Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
 

Σιταξεντάνη (Sitaxentan)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 02.05.06.06

Ενδείξεις: Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, κατηγορίας ΙΙΙ.

Αντενδείξεις: Ήπια έως σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, αυξημένα επίπεδα AST ή/και ALT πριν την έναρξη της θεραπείας, κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Κεφαλαλγία, ρινική συμφόρηση, επίσταξη, περιφερικό οίδημα, αιμορραγία των ούλων, αϋπνία, ζάλη, ναυτία, έμετοι, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, εξάψεις, μυϊκές κράμπες, παράταση του χρόνου προθρομβίνης (INR).

Αλληλεπιδράσεις: Το φάρμακο είναι αναστολέας των ενζύμων CYP2C9 και CYP3A4/5 και αναμένονται μεταβολές της στάθμης συγχορηγουμένων ουσιών που μεταβολίζονται από αυτά (νελφιναβίρη, κυκλοσπορίνη, κετοκοναζόλη, στατίνες, νιφεδιπίνη κλπ). Κλινικώς αξιόλογη είναι η δράση της στα αντιπηκτικά από του στόματος (αύξηση της δράσης τους) και στην κυκλοσπορίνη Α (απαγορεύεται η συγχορήγηση).

Προσοχή στη χορήγηση: Εάν συνυπάρχει και φλεβοαποφρακτική νόσος πνευμόνων κίνδυνος πνευμονικού οιδήματος. Παρακολούθηση της στάθμης των τρανσαμινασών και διακοπή της χορήγησης αν η στάθμη τους αυξηθεί πάνω από το 3πλάσιο. Τακτική παρακολούθηση της στάθμης της αιμοσφαιρίνης πριν την έναρξη της θεραπείας και μετέπειτα ανά 1-3 μήνες. Αυξημένος κίνδυνος θρομβοεμβολής σε καπνίστριες που κάνουν χρήση και αντισυλληπτικών (αυξημένη οιστρογονική δράση).

Δοσολογία: 100mg ημερησίως σε ενηλίκους >18 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Sitaxentan Sodium:

THELIN/Encysive U.K: f.c.tab 100mg x 28

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η σιταξεντάνη (sitaxentan) είναι ένας ανταγωνιστικός ανταγωνιστής της ενδοθηλίνης-1 στους υποδοχείς ενδοθηλίνης-A (ΕΤ-Α) και της ενδοθηλίνης-B (ET-Β). Υπό κανονικές συνθήκες, η σύνδεση της ενδοθηλίνης-1 με τους ET-Α ή Β, ΕΤ-υποδοχείς προκαλεί πνευμονική αγγειοσύσπαση. Με τον αποκλεισμό αυτής της αλληλεπίδρασης, η σιταξεντάνη μειώνει πνευμονική αγγειακή αντίσταση. H σιταξεντάνη έχει υψηλότερη συγγένεια με την ΕΤ-Α από την ΕΤ-Β.