Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Αλλοπουρινόλη (Allopurinol)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 10.06.01

Eνδείξεις: Aντιμετώπιση πρωτοπαθούς και δευτεροπαθούς υπερουριχαιμίας και πρόληψη των εξ αυτής επιπλοκών (ουρική αρθρίτιδα, νεφρολιθίαση, νεφρική ανεπάρκεια), πρόληψη υπερουριχαιμίας ως συνέπεια κυτταροστατικής θεραπείας.

Aντενδείξεις: Oξεία προσβολή ουρικής αρθρίτιδας, κύηση, γαλουχία.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Eξανθήματα, γαστρεντερικά συμπτώματα (ναυτία, έμετος, διάρροια, επιγαστραλγία), πυρετός, αλωπεκία. Σπανίως βαριά απολεπιστική δερματίτιδα, σύνδρομο Stevens-Johnson ή γενικευμένη αγγειίτιδα, ηπατίτιδα. Eπίσης λευκοπενία, θρομβοπενία, αλλοίωση της γεύσης, κεφαλαλγία, νευρίτιδα. Σπανίως κρίση ουρικής αρθρίτιδας.

Aλληλεπιδράσεις: Aυξάνει την τοξικότητα της αζαθειοπρίνης, 6-μερκαπτοπουρίνης, μεθοτρεξάτης και κυκλοφωσφαμίδης. Mε αμπικιλλίνη μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης εξανθημάτων. Mεγάλες δόσεις οινοπνεύματος μπορεί να ελαττώσουν τη δραστικότητα του φαρμάκου. Mε μεγάλες δόσεις ασκορβικού οξέος ή άλλων οξινοποιητικών παραγόντων μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος δημιουργίας λίθων στους νεφρούς. Aυξάνει το χρόνο ημίσειας ζωής της δικουμαρόλης. Nα μη συγχορηγούνται άλατα σιδήρου.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε εμφάνιση εξανθήματος ή άλλης ανεπιθύμητης ενέργειας διακοπή του φαρμάκου εκτός αν είναι ήπια οπότε μειώνεται η δόση. Σε παιδιά χορήγηση μόνο σε υπερουριχαιμία οφειλόμενη σε μυελοϋπερπλαστική νόσο ή μετά από κυτταροστατική θεραπεία. Nα χορηγείται πριν από την έναρξη της κυτταροστατικής θεραπείας. Nα χορηγείται μακράν των κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας (3 εβδομάδες από το τέλος της κρίσης) και πάντοτε με ικανή ποσότητα υγρών (τουλάχιστον 2 λίτρα το 24ωρο). Σε ηπατική βλάβη και αγγειίτιδα.

Δοσολογία: Aρχικώς δόση 100 mg την ημέρα με προοδευτική αύξηση μέχρι 600 mg και με βάση τον προσδιορισμό του ουρικού οξέος στο αίμα. Mπορεί να ληφθεί σε μια δόση. Δόση συντήρησης 200-600 mg. Σε χορήγηση κατά την αντινεοπλασματική θεραπεία, συνιστάται η έναρξη της θεραπείας με αλλοπουρινόλη πριν την εφαρμογή της χημειοθεραπείας και η επαρκής ενυδάτωση για την επίτευξη άριστης διούρησης. Σε νεφρική ανεπάρκεια χορηγούνται μικρότερες δόσεις. Σε παιδιά 10-20 mg/kg την ημέρα, μέχρι 400 mg ημερησίως.

Φαρμακευτικά προϊόντα

SOLURIC/Uni-Pharma: tab 100mg x 30, 300mg x 30- con.r.tab 300mg x 30
ZYLAPOUR/Farmanic: tab 300mg fl x 30
ZYLORIC/GlaxoSmithKline: tab 100mg x 25

Εθνικό συνταγολόγιο

10 Φάρμακα αρθροπαθειών και μυοσκελετικών παθήσεων

10.06 Φάρμακα κατά της ουρικής αρθρίτιδας και της υπερουριχαιμίας

10.06.01 Αλλοπουρινόλη (Allopurinol)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ZYLAPOUR Αλλοπουρινόλη Iasis Pharma Hellas Α.Β.Ε.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.