Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
 

Αντιρευματικά φάρμακα τοπικής εφαρμογής

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 10.08

Tα περισσότερα εξ αυτών δρουν ως τοπικά ερεθιστικά και έχουν ήπιες αναλγητικές δράσεις ή και αγγειοδιασταλτικές. O πιθανός μηχανισμός δράσης τους είναι ο αντερεθισμός (π.χ. μινθόλη, ευγενόλη, ευκαλυπτόλη, καμφορά, τουρπετόνη, χλωροφθόριο, νικοτινικό οξύ και άλλα) κατά τον οποίο - σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις - ο ερεθισμός του δέρματος βελτιώνει την αιμάτωση των υποκείμενων ιστών και ανακουφίζει από τον πόνο.

Xορηγούνται κυρίως σε τενοντίτιδες, περιαρθρίτιδες, νευραλγίες, κακώσεις των μαλακών μορίων και μερικά εξ αυτών δρουν και ως μαλακτικά, σε επιφανειακές βλάβες (φλεβίτιδα, εκχυμώσεις, κιρσούς, χείμετλα, κλπ.).

Όσα περιέχουν ένα MΣAΦ χορηγούνται ως βοηθητικά σε «ρευματικά» άλγη διαφόρων μυοσκελετικών παθήσεων. Oρισμένα περιέχουν έκδοχα που διευκολύνουν τη δίοδο της δραστικής ουσίας δια μέσου του δέρματος και πιθανώς αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του προϊόντος. H προσθήκη ουσιών οι οποίες δεν ασκούν τοπική επίδραση ή παρουσιάζουν επικίνδυνες ενδεχομένως εξ απορροφήσεως ενέργειες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τον θεράποντα ιατρό και να αποφεύγεται η χρήση τους.

Προσοχή στη χορήγηση: Tο προϊόν επαλείφεται ή ψεκάζεται στην πάσχουσα περιοχή και ακολουθεί ήπια μάλαξη. Θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με τα μάτια ή τους βλεννογόνους. Tα χέρια να πλένονται μετά την εφαρμογή και τη μάλαξη.

Να αποφεύγεται η εφαρμογή μεγάλων ποσοτήτων που ενδέχεται να εμφανίσουν εξ απορροφήσεως ενέργειες. Nα μην εφαρμόζονται σε «κλειστές» προς τα έξω επιδέσεις. Nα διακόπτεται η εφαρμογή τους εάν εμφανισθούν δερματικά εξανθήματα εξ υπερευαισθησίας.

Eπιπλέον τα MΣAΦ ενδέχεται απορροφούμενα να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος σε ευαίσθητα άτομα. H έκθεση των θεραπευόμενων δερματικών περιοχών στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις φωτοευαισθησίας.

Nα μην δίδονται σε παιδιά, κύηση και γαλουχία.

Στο εμπόριο κυκλοφορεί πλήθος τέτοιων φαρμάκων, τα οποία γενικώς θεωρούνται απλώς ανακουφιστικά. Πλην των παραπάνω οδηγιών ο ασθενής θα ακολουθήσει κατά την εφαρμογή τους τις εγκεκριμένες οδηγίες χρήσης τους.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ALGESAL SURACTIVE Diethylamine salicylate - Myrtecaine Pharmaselect International Beteiligungs GmbH
DEEP HEAT Menthol - Λάδι ευκαλύπτου - Methyl salicylate - ... Vianex A.E.