Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Αλισκιρένη (Aliskiren)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 02.05.03.01

Ενδείξεις: Ιδιοπαθής υπέρταση.

Αντενδείξεις: Κύηση και γαλουχία. Συγχορήγηση με ισχυρούς αναστολείς της Ρ-γλυκοπρωτεΐνης (κυκλοσπορίνη, κινιδίνη, βεραπαμίλη κ.ά.)

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Διάρροια. Σπανιότερα αγγειοοίδημα, αλλεργικές αντιδράσεις, ελαφρά αναιμία, υπερκαλιαιμία.

Αλληλεπιδράσεις: Η ιρβεσαρτάνη ελαττώνει τη στάθμη της στο αίμα, ενώ η κετοκοναζόλη και η κυκλοσπορίνη την αυξάνουν. Αυξημένος κίνδυνος υπερκαλιαιμίας υπάρχει σε συγχορήγηση ηπαρίνης, ανταγωνιστών της αλδοστερόνης, καλιοπροστατευτικών διουρητικών, αλάτων καλίου και φάρμακων που αναστέλλουν το σύστημα ρενίνης-αγγειοτασίνης. Μείωση της δράσης της φουροσεμίδης σε συγχορήγηση.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία και στένωση των νεφρικών αρτηριών να παρακολουθείται η νεφρική λειτουργία. Σε ασθενείς αφυδατωμένους από χρήση διουρητικών ή με υπονατριαιμία η πρώτη δόση μπορεί να προκαλέσει συμπτωματική υπόταση. Παρακολούθηση της στάθμης του καλίου και του σακχάρου επί διαβητικών. Προσοχή σε σοβαρή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και σε συγχορήγηση ήπιων αναστολέων της Ρ-γλυκοπρωτεΐνης (κετοκοναζόλη, ερυθρομυκίνη, αμιωδαρόνη κ.ά). Να μη συγχορηγείται χυμός γκρέιπ φρουτ (ελλείπουν δεδομένα).

Δοσολογία: 150mg άπαξ ημερησίως και σε μη ανταπόκριση αύξηση έως 350mg ημερησίως. Δεν συνιστάται σε παιδιά και εφήβους < 18 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

RASILEZ/Novartis U.K: f.c.tab 150mg x 28, 300mg x 28

Εθνικό συνταγολόγιο

02 Φάρμακα παθήσεων κυκλοφορικού συστήματος

02.05 Αντιυπερτασικά

02.05.03 Αναστολείς της ρενίνης

02.05.03.01 Αλισκιρένη (Aliskiren)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η αλισκιρένη (aliskiren) είναι ένας από του στόματος δραστικός, μη πεπτιδικός, ισχυρός και άμεσος αναστολέας της ανθρώπινης ρενίνης. Με την αναστολή του ενζύμου της ρενίνης, η αλισκιρένη αναστέλλει το ΣΡΑ στο σημείο της ενεργοποίησης, εμποδίζοντας τη μετατροπή του αγγειοτενσιογόνου σε αγγειοτασίνη Ι και μειώνοντας τα επίπεδα αγγειοτασίνης Ι και αγγειοτασίνης ΙΙ.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.