Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ριβαροξαμπάνη (Rivaroxaban)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 02.08.02.04

Ενδείξεις: Πρόληψη της φλεβικής θρόμβωσης σε ενηλίκους ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος.

Αντενδείξεις: Ενεργός αιμορραγία, ηπατοπάθεια με επικίνδυνη διαταραχή της πήξης, δυσανεξία στη γαλακτόζη, κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Μετεγχειρητική αιμορραγία από το χειρουργικό τραύμα ή άλλα μέρη του σώματος, αναιμία, ναυτία, αύξηση τρανσαμινασών και γGΤ, σπανιότερα ταχυκαρδία, αύξηση αμυλάσης, χολερυθρίνης, θρομβοκυττάρωση, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, νεφρική δυσλειτουργία, κνησμός, εξανθήματα, οιδήματα και πυρετός.

Αλληλεπιδράσεις: Αύξηση της στάθμης του παρατηρείται με αναστολείς του CYP3A4 και της Pgp (Ρ γλυκοπρωτεΐνης) (κετοκοναζόλη, ιτρακοναζόλη, αναστολείς πρωτεάσης του HIV λ.χ. ινδιναβίρη κλπ.). Οσα αναστέλλουν μόνο τη μία οδό δεν προκαλούν σημαντική αύξηση της στάθμης (όπως η κλαριθρομυκίνη). Αντίθετα οι επαγωγείς του CYP3A4 προκαλούν μείωση της στάθμης του (λ.χ. ριφαμπικίνη, φαινυτοΐνη, υπερικό κλπ.). Με άλλα αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, όπως σε νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία, συγγενείς και επίκτητες διαταραχές της πήξης του αίματος, πρόσφατα αιμορραγικά επεισόδια, έλκη του πεπτικού σωλήνα, πρόσφατη χειρουργική επέμβαση στο νευρικό σύστημα ή τους οφθαλμούς. Οταν χρησιμοποιείται ραχιαία ή επισκληρίδιος αναισθησία ή επισκληρίδιοι καθετήρες κίνδυνος ανάπτυξης επισκληρίδιων ή σπονδυλικών αιματωμάτων που επιβάλλουν τακτική νευρολογική εξέταση. Οι ασθενείς δεν πρέπει να οδηγούν ή να χειρίζονται μηχανές.

Δοσολογία: 10mg άπαξ ημερησίως. Εναρξη 6-10 ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Διάρκεια θεραπείας 2-5 εβδομάδες.

Φαρμακευτικά προϊόντα

XARELTO/Bayer Schering Germany: f.c.tab 10mg x 10, x 30

Εθνικό συνταγολόγιο

02 Φάρμακα παθήσεων κυκλοφορικού συστήματος

02.08 Αντιπηκτικά και Πρωταμίνη

02.08.02 Αντιπηκτικά από το στόμα

02.08.02.04 Ριβαροξαμπάνη (Rivaroxaban)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η ριβαροξαβάνη (rivaroxaban) είναι ένας εξαιρετικά επιλεκτικός άμεσος αναστολέας παράγοντα Xa με από του στόματος βιοδιαθεσιμότητα. Η αναστολή του παράγοντα Xa διακόπτει την ενδογενή και εξωγενή οδό του καταρράκτη της πήξης του αίματος, αναστέλλοντας τη δημιουργία θρομβίνης και την ανάπτυξη θρόμβων. Η ριβαροξαβάνη δεν αναστέλλει τη θρομβίνη (ενεργοποιημένος παράγοντας II) και δεν έχει καταδειχθεί καμία επίδραση στα αιμοπετάλια.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
XARELTO Ριβαροξαβάνη
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.