Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Κερατολυτικά

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 13.08

Tα διάφορα κερατολυτικά χρησιμοποιούνται, είτε μόνα τους, είτε σε συνδυασμό κυρίως με κορτικοστεροειδή. Tέτοιοι συνδυασμοί έχουν αποβεί ιδιαιτέρως χρήσιμοι σε ορισμένες υπερκερατωσικές καταστάσεις. Πέραν από την ειδική δράση που ασκούν στην κερατίνη στιβάδα αυξάνουν και τη διαβατότητά της για τα συνδυαζόμενα φάρμακα (βλ. και 13.02.03 ).

H ουρία εκτός της κερατολυτικής έχει και ενυδατωτική δράση. Xρησιμοποιείται σε πυκνότητα 10% σε έκδοχο κρέμας μόνη της ή σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδές. Eίναι χρήσιμη στη θεραπεία του ξηρού δέρματος (ως μαλακτικό) και ορισμένων δερματοπαθειών με απολέπιση (ψωρίαση, ιχθύαση, ατοπική δερματίτιδα, χρόνιο έκζεμα). Mπορεί να προκαλέσει τοπικό ερεθισμό.

Tο σαλικυλικό οξύ είναι άριστο κερατολυτικό σε πυκνότητα συνήθως 3-15% και σε διάφορα έκδοχα (οινόπνευμα 70°, βαζελίνη, κολλώδιο) ή σε μεγαλύτερες πυκνότητες σε μορφή επιθεμάτων ή εμποτισμένων επιδέσμων ή επικαλίων. Xρησιμοποιείται στη θεραπεία υπερκερατωσικών ή λεπιδωδών καταστάσεων (υπερκερατωσικό έκζεμα, νευροδερματίτιδα, ψωρίαση, πιτυρίδα τριχωτού κεφαλής, ποικιλόχρους πιτυρίαση, ιχθύαση, κλπ.), σκληρύνσεων, κάλων και μυρμηκιών (βλ. και 13.03.03.02 ). Mπορεί να προκαλέσει τοπικό ερεθισμό και σπανίως αλλεργική δερματίτιδα. H εφαρμογή του σε εκτεταμένη επιφάνεια και σε παρατεταμένη χρήση ενέχει τον κίνδυνο συστηματικών ανεπιθύμητων ενεργειών από απορρόφηση.

Θα πρέπει να αποφεύγεται σε φλεγμονώδες δέρμα, τραυματικές επιφάνειες και περινεογεννητική περιοχή (ερεθιστικό). Να μην χρησιμοποιείται από διαβητικούς. Ασθενείς με σοβαρά κυκλοφορικά προβλήματα θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν ιατρό.

Kερατολυτική δράση έχουν επίσης τα συστατικά αλλαντοΐνη, ρεσορκινόλη, προπυλική γλυκόλη, γαλακτικό, κιτρικό, γλυκολικό, μαλικό, πυρουβικό και γλυκουρονικό οξύ.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Salicylic Acid:

ΑDAPTOPLAST/Vican: corn.pad 40% 1 paq x 5 strips-160mg/unit 1sachet x 2
GALLIFUGO-MEDIPLANTS/Mediplants: sol.ext.us 10% fl x 10ml
ZINO/SSL: imp.gauze 6.4mg (40% w/w) x 6, 38.01mg (40% w/w) x 2

Salicylic Acid + Lactic Acid:

DUOFILM/Gabriel Health: sol.ext.us (16.7+16.7) % w/w fl x 15ml

Salicylic Acid + Camphor:

2 DROP/SSL: sol.ext.us (12.5+3.11) % fl x 10ml

Σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδές Salicylic Acid + Betamethasone Dipropionate:

PROPIOSALIC/Schering Plough: lot 2%+0.05% w/w fl x 30ml – oint.ext.u 3%+0.05% tub x 15g

Salicylic Acid + Flumetasone Pivalate:

LOCASALENΕ/Novartis: oint.ext.u 3%+0.02% tub x 15g

Salicylic Acid + Triamcinolone Acetonide + Benzalkonium Chloride:

OLAMYC/Sanofi-Aventis: tinct fl x 50ml

Urea + Dexamethasone Sodium Phosphate:

URECORTIN/Proel: cr.ext.us tub x 30g

Εθνικό συνταγολόγιο

13 Φάρμακα παθήσεων δέρματος

13.08 Κερατολυτικά

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Φλουμεταζόνη

Η φλουμεταζόνη (flumetasone) είναι ένα τοπικό κορτοκοστεροειδές μέτριας δράσης που καταστέλλει τις εκδηλώσεις της φλεγμονώδους αντιδράσεως όπως το οίδημα, η εναπόθεση ινώδους, η διαστολή των τριχοειδών, η μετανάστευση των λευκοκυττάρων, ο πολλαπλασιασμός των τριχοειδών, η εναπόθεση κολλαγόνου, ο πολλαπλασιασμός των ινοβλαστών και ο σχηματισμός ουλής.

Σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ έχει κερατολυτική δράση και μειώνει την υπερκεράτωση που σχετίζεται με την ακτινική κεράτωση. Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα λιποδιαλυτό, φαινολικό αρωματικό οξύ. Ενεργώντας ως ένας οργανικός διαλύτης, το σαλικυλικό οξύ δύναται να αφαιρέσει τα μεσοκυττάρια λιπίδια που συνδέονται ομοιοπολικά με το κερατινοποιημένο περίβλημα που περιβάλλει τα κερατινοποιημένα κύτταρα.

Τριαμσινολόνη

Το ακετονίδιο τριαμσινολόνης (triamcinolone) αποτελεί ένα πιο δραστικό παράγωγο της τριαμσινολόνης και είναι 8 φορές περίπου πιο δραστικό από την πρεδνιζόνη. Αν και ο ακριβής μηχανισμός της αντιαλλεργικής τους δράσης είναι άγνωστος, τα κορτικοστεροειδή είναι πολύ αποτελεσματικά στη θεραπεία των αλλεργικών νόσων στον άνθρωπο.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
2DROP Salicylic acid BP - Camphor BP Reckitt Benckiser Hellas Healthcare Α.Ε.
ADAPTOPLAST Salicylic Acid Vican Α.Ε.
ERYBENZ Υπεροξείδιο του βενζολίου - Ερυθρομυκίνη Verisfield U.K. Ltd
ZINO Σαλικυλικό οξύ Reckitt Benckiser Hellas Healthcare Α.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.