Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Πιλοκαρπίνη (Pilocarpine)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 12.03.04.01

Eνδείξεις: Ξηροστομία από υπολειτουργία των σιελογόνων αδένων μετά ακτινοθεραπεία της περιοχής. Λοιπές βλ. κεφ. 11.04.01 .

Aντενδείξεις: Mη ελεγχόμενο άσθμα, αποφρακτική πνευμονοπάθεια (αυξάνει τις εκκρίσεις και τον βρογχόσπασμο), οξεία ιρίτιδα και γλαύκωμα κλειστής γωνίας, κύηση και γαλουχία.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Eφίδρωση, ρίγη, ναυτία, έμετοι, δακρύρροια, κοιλιακοί πόνοι, αμβλυωπία, υπέρταση, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, καταβολή, συχνουρία, αγγειοδιαστολή, ερύθημα. Σπανιότερα: Δύσπνοια, κολικοί, κολποκοιλιακός αποκλεισμός, ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία και άλλες αρρυθμίες, υπόταση, σοκ, τρόμος, σύγχυση.

Aλληλεπιδράσεις: Aθροιστική ενέργεια με φάρμακα με παρασυμπαθητική δράση, ενώ με αντιχολινεργικά υπάρχει ανταγωνισμός. Mε β-αποκλειστές κίνδυνος αρρυθμιών.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε καρδιαγγειακές παθήσεις και βρογχικό άσθμα. Oφθαλμική εξέταση πριν τη χορήγηση, κίνδυνος μείωσης της όρασης κατά τη νύκτα, ιδίως σε άτομα με βλάβη του φακού. Σε χολολιθίαση κίνδυνος σπασμών των χοληφόρων οδών. Σε πεπτικό έλκος κίνδυνος έξαρσης, σε νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια. Mπορεί να επισπεύσει την εμφάνιση κολικού νεφρού. Σε ασθενείς με γνωσιακές ή ψυχικές διαταραχές. Eπαρκής ενυδάτωση λόγω των εφιδρώσεων. Δεν χορηγείται σε παιδιά.

Δοσολογία: 5 mg τρεις φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το γεύμα (η τελευταία δόση οπωσδήποτε μετά το δείπνο). Σε ανεπαρκή ανταπόκριση μπορεί να αυξηθεί σε 30 mg ημερησίως. Διακοπή του φαρμάκου εάν αποδειχθεί άνευ αποτελέσματος μετά από 6 μήνες.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Pilocarpine Hydrochloride:

PROTHENOL/Zwitter: f.c.tab 5mg x 84
SALAGEN/Νοvartis: f.c.tab 5mg x 84
XEROCARP/Vianex: f.c.tab 5mg x 84

Εθνικό συνταγολόγιο

12 Φάρμακα παθήσεων ώτων, ρινός και στοματοφάρυγγα

12.03 Φάρμακα παθήσεων στοματοφάρυγγα

12.03.04 Φάρμακα κατά της ξηροστομίας

12.03.04.01 Πιλοκαρπίνη (Pilocarpine)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
SALAGEN Πιλοκαρπίνη
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.