπνωτικά κλπ). Προσοχή επίσης σε φάρμακα που ελαττώνουν τον ουδό των σπασμών (φαινοθειαζίνες, τρικυκλικά κλπ) ή που ενδέχεται να προκαλέσουν υπόταση (αντιψυχωσικά, τρικυκλικά κλπ). Η καρβαμαζεπίνη, το υπερικό (βαλσαμόχορτο) και η ριφαμπικίνη ελαττώνουν τη στάθμη της. Δεν συνιστάται συγχορήγηση με ρισπεριδόνη (αθροιστική δράση). Να μη συγχορηγείται με φάρμακα που παρατείνουν το QT (τελιθρομυκίνη, αστεμιζόλη κλπ). Η χορήγηση να διακόπτεται αν εμφανισθούν σημεία ύποπτα για κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο ή βραδυκινησία (βλ. 04.02). Σε προδιάθεση για ελάττωση της κινητικότητας του πεπτικού σωλήνα. Σε σοβαρή νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια. Σε άτομα επικίνδυνα για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, σε νόσο του Parkinson και άνοια.

Δοσολογία: Ενήλικες > 18 ετών: 6mg ημερησίως εφάπαξ το πρωί. Αναλόγως του αποτελέσματος μείωση ή αύξηση της δόσης σε εύρος 3-12mg εφάπαξ ημερησίως.

Φαρμακευτικά προϊόντα

INVEGA/Janssen-Cilag Belgium: pr.tab 3mg x 28, 6mg x 28, 9mg x 28

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.02 Αντιψυχωσικά φάρμακα

04.02.19 Παλιπεριδόνη (Paliperidone)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η παλιπεριδόνη (paliperidone) είναι αντιψυχωσικό φάρμακο που δρα κυρίως αποκλείοντας τους υποδοχείς των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνη και 5-υδροξυτρυπταμίνη (σεροτονίνη), οι οποίοι σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια. Αναστέλλοντας τη δράση των εν λόγω υποδοχέων, η παλιπεριδόνη συμβάλλει στην ομαλοποίηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου και στη μείωση των συμπτωμάτων.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
INVEGA Παλιπεριδόνη Janssen-Cilag International NV
XEPLION Παλιπεριδόνη Janssen-Cilag International NV
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.