Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του Galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: N01AH Οπιοειδή αναισθητικά

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα
Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Οπιοειδή αναισθητικά
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Opioid anesthetics

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο
Κωδικός
Τίτλος
4
N01AH
Οπιοειδή αναισθητικά

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός
Τίτλος
N01AH01
N01AH02
N01AH03
N01AH04
N01AH05
N01AH06

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η αλφαιντανίλη (alfentanil) είναι ένα συνθετικό οπιοειδές αναλγητικό που αλληλεπιδρά κατά κύριο λόγο με τα τον μ-υποδοχέα των οπιοειδών. Πρωτοβάθμιες ενέργειες της θεραπευτικής της αξίας είναι η αναλγησία και η καταστολή.

Η ανιλεριδίνη είναι αγωνιστής των υποδοχέων των οπιοειδών που ανήκει στην κατηγορία πιπεριδίνης με αναλγητική δράση. Με τη δέσμευση και την ενεργοποίηση υποδοχέων οπιοειδών στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), η ανιλεριδίνη μιμείται τα ενδογενή οπιοειδή με αποτέλεσμα τη μείωση των νευροληπτικών νευροδιαβιβαστών και τελικά ένα αναλγητικό αποτέλεσμα. Η ανιλεριδίνη είναι χρήσιμη για την ανακούφιση του μέτριου έως σοβαρού πόνου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αναλγητικό πρόσθετο στη γενική αναισθησία με τον ίδιο τρόπο όπως η μεπεριδίνη για τη μείωση της ποσότητας του αναισθητικού που απαιτείται, για τη διευκόλυνση της χαλάρωσης και για τη μείωση του λαρυγγόσπασμου. Επιπλέον, η ανιλεριδίνη ασκεί ήπια αντιισταμινικά, σπασμολυτικά και αντιβηχικά αποτελέσματα.

Η φαιντανύλη (fentanyl) είναι ένα ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό που αλληλεπιδρά κυρίως με τους μ-υποδοχείς των οπιοειδών. Είναι συγγενής ουσία της μεπεριδίνης και ανήκει στους ισχυρούς αγωνιστές (των οπιοειδών) που δρουν συνδεόμενοι με ειδικούς υποδοχείς οπιοειδών στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλούν αποτελέσματα που μιμούνται τη δράση ενδογενών πεπτιδικών νευροδιαβιβαστών (π.χ. ενδορφίνες και εγκεφαλίνες).

Η φαινοπεριδίνη (phenoperidine) είναι ένα οπιοειδές αναλγητικό που σχετίζεται δομικά με την πεθιδίνη (παράγωγο του ισονιπεκοτικού οξέος) και χρησιμοποιείται κλινικά ως γενικό αναισθητικό.

Η ρεμιφαιντανύλη (remifentanil) είναι ένας εκλεκτικός μ-οπιοειδής διεγέρτης με ταχεία έναρξη και πολύ βραχεία διάρκεια δράσης. Η μ-οπιοειδής δράση της ρεμιφαιντανύλης ανταγωνίζεται από τους ανταγωνιστές ναρκωτικών, όπως η ναλοξόνη. H ρεμιφαιντανύλη ενδείκνυται ως αναλγητικός παράγοντας για χρήση κατά τη διάρκεια της εισαγωγής και/ή της διατήρησης της γενικής αναισθησίας.

Η σουφαιντανίλη (sufentanil) είναι ένα συνθετικό, ισχυρό οπιοειδές με ιδιαίτερα επιλεκτική πρόσδεση στους μ-υποδοχείς οπιοειδών. Η σουφαιντανίλη δρα ως πλήρης αγωνιστής σε μ-υποδοχείς οπιοειδών. Η σουφαιντανίλη δεν επάγει την έκλυση ισταμίνης.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ALFENTANIL Αλφαιντανύλη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
DORMIDEN Ρεμιφαιντανύλη Demo Α.Β.Ε.Ε.
FENTANEST Φαιντανύλη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
FENTANYL Φαιντανύλη
MATRIFEN Φαιντανύλη Pharmazac Α.Ε.
MEGANYL Φαιντανύλη Medicus A.E.
RAPIFEN Αλφαιντανύλη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
REMIFENTANIL Ρεμιφαιντανύλη
ULTIVA Ρεμιφαιντανύλη GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε.
ULTIZEN Ρεμιφαιντανύλη Vocate Α.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.