Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: D03A Ουλοποιητικά

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Ουλοποιητικά
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Cicatrizants

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο Κωδικός Τίτλος
1 D Δερματολογικά φάρμακα
2 D03 Παρασκευάσματα για την θεραπεία τραυμάτων και ελκών
3 D03A Ουλοποιητικά

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός Τίτλος
D03AA Αλοιφές μουρουνελαίου
D03AX Άλλα ουλοποιητικά

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Μπεκαπλερμίνη

Η μπεκαπλερμίνη (becaplermin) είναι ένας ανασυνδυασμένος ανθρώπινος Αιμοπεταλιακός Αυξητικός Παράγοντας-ΒΒ (rhPDGF-BB). Η βιολογική δράση της μπεκαπλερμίνης περιλαμβάνει την προώθηση της χημειοτακτικής στρατολόγησης και πολλαπλασιασμού των κυττάρων που εμπλέκονται στην αποκατάσταση του τραύματος. Συνεπώς, βοηθά στην ανάπτυξη του φυσιολογικού ιστού στην επούλωση.

Beremagene geperpavec
Μπετουλίνη

Η μπετουλίνη επιτάχυνε την επανεπιθηλιοποίηση σε μια in vitro δοκιμή σε τραύμα εκδοράς με τη χρήση ανθρώπινων βασικών κερατινοκυττάρων στη δόση του 1 μg/ml και σε ένα ex vivo χοίρειο μοντέλο επούλωσης τραύματος στη δόση των 10 µg/ml. Ο ακριβής μηχανισμός δράσης της δραστικής ουσίας στην επούλωση τραυμάτων στους ανθρώπους δεν είναι γνωστός.

Καδεξομερές ιώδιο

Σε επαφή με το έκκριμα του τραύματος, το καδεξομερές ιώδιο απορροφά υγρό, απομακρύνει το εξίδρωμα, το πύον και τα υπολείμματα από την επιφάνεια του τραύματος. Το ιώδιο, που βρίσκεται φυσικά εντός του ξηρού καδεξομερούς ιωδίου, απελευθερώνεται αργά σε ενεργή μορφή κατά την πρόσληψη του υγρού του τραύματος. Αυτός ο μηχανισμός απελευθέρωσης παρέχει αντιβακτηριακή δράση τόσο στην επιφάνεια του τραύματος όσο και εντός του σχηματιζόμενου πήγματος.

Centella asiatica

Το Centella asiatica, είναι τιτλοποιημένο εκχύλισμα ενός φυτού που ευδοκιμεί κυρίως στη νήσο Μαδαγασκάρη, έχει την ικανότητα να διεγείρει τη βιοσύνθεση του κολλαγόνου μέσα από τους ινοβλάστες του δέρματος και, ως εκ τούτου, τείνει να βοηθά στο μηχανισμό της επούλωσης.

Δεξπανθενόλη

Η δεξπανθενόλη (dexpanthenol) είναι η αλκοόλη του παντοθενικού οξέος και έχει την ίδια με το παντοθενικό οξύ βιολογική δράση, λόγω της βιομετατροπής της σε παντοθενικό οξύ. Το παντοθενικό οξύ είναι υδροδιαλυτή βιταμίνη, θεμελιώδες συστατικό του συνενζύμου Α (CoA), το οποίο συμμετέχει σε πολυάριθμες μεταβολικές οδούς. Η πανθενόλη εφαρμοζόμενη τοπικά έχει την ικανότητα να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες, σε παντοθενικό οξύ, του δέρματος και των βλεννογόνων, που έχουν υποστεί βλάβες.

Ενοξολόνη
Υαλουρονικό οξύ

To υαλουρονικό οξύ είναι πολυσακχαρίτης μεγάλου μοριακού βάρους με υψηλή γλοιότητα και υδρόφιλες ιδιότητες, το οποίο αποτελεί δομικό συστατικό πολλών ιστών και οργάνων, όπως συνδετικού ιστού, υαλώδους σώματος και αρθρικών επιφανειών.

Ισοεξενυλοναφθαζαρίνες

Οι ισοεξενυλοναφθαζαρίνες (isoexenylonafthazarines) είναι ένα μίγμα από αλκαννίνη, σικονίνη και εστέρες αυτών και χορηγούνται σε τραυματικές λύσεις της συνεχείας του δέρματος, εγκαύματα, άτονα έλκη διάφορης αιτιολογίας όπως έλκη από φλεβική στάση, έλκη από κατακλίσεις, οζώδη περιαρτηρίτιδα, σκληρό ερύθημα του Basin και σε αιμορροΐδοπάθεια.

Τραφερμίνη
Trolamine
Παντοθενικό οξύ

Το παντοθενικό οξύ (pantothenic acid) είναι πρόδρομο μόριο του συνενζύμου Α, που συνδέεται με τον οξειδωτικό μεταβολισμό των υδατανθράκων, τη γλυκονεογένεση, τη σύνθεση λιπαρών οξέων, στερολών, στεροειδών ορμονών και πορφυρινών.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
HELIXDERM Alkanna tinctoria oily extract Alapis A.B.E.E.
IODOSORB Cadexomer iodine T.J. Smith & Nephew Ltd
MADECASSOL Extract of centella asiatica Νικολακόπουλος Α. Α.Ε.
NOVAQUASOL A Βιταμίνη Α - Δεξπανθενόλη Minerva Pharmaceuticals A.E.
PREPARATION H Εκχύλισμα από κύτταρα μαγιάς - Shark liver oil Pfizer Hellas A.E.
REGRANEX Μπεκαπλερμίνη Janssen-Cilag Φαρμακευτική A.B.E.E.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.