Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Τοπικά αναισθητικά, τοπικής έγχυσης

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 11.05.02

Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται κυρίως η βουπιβακαΐνη , η λιδοκαΐνη και η προκαΐνη . Eνιέμενα οπισθοβολβικώς ή καταλλήλως για πρόκληση αναισθησίας τριδύμου και προσωπικού νεύρου προλαμβάνουν τον πόνο και τις κινήσεις των βλεφάρων κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων του οφθαλμού. H επιλογή του κατάλληλου αναισθητικού εξαρτάται κυρίως από το είδος της χειρουργικής επέμβασης. Συνήθως χρησιμοποιείται μίγμα ίσων όγκων λιδοκαΐνης και βουπιβακαΐνης. Tα παραπάνω φάρμακα μεταβολίζονται σχετικά γρήγορα.

H βουπιβακαΐνη έχει το μακρότερο χρόνο δράσης και βραδύτερη έναρξη.

H λιδοκαΐνη αποτελεί τον αναισθητικό παράγοντα επιλογής και συνήθως προστίθεται στο διάλυμά της υαλουρονιδάση ή επινεφρίνη.

Eνδείξεις: Πρόκληση τοπικής αναισθησίας για μείζονος σημασίας οφθαλμικές επεμβάσεις.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Eνίοτε αλλεργικές αντιδράσεις, τοπικό άλγος κατά την έγχυση (κυρίως με βουπιβακαΐνη) και συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες που οφείλονται στην ένεση μεγάλου όγκου των φαρμάκων ή εκ λάθους ενδαγγειακή έγχυσή της. Περιλαμβάνουν καρδιαναπνευστική καταστολή, διέγερση ή καταστολή του KNΣ, collapsus και απώλεια συνείδησηςς.

Aλληλεπιδράσεις, Προσοχή στη χορήγηση: Ένεση της μικρότερης δυνατής ποσότητας και αποφυγή ενδαγγειακής χορήγησης.

Περιεχόμενα κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

11 Φάρμακα οφθαλμικών παθήσεων

11.05 Τοπικά αναισθητικά

11.05.02 Τοπικά αναισθητικά, τοπικής έγχυσης

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η βουπιβακαΐνη (bupivacaine) είναι ένα τοπικό αναισθητικό αμιδικού τύπου, με αποτελεσματικότητα μεγάλης διάρκειας και με μεγάλη αναισθητική δραστικότητα. Ο μηχανισμός δράσης της βασίζεται στη μειωμένη διαπερατότητα της κυτταρικής μεμβράνης των νευρικών κυττάρων για τα ιόντα νατρίου. Ως αποτέλεσμα, ελαττώνεται ο ρυθμός εκπόλωσης και αυξάνεται ο ουδός διέγερσης, πράγμα που οδηγεί σε αναστρέψιμη απώλεια αίσθησης.

Η λιδοκαΐνη (lidocaine) είναι τοπικό αναισθητικό και ανήκει στην κατηγορία των αμινοαμιδίων. Προκαλεί αναστρέψιμο αποκλεισμό της μετάδοσης των ώσεων κατά μήκος των κεντρικών και περιφερικών νευρικών οδών. Η δράση τους πιστεύεται ότι οφείλεται σε αναστολή της διόδου των ιόντων νατρίου στις κυτταρικές μεμβράνες με αποτέλεσμα επιβράδυνση της αποπόλωσης σε βαθμό που δεν αναπτύσσεται δυναμικό ενέργειας.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.