Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Μεθυλφαινιδάτη

Κωδικός I-263877
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο παιδιά (1 έτους - 12 ετών) , έφηβοι (12 ετών - 18 ετών) , ενήλικες (18 ετών - 65 ετών)
Πρόθεση Θεραπευτική πρόθεση

Σύντομη περιγραφή

Η μεθυλφαινιδάτη ενδείκνυται ως μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος θεραπείας της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) σε παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω και σε ενήλικες όταν τα θεραπευτικά μέτρα από μόνα τους αποδεικνύονται ανεπαρκή.

Η έναρξη και η επίβλεψη της θεραπείας θα πρέπει να γίνεται από ιατρό εξειδικευμένο στη θεραπεία της ΔΕΠ-Υ, όπως ειδικό παιδίατρο, ψυχίατρο παιδιών και εφήβων ή ψυχίατρο ενηλίκων.

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Από του στόματος – μόνο παιδιά (1 έτους - 12 ετών), έφηβοι (12 ετών - 18 ετών), ενήλικες (18 ετών - 65 ετών) – 18-54 mg άπαξ ημερησίως

18-54 mg άπαξ ημερησίως
Χορήγηση

Σε περίπτωση που το βάρος του ασθενούς είναι ≥ 6 kg, από του στόματος, μεταξύ 18 χιλιοστογραμμάρια μεθυλφαινιδάτη και 54 χιλιοστογραμμάρια μεθυλφαινιδάτη, μία φορά ημερησίως, για χρονική διάρκεια 1 έτος.

Λεπτομερής περιγραφή

Κατά την έναρξη της θεραπείας με μεθυλφαινιδάτη είναι απαραίτητη η προσεκτική τιτλοποίηση της δόσης. Η τιτλοποίηση της δόσης θα πρέπει να ξεκινά με τη χαμηλότερη δυνατή δόση.

Η δοσολογία μπορεί να προσαρμόζεται με αυξήσεις κατά 18 mg. Γενικά, η προσαρμογή της δοσολογίας μπορεί να λαμβάνει χώρα ανά εβδομαδιαία περίπου διαστήματα.

Η μέγιστη ημερήσια δοσολογία μεθυλφαινιδάτης είναι 54 mg σε παιδιά.

Η μεθυλφαινιδάτη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα δεν έχουν τεκμηριωθεί σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Παιδιά που λαμβάνουν για πρώτη φορά μεθυλφαινιδάτη

Η μεθυλφαινιδάτη μπορεί να μην ενδείκνυται σε όλα τα παιδιά με σύνδρομο ΔΕΠ-Υ. Χαμηλότερες δόσεις σκευασμάτων μεθυλφαινιδάτης βραχείας δράσης μπορεί να θεωρηθούν επαρκείς για τη θεραπεία παιδιών που λαμβάνουν για πρώτη φορά μεθυλφαινιδάτη. Απαιτείται προσεκτική τιτλοποίηση της δόσης από το θεράποντα ιατρό ώστε να αποφευχθούν αδικαιολόγητα υψηλές δόσεις μεθυλφαινιδάτης. Η συνιστώμενη δόση έναρξης της μεθυλφαινιδάτης για παιδιά που δεν λαμβάνουν επί του παρόντος μεθυλφαινιδάτη, ή για παιδιά που λαμβάνουν άλλα διεγερτικά εκτός από μεθυλφαινιδάτη, είναι 18 mg άπαξ ημερησίως.

Μακροχρόνια (περισσότερο από 12 μήνες) χρήση

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της μακροχρόνιας χρήσης μεθυλφαινιδάτης δεν έχει αξιολογηθεί συστηματικά σε ελεγχόμενες δοκιμές. Η θεραπεία με μεθυλφαινιδάτη δεν θα πρέπει και δε χρειάζεται να χορηγείται επ' αόριστον. Σε παιδιά και εφήβους, η θεραπεία με μεθυλφαινιδάτη συνήθως διακόπτεται κατά τη διάρκεια ή μετά την εφηβεία. Ο ιατρός, ο οποίος επιλέγει να χρησιμοποιήσει μεθυλφαινιδάτη για παρατεταμένες περιόδους (άνω των 12 μηνών) σε ασθενείς με ΔΕΠ-Υ θα πρέπει περιοδικά να επαναξιολογεί τη μακροπρόθεσμη χρησιμότητα του φαρμακευτικού προϊόντος σε κάθε ασθενή ξεχωριστά, με δοκιμαστικά διαστήματα διακοπής της φαρμακευτικής αγωγής προκειμένου να εκτιμήσει τη λειτουργικότητα του ασθενούς χωρίς φαρμακοθεραπεία. Συνιστάται η διακοπή της μεθυλφαινιδάτης τουλάχιστον μία φορά το χρόνο προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση του ασθενούς (για τα παιδιά, κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια σχολικών διακοπών). Η βελτίωση μπορεί να διατηρείται όταν το φαρμακευτικό προϊόν διακόπτεται είτε προσωρινά είτε οριστικά.

Μείωση και διακοπή της δόσης

Η θεραπεία πρέπει να διακόπτεται εάν τα συμπτώματα δε βελτιώνονται μετά από κατάλληλη προσαρμογή της δοσολογίας σε διάστημα ενός μήνα. Εάν συμβεί παράδοξη επιδείνωση των συμπτωμάτων ή εάν εμφανιστούν άλλα σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάματα, τότε η δοσολογία θα πρέπει να μειωθεί ή να διακοπεί.

Ιδιαιτερότητες δοσολογίας

Άπαξ ημερησίως, το πρωί.

Να λαμβάνεται με ή χωρίς τροφή.

Η μεθυλφαινιδάτη είναι ένας ήπιος διεγέρτης του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ). Ο θεραπευτικός μηχανισμός δράσης στην ADHD δεν είναι γνωστός. Η μεθυλφαινιδάτη θεωρείται ότι αναστέλλει την επαναπρόσληψη της νοραδρεναλίνης και της ντοπαμίνης στον προσυναπτικό νευρώνα και αυξάνει την απελευθέρωση αυτών των μονοαμινών προς το εξωνευρωνικό χώρο.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.