Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

β-θαλασσαιμία

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Εξαγαμγκλογένη αυτοτεμσέλη

Κωδικός I-226368
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο έφηβοι (12 ετών - 18 ετών) , ενήλικες (18 ετών και άνω)
Πρόθεση Θεραπευτική πρόθεση

Σύντομη περιγραφή

Η εξαγαμγκλογένη αυτοτεμσέλη ενδείκνυται για τη θεραπεία της εξαρτώμενης από μετάγγιση β-θαλασσαιμίας (TDT) σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω για τους οποίους είναι κατάλληλη η μεταμόσχευση αιμοποιητικών αρχεγόνων κυττάρων (HSC) και δεν υπάρχει διαθέσιμος συγγενής δότης HSC με συμβατό αντιγόνο ανθρώπινων λευκοκυττάρων (HLA).

Βήτα θαλασσαιμία

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Ενδοφλέβια – μόνο έφηβοι (12 ετών - 18 ετών), ενήλικες (18 ετών και άνω) – 3 × 10⁶ CD34+ κύτταρα/kg σωματικού βάρους εφάπαξ

3 × 10⁶ CD34+ κύτταρα/kg σωματικού βάρους εφάπαξ
Χορήγηση

Ενδοφλέβια, 3.000.000 κύτταρα εξαγαμγκλογένη αυτοτεμσέλη ανά κιλό σωματικού βάρους, εφάπαξ.

Λεπτομερής περιγραφή

Η εξαγαμγκλογένη αυτοτεμσέλη προορίζεται για αυτόλογη χρήση.

Η θεραπεία αποτελείται από εφάπαξ δόση που περιέχει διασπορά προς έγχυση βιώσιμων κυττάρων CD34+ σε ένα ή περισσότερα φιαλίδια.

Η ελάχιστη συνιστώμενη δόση είναι 3 × 106 CD34+ κύτταρα/kg σωματικού βάρους.

Κινητοποίηση και αφαίρεση

Οι ασθενείς πρέπει να υποβληθούν σε κινητοποίηση CD34+ HSPC κυττάρων, ακολουθούμενη από αφαίρεση για την απομόνωση CD34+ κυττάρων για την παρασκευή του φαρμακευτικού προϊόντος.

Μεγιστοποιήστε τη συλλογή CD34+ κυττάρων για την παρασκευή προϊόντος κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου κινητοποίησης και αφαίρεσης. Πραγματοποιείτε συλλογή κυττάρων για την παρασκευή προϊόντος σε δύο διαδοχικές ημέρες ανά κύκλο, εάν αυτό είναι κλινικά ανεκτό. Συνιστάται ένας στόχος συνολικής συλλογής τουλάχιστον 20 × 106 CD34+ κυττάρων/kg για την παρασκευή προϊόντος. Τα κύτταρα που συλλέγονται θα πρέπει να αποστέλλονται για την παρασκευή προϊόντος, ακόμη και αν δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος της συνολικής συλλογής. Επιπλέον, απαιτείται η συλλογή τουλάχιστον 2 × 106 CD34+ κυττάρων/kg για χρήση ως εφεδρικά μη τροποποιημένα κύτταρα διάσωσης. Εάν χρειαστεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία τρίτη ημέρα συλλογής κυττάρων για τη λήψη εφεδρικών κυττάρων διάσωσης.

Εάν δεν επιτευχθεί η ελάχιστη δόση εξαγαμγκλογένης αυτοτεμσέλης μετά την αρχική παρασκευή φαρμακευτικού προϊόντος, ο ασθενής θα χρειαστεί να υποβληθεί σε επιπρόσθετους κύκλους κινητοποίησης και αφαίρεσης για τη λήψη περισσότερων κυττάρων για την παρασκευή επιπλέον προϊόντος. Κάθε κύκλος κινητοποίησης και αφαίρεσης πρέπει να απέχει χρονικά από τον προηγούμενο τουλάχιστον 14 ημέρες.

Η εφεδρική συλλογή ≥2 × 106 CD34+ κυττάρων/kg μη τροποποιημένων κυττάρων διάσωσης πρέπει να συλλέγεται από τον ασθενή και να κρυοσυντηρείται πριν από τη μυελοαφανιστική προετοιμασία και την έγχυση της εξαγαμγκλογένης αυτοτεμσέλης.

Τα μη τροποποιημένα κύτταρα μπορεί να χρειαστούν για θεραπεία διάσωσης σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες συνθήκες: διακύβευση της εξαγαμγκλογένης αυτοτεμσέλης μετά την έναρξη της μυελοαφανιστικής προετοιμασίας και πριν την έγχυση της, αποτυχία εμφύτευσης ουδετερόφιλων ή απώλεια εμφύτευσης μετά την έγχυση της.

Πριν από τη διαδικασία αφαίρεσης συνιστάται οι ασθενείς να υποβάλλονται σε μετάγγιση(-εις) ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC) με στόχο τη διατήρηση της συγκέντρωσης ολικής αιμοσφαιρίνης (Hb) ≥11 g/dL.

Οι τροποποιητικές της νόσου θεραπείες (π.χ. υδροξυουρία/υδροξυκαρβαμίδη, κριζανλιζουμάμπη, βοξελοτόρη) πρέπει να διακοπούν 8 εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της κινητοποίησης και της προετοιμασίας.

Δεν πρέπει να χορηγείται παράγοντας διέγερσης αποικιών κοκκιοκυττάρων (G-CSF) για την κινητοποίηση σε ασθενείς με δρεπανοκυτταρική νόσο.

Προθεραπευτική προετοιμασία

Πρέπει να χορηγείται πλήρες σχήμα μυελοαφανιστικής προετοιμασίας πριν από την έγχυση της εξαγαμγκλογένης αυτοτεμσέλης. Η προετοιμασία δεν πρέπει να ξεκινά πριν το πλήρες σετ φιαλιδίων, τα οποία αποτελούν την πλήρη δόση της εξαγαμγκλογένης αυτοτεμσέλης, παραληφθεί στο εξουσιοδοτημένο κέντρο θεραπείας και επιβεβαιωθεί η διαθεσιμότητα της εφεδρικής συλλογής μη τροποποιημένων CD34+ κυττάρων.

Συνιστάται οι ασθενείς να διατηρούν συγκέντρωση ολικής Hb ≥11 g/dL για 60 ημέρες πριν από τη μυελοαφανιστική προετοιμασία.

Η θεραπεία χηλίωσης σιδήρου πρέπει να διακόπτεται τουλάχιστον 7 ημέρες πριν από τη μυελοαφανιστική προετοιμασία.

Θα πρέπει επίσης να εξετάζεται το ενδεχόμενο χορήγησης προφυλακτικής αγωγής για τις επιληπτικές κρίσεις. Για πληροφορίες σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, ανατρέξτε στην Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος του φαρμακευτικού προϊόντος μυελοαφανιστικής προετοιμασίας που χρησιμοποιείται.

Θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο χορήγησης προφυλακτικής αγωγής για φλεβοαποφρακτική ηπατική νόσο (VOD)/σύνδρομο ηπατικής απόφραξης των κολποειδών, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ιδρύματος.

Πριν από την έναρξη του σχήματος μυελοαφανιστικής προετοιμασίας θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η διαθεσιμότητα του πλήρους σετ φιαλιδίων που αποτελούν τη δόση της εξαγαμγκλογένης αυτοτεμσέλης και των μη τροποποιημένων κυττάρων διάσωσης. Βλ. το συνοδευτικό Φύλλο πληροφοριών παρτίδας (LIS) που παρέχεται με την αποστολή του προϊόντος για επιβεβαίωση του αριθμού των φιαλιδίων και της συνολικής δόσης της εξαγαμγκλογένης αυτοτεμσέλης.

Προθεραπευτική φαρμακευτική αγωγή

Συνιστάται η χορήγηση προθεραπευτικής φαρμακευτικής αγωγής με παρακεταμόλη και διφαινυδραμίνη ή ισοδύναμα φαρμακευτικά προϊόντα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ιδρύματος, πριν από την έγχυση της εξαγαμγκλογένης αυτοτεμσέλης, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης μιας αντίδρασης κατά την έγχυση.

Ασθενείς ηλικίας 35 ετών και άνω

Η εξαγαμγκλογένη αυτοτεμσέλη δεν έχει μελετηθεί σε ασθενείς ηλικίας >35 ετών. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της εξαγαμγκλογένης αυτοτεμσέλης σε αυτόν τον πληθυσμό δεν έχουν τεκμηριωθεί. Το όφελος της θεραπείας σε κάθε μεμονωμένο ασθενή θα πρέπει να εξετάζεται σε σύγκριση με τους κινδύνους της μεταμόσχευσης HSC.

Ιδιαιτερότητες δοσολογίας

Μετά την ολοκλήρωση του σχήματος μυελοαφανιστικής προετοιμασίας, θα πρέπει να παρέλθουν τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την έγχυση της εξαγαμγκλογένης αυτοτεμσέλης. Η εξαγαμγκλογένη αυτοτεμσέλη πρέπει να χορηγείται εντός διαστήματος τουλάχιστον 48 ωρών και κατά μέγιστο 7 ημερών μετά την τελευταία δόση του σχήματος μυελοαφανιστικής προετοιμασίας.

Μετά τη χορήγηση της εξαγαμγκλογένης αυτοτεμσέλης

Μετά την έγχυση της εξαγαμγκλογένης αυτοτεμσέλης, πρέπει να ακολουθούνται οι πρότυπες διαδικασίες παρακολούθησης και διαχείρισης ασθενών μετά από μεταμόσχευση HSC, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των γενικών εξετάσεων αίματος και των αναγκών μετάγγισης.

Τα προϊόντα αίματος που απαιτούνται εντός των πρώτων 3 μηνών μετά την έγχυση της εξαγαμγκλογένης αυτοτεμσέλης πρέπει να ακτινοβολούνται.

Ενδεχομένως να καταστεί απαραίτητη η επανέναρξη της θεραπείας χηλίωσης σιδήρου μετά την έγχυση της εξαγαμγκλογένης αυτοτεμσέλης. Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση μη μυελοκατασταλτικών χηλικών παραγόντων σιδήρου για τουλάχιστον 3 μήνες και η χρήση μυελοκατασταλτικών χηλικών παραγόντων σιδήρου για τουλάχιστον 6 μήνες μετά την έγχυση της εξαγαμγκλογένης αυτοτεμσέλης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φλεβοτομή αντί για χηλίωση σιδήρου, στις περιπτώσεις που κρίνεται κατάλληλη.

Η εξαγαμγκλογένη αυτοτεμσέλη είναι μία κυτταρική θεραπεία που αποτελείται από αυτόλογα CD34+ HSPC κύτταρα ex vivo επεξεργασμένα με την τεχνολογία CRISPR/Cas9. Το εξαιρετικά εξειδικευμένο RNA-οδηγός επιτρέπει στην τεχνολογία CRISPR/Cas9 να πραγματοποιήσει μία ακριβή διάσπαση δίκλωνου DNA στην κρίσιμη θέση δέσμευσης μεταγραφικού παράγοντα (GATA1) στην περιοχή ερυθροειδικού ενισχυτή του γονιδίου BCL11A. Ως αποτέλεσμα της επεξεργασίας, διαταράσσεται με μη αναστρέψιμο τρόπο η δέσμευση του GATA1 και μειώνεται η έκφραση του BCL11A. Η μειωμένη έκφραση του BCL11A οδηγεί σε μία αύξηση της έκφρασης της γ-σφαιρίνης και της παραγωγής πρωτεΐνης εμβρυϊκής αιμοσφαιρίνης (HbF) στα ερυθροειδή κύτταρα, αντιμετωπίζοντας έτσι την απουσία σφαιρίνης στην εξαρτώμενη από μετάγγιση β-θαλασσαιμία (TDT) και τη μη φυσιολογική σφαιρίνη στη δρεπανοκυτταρική νόσο (SCD), που αποτελούν τις υποκείμενες αιτίες νόσου.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.