Τίτλοι κωδικού
Κατάταξη ομάδας
Περιεχόμενα ομάδας
Δραστικές ουσίες ομάδας
Το μαγνήσιο (magnesium) ίναι το τέταρτο σημαντικότερο κατιόν στο σώμα και το δεύτερο σημαντικότερο ενδοκυτταρικό κατιόν μετά το κάλιο. Το μαγνήσιο είναι συμπαράγοντας σε περισσοτερα από 300 ενζυμικά συστήματα που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, σε όλες τις αντιδράσεις που απαιτούν ATP. Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενδοκυτταρική ηλεκτρολυτική ομοιόσταση και στην σταθεροποίηση της νευρομυικής μεμβράνης.
Το οξείδιο του μαγνησίου (magnesium oxide), ή μαγνησία, είναι μια εμπειρική φόρμουλα του οξείδιο του μαγνησίου και αποτελείται από ένα πλέγμα ιόντων Mg2 + και ιόντων O2− που συγκρατούνται μαζί με ιοντική σύνδεση. Το κατιόν είναι συμπαράγοντας όλων των ενζύμων τα οποία συμμετέχουν στη μεταφορά του φωσφόρου και παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη νευροχημική διαβίβαση και στη ρύθμιση της μυϊκής διέγερσης.
Το πιντολικό μαγνήσιο (magnesium pidolate) καταστέλλει τη νευρική και νευρομυϊκή υπερδιεγερσιμότητα, εγγυάται την ιοντική ενδοκυτταρική ισορροπία, είναι φυσιολογικός ανταγωνιστής του ασβεστίου υπεισέρχεται ως συμπαράγοντας σε περισσότερες από 300 ενζυματικες αντιδράσεις. Το μισό από την ολική ποσότητα του μαγνησίου βρίσκεται στα οστά.
Το θειικό μαγνήσιο (magnesium sulphate) αποτελεί συμπαράγοντα πολλών ενζυμικών συστημάτων και εμπλέκεται στη μεταφορά φωσφορικών, τη μυϊκή συσταλτικότητα και τη νευροδιαβίβαση.
Το μαγγάνιο (manganese) απαιτείται για τη σύνθεση των βλεννοπολυσακχαριτών του χόνδρου, την χρήσης της γλυκόζης, την βιοσύνθεση των στεροειδών και για τη δράση της πυροσταφυλικής καρβοξυλάσης. Δεσμεύεται στην αργινάση του ήπατος και ενεργοποιεί πολλά ένζυμα.
Το χλωριούχο νάτριο (sodium chloride) είναι το κύριο άλας που συμμετέχει στην τονικότητα του εξωκυττάριου υγρού, χρησιμοποιείται για την θεραπεία της ελάττωσης του εξωκυττάριου όγκου, στην περίπτωση αφυδάτωσης και όταν εμφανιστεί έλλειψη νατρίου όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις υπερβολικής διούρησης, γαστροεντερίτιδας ή όταν υπάρχει ελάττωση στην κατανάλωση άλατος.
Το φθοριούχο νάτριο (sodium fluoride) ενδείκνυται για την πρόληψη τερηδόνας σε εφήβους και ενήλικες, ιδιαίτερα σε ασθενείς με κίνδυνο πολυτερηδονισμού (τερηδόνες μύλης και/ή ρίζας). Ο κύριος τρόπος της αντιτερηδονογόνου δράσης του φθορίου είναι μετά την ανατολή των δοντιών, τοπικά. Πιστεύεται ότι και τα συμπληρώματα φθορίου μέσω της συστηματικής οδού δρουν επίσης κυρίως τοπικά (κατά την κατάποση, μέσω του σάλιου).
Ο ψευδάργυρος (zinc) αποκλείει την εντερική απορρόφηση χαλκού από τις τροφές και την επαναρρόφηση του ενδογενούς εκκριθέντος χαλκού. Ο ψευδάργυρος προκαλεί μέσα στα εντερικά κύτταρα την παραγωγήμεταλλοθειονίνης, μιας πρωτεΐνης που δεσμεύει το χαλκό, αποτρέποντας έτσι την διέλευσή του στο αίμα. Ο δεσμευμένος χαλκός απομακρύνεται στη συνέχεια στα κόπρανα κατόπιν απόπτωσης των εντερικών κυττάρων.
Ο θειικός ψευδάργυρος είναι μια πηγή ψευδαργύρου που είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο και εμπλέκεται σε διάφορα ενζυμικά συστήματα του σώματος. Η σοβαρή ανεπάρκεια προκαλεί βλάβη του δέρματος, αλωπεκία, διάρροια, αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις και αποτυχία ανάπτυξης των παιδιών.