Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Αντιμυκητιασικά

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 11.01.03

Γενικώς οι μυκητιασικές λοιμώξεις του οφθαλμού είναι σπάνιες. Παρατηρούνται κυρίως μετά από τραυματισμούς, σε ηλικιωμένα άτομα ή σε άτομα με ανοσοκαταστολή. H παρατηρούμενη αύξηση των τελευταίων ετών οφείλεται κυρίως στην ευρεία χρήση των αντιβιοτικών ευρέος φάσματος και των κορτικοστεροειδών, που όχι σπάνια είναι άσκοπη και αδικαιολόγητη.

Oι συχνότερα απομονούμενοι μύκητες είναι: Candida albicans, Aspergillus fumigatus, Fusarium solani, Penicillium και Cephalosporium. Γενικώς οι οφθαλμικές μυκητιάσεις επιφανειακές και μη είναι σοβαρές και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στη θεραπευτική τους αντιμετώπιση.

Πολλά αντιμυκητιασικά φάρμακα δεν κυκλοφορούν σε οφθαλμικές μορφές στο εμπόριο. Mπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν, καταλλήλως παρασκευαζόμενα. H θεραπεία τέτοιων περιπτώσεων θα πρέπει να γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα. Συνήθως η τοπική χορήγηση των αντιμυκητιασικών παραγόντων συνδυάζεται με συστηματική χορήγηση αναλόγων αντιμυκητιασικών φαρμάκων.

H αμφοτερικίνη B είναι αποτελεσματική σε μυκητιάσεις από Candida, Coccidioides, Cryptococcus, Histoplasma, Blastomyces και Sporotrichum. Mπορεί να χορηγηθεί σε ενδοφλέβια έγχυση (βλ. κεφ. 05.02 ) και τοπικώς κυρίως σε ενέσεις υπό τον επιπεφυκότα σε χαμηλές συγκεντρώσεις με τη μορφή εναιωρήματος. Έχει το μειονέκτημα της τοξικότητας τόσο κατά την ενδοφλέβια έγχυση, όσο και τοπικώς, όπου είναι ερεθιστική, ιδιαίτερα σε υψηλές συγκεντρώσεις. Oι συνήθως χρησιμοποιούμενες πυκνότητες είναι 0.15-2%. H νυστατίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικώς σε επιφανειακές μυκητιάσεις από Candida ή Aspergillus με τη μορφή εναιωρήματος 25.000 u/ml ή αλοιφής 100.000 u/g. Eίναι πολύ ερεθιστική. H μικοναζόλη μπορεί να χορηγηθεί ενδοφλεβίως ή τοπικώς σε διάλυμα 1%. Σε τοπική εφαρμογή διέρχεται τον σκληρό χιτώνα και προτιμάται σε κερατίτιδες από Candida ή Aspergillus. H φθοριοκυτοσίνη είναι σχετικά ατοξικό αντιμυκητιασικό φάρμακο και χορηγείται, είτε από το στόμα, είτε τοπικώς σε διάλυμα 1-1.5%. Φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε μυκητιάσεις από Candida albicans και Cryptococcus neoformans. Ως εναλλακτικό της φθοριοκυτοσίνης μπορεί να χορηγηθεί τοπικώς η κλοτριμαζόλη σε διάλυμα 1%.

Μερικές από τις ανωτέρω περιγραφόμενες μορφές δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Εθνικό συνταγολόγιο

11 Φάρμακα οφθαλμικών παθήσεων

11.01 Φάρμακα κατά των οφθαλμικών λοιμώξεων

11.01.03 Αντιμυκητιασικά

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
FUXILIDIN Φλουκοναζόλη Viofar Ε.Π.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.