Ενεργά συστατικά
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργική ακεραιότητα του νευρικού και μυϊκού συστήματος. Είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική καρδιακή λειτουργία. Είναι επίσης ένας από τους παράγοντες που εμπλέκονται στο μηχανισμό πήξης του αίματος.
Οι φαρμακοδυναμικές ιδιότητες του διαλύματος δεξτρόζης είναι αυτές της γλυκόζης, η οποία αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας στον κυτταρικό μεταβολισμό. Η γλυκόζη χορηγείται ως πηγή υδατανθράκων στην παρεντερική διατροφή. Επιπλέον, το διάλυμα δεξτρόζης για έγχυση επιτρέπει την συμπλήρωση των ελλειμάτων σε νερό χωρίς αντίστοιχη συμπλήρωση σε ιόντα.
To κάλιο είναι το κυρίαρχο κατιόν στο εσωτερικό των κυττάρων. Λαμβάνει μέρος σε πολυάριθμες κυτταρικές μεταβολικές λειτουργίες και είναι απαραίτητο για τη μεταφορά των νευρικών σημάτων σε ιστούς όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και οι σκελετικοί μύες.
Η βαλίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ και το όνομά της προέρχεται από το φυτό «βαλεριάνα» (ή νάρδος). Η βαλίνη βρίσκεται άφθονη στους μυς και είναι ζωτική για την υγεία των μυών – μεταβολισμό, επιδιόρθωση μυϊκών ιστών, και ισοζύγιο αζώτου. Η βαλίνη είναι απαραίτητη για συντονισμό των μυών και για την νοητική και νευρική λειτουργία.
Η τυροσίνη (tyrosine) ένα μη-απαραίτητο αμινοξύ που μπορεί να συντεθεί από φαινυλαλανίνη. Η τυροσίνη είναι επίσης πρόδρομος ουσία των κατεχολαμινών (επινεφρίνης, νορεπινεφρίνης, ντοπαμίνης), των ορμονών του θυρεοειδούς και της μελανίνης. Η τυροσίνη βοηθά στην κανονική λειτουργία του εγκεφάλου και στην σταθεροποίηση της πίεσης του αίματος.
Η τρυπτοφάνη (tryptophan) είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ και πρόδρομος ουσία της σεροτονίνης, της μελατονίνης, και της νιασίνης (βιταμίνη Β3). Διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, η τρυπτοφάνη διαδραματίζει ποικίλους σημαντικούς ρόλους στην διανοητική λειτουργία ως νευροδιαβιβαστής και νευροορμόνη.
Το γλουταμικό οξύ (glutamic acid) είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ που χρησιμοποιείται στη βιοσύνθεση των πρωτεϊνών. Εκτός από το ότι αποτελεί δομικό στοιχείο πρωτεϊνών, το γλουταμικό οξύ παίζει πρωταρχικό ρόλο στη νευρική ενεργοποίηση.
Το ασπαρτικό οξύ (aspartic acid) είναι ένα μη-απαραίτητο αμινοξύ και μείζων διεγερτικός νευροδιαβιβαστής. Στο σώμα, το ασπαρτικό οξύ δημιουργείται από το γλουταμικό οξύ με την παρουσία της βιταμίνης Β6. Το ασπαρτικό οξύ έχει σημαντικό ρόλο στον κύκλο της ουρίας και στον σχηματισμό DNA και RNA.
Η αργινίνη (arginine) είναι ένα αμινοξύ.
Η αλανίνη (alanine) είναι ένα α-αμινοξύ με το χημικό τύπο CH3CH(NH2)COOH και το L-στερεοϊσομερές της είναι ένα από τα 24 πρωτεϊνικά αμινοξέα που κωδικοποιούνται από τον ανθρώπινο γενετικό κώδικα. Το α-άτομο άνθρακα της αλανίνης συνδέεται με μια μεθυλομάδα (-CH3). Με βάση το χαρακτηριστικό αυτό, η αλανίνη ταξινομείται στα «μη πολικά» ή «υδρόφοβα» αμινοξέα. Επίσης η μεθυλομάδα της αλανίνης είναι σχετικά χημικά αδρανής, γεγονός που σημαίνει ότι η αλανίνη σχεδόν ποτέ δε μετέχει στη λειτουργικότητα των πρωτεϊνών στις οποίες συμμετέχει, δηλαδή συνήθως αποτελεί δομικό τμήμα τους χωρίς να αποτελεί μέρος του «ενεργού κέντρου» τους.
Ανατομική/θεραπευτική/χημική (ATC) ταξινόμηση
Υπεύθυνος κυκλοφορίας
Demo Α.Β.Ε.Ε. - 21ο χλμ Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, 14568 Κρυονέρι, GR