Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: R05DA Αλκαλοειδή οπίου και παράγωγα

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Αλκαλοειδή οπίου και παράγωγα
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Opium alkaloids and derivatives

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο Κωδικός Τίτλος
1 R Αναπνευστικό σύστημα
2 R05 Αντιβηχικά και φάρμακα κατά του κρυολογήματος
3 R05D Αντιβηχικά, εξαιρουμένων των συνδυασμών με αποχρεμπτικά
4 R05DA Αλκαλοειδή οπίου και παράγωγα

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός Τίτλος
R05DA01 Ethylmorphine
R05DA03 Hydrocodone
R05DA04 Codeine
R05DA05 Opium alkaloids with morphine
R05DA06 Normethadone
R05DA07 Noscapine
R05DA08 Pholcodine
R05DA09 Dextromethorphan
R05DA10 Thebacon
R05DA11 Dimemorfan
R05DA12 Acetyldihydrocodeine
R05DA20 Combinations

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Κωδεΐνη

Η κωδεΐνη είναι ένα οπιοειδές αναλγητικό, το οποίο ασκεί αγωνιστική επίδραση σε συγκεκριμένους, υποδοχείς οπιοειδών στο ΚΝΣ και σε άλλους ιστούς. Στα αποτελέσματα της δράσης της κωδεΐνης συμπεριλαμβάνονται η αναλγησία, η δυσκοιλιότητα από μειωμένη κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα, η καταστολή του αντανακλαστικού του βήχα, η αναπνευστική καταστολή από μειωμένη ανταπόκριση του αναπνευστικού κέντρου στο CO2, η ναυτία και ο έμετος μέσω διέγερσης της CTZ, οι αλλαγές στη διάθεση, συμπεριλαμβανομένων ευφορία και δυσφορία, καταστολή, νοητική θόλωση, μύση και αλλοίωση της δράσης του ενδοκρινικού και του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Δεξτρομεθορφάνη

Η δεξτρομεθορφάνη (dextromethorphan) είναι ένα οπιοειδές φάρμακο που δρα ως ανταγωνιστής των γλουταμινεργικών υποδοχέων NMDA (N-methyl-D-aspartate). Η δεξτρομεθορφάνη είναι ένας αγωνιστής των υποδοχέων των οπιοειδών sigma 1 και sigma 2 και παράλληλα ανταγωνιστής των νικοτινικών υποδοχέων Α3/Β4. Η δεξτρομεθορφάνη είναι ένα από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβηχικά.

Διμεμορφάνη
Αιθυλομορφίνη

Η αιθυλομορφίνη είναι παράγωγο της μορφίνης με αναλγητικό και αντιβηχικό αποτέλεσμα. Δρα ενεργοποιώντας τους υποδοχείς οπιοειδών και έτσι έχει άμεση επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Υδροκωδόνη
Νορμεθαδόνη

Η νορμεθαδόνη (normethadone) είναι ένα παράγωγο της μεθαδόνης, που χρησιμοποιείται ως συστατικό των αντιβηχικών σταγόνων.

Νοσκαπίνη

Η νοσκαπίνη (noscapine) είναι ένα αλκαλοειδές βενζυλοϊσοκινολίνης από φυτά της οικογένειας της παπαρούνας, χωρίς αναλγητικές ιδιότητες. Η νοσκαπίνη χρησιμοποιείται κυρίως για τα αντιβηχικά (κατασταλτικά) αποτελέσματα. Η νοσκαπίνη μπορεί να αυξήσει τις επιδράσεις κεντρικών κατασταλτικών ουσιών όπως το αλκοόλ και τα υπνωτικά. Η νοσκαπίνη, και τα συνθετικά παράγωγά της που ονομάζονται νοσκαπινοειδή, είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρούν με τους μικροσωληνίσκους και αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Οι μηχανισμοί για την αντιβηχική του δράση είναι άγνωστοι, αν και μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι επιδρά κυρίως στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Επιπλέον, η νοσκαπίνη προκαλεί απόπτωση σε πολλούς τύπους κυττάρων και έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση έναντι στερεών λεμφοειδών όγκων ποντικού (ακόμη και όταν το φάρμακο χορηγήθηκε από το στόμα) και κατά ανθρώπινων όγκων του μαστού και της ουροδόχου κύστης που εμφυτεύθηκαν σε ποντικούς.

Φολκοδίνη

Η φολκοδίνη (pholcodine) είναι ένα οπιοειδές που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για τη θεραπεία του μη παραγωγικού βήχα σε παιδιά και ενήλικες. Η φολκοδίνη είναι κατασταλτικό του βήχα με ήπια κατασταλτική αλλά μικρή αναλγητική δραστηριότητα. Επιπλέον, η φολκοδίνη είναι ένας δείκτης ευαισθητοποίησης σε νευρομυϊκούς αποκλειστές (NMBA) και προορίζεται για χρήση ως διαγνωστικό εργαλείο στην αναφυλαξία που προκαλείται από NMBA.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
SIVAL-B Εφεδρίνη - Κωδεΐνη Adelco Χρωματουργεία Αθηνών Α.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.