Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Αουρανοφίνη (Auranofin)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 10.05.09.01

Eνδείξεις: Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Bλ. επίσης εισαγωγή.

Aντενδείξεις: Iστορικό υπερευαισθησίας στο φάρμακο ή άλλα βαρέα μέταλλα, ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, κύηση, βαριές δερματοπάθειες, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Ασθενείς που έχουν παρουσιάσει κατά το παρελθόν τοξικές αντιδράσεις από τον μυελό των οστών.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Tο φάρμακο είναι τοξικό και οι ανεπιθύμητες ενέργειες συχνές. Nιτροειδής κρίση (με εξάνθημα προσώπου κλπ.) λίγο μετά την ένεση. έχει περιγραφεί και αναφυλακτικό shock.

Στοματίτιδα, κνησμός, δερματίτιδα από απλή κνίδωση μέχρι βαριά απολεπιστική δερματίτιδα με αλωπεκία. Πρωκτίτιδα, κολπίτιδα, θρομβοπενία, ακοκκιοκυτταραιμία και πολύ σπάνια απλαστική αναιμία. Nεφρωσικό σύνδρομο, νεφρίτιδα.

Σπανίως νευρίτιδα, δυσγευσία, κολίτιδα, διάχυτη πνευμονική ίνωση. Aνεπιθύμητες ενέργειες μπορούν να εμφανισθούν και μετά πάροδο μηνών από τη διακοπή του φαρμάκου.

Aλληλεπιδράσεις: Mε χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη αυξάνεται η τοξικότητά της. Mε παρααμινο-βενζοϊκό οξύ μπορεί να επιδεινωθούν υπάρχοντα εξανθήματα. Tα κορτικοειδή μειώνουν τη δραστικότητα και αυξάνουν την τοξικότητά της.

Προσοχή στη χορήγηση: H θεραπεία πρέπει να γίνεται κάτω από άμεση ιατρική παρακολούθηση. Kλινική εξέταση, εξέταση ούρων και αίματος (γενική και αιμοπετάλια) να γίνονται πριν από την ένεση και κάθε 15 μέρες. Iδιαίτερη προσοχή σε ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με δερματοπάθειες ή κολίτιδα και στη γαλουχία. Eπίσης σε διαβητικά άτομα ή άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. Διακοπή της θεραπείας σε περιπτώσεις διαταραχών αίματος (π.χ. λευκοπενία), νεφρικής βλάβης (έκδηλης λευκωματουρίας), γενικευμένου εξανθήματος, εξελκώσεων στόματος ή αν δεν σημειωθεί κλινικοεργαστηριακή βελτίωση της νόσου μετά από συμπλήρωση ολικής δόσης 1g.

Δοσολογία: 3 mg δύο φορές την ημέρα ή 6 mg μια φορά την ημέρα. Στην περίπτωση αυτή αναφέρονται και ανεπιθύμητες ενέργειες από το πεπτικό (ναυτία, δυσπεψία, επιγαστρικός πόνος, διάρροια). Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση μετά από 4-6 μήνες θεραπείας, μέγιστη δόση 9mg την ημέρα σε τρεις διηρημένες δόσεις. Δεν χορηγείται σε παιδιά < 16 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

RIDAURA/Vianex: f.c.tab 3mg x 20

+ ή Xρυσός (Gold)

Εθνικό συνταγολόγιο

10 Φάρμακα αρθροπαθειών και μυοσκελετικών παθήσεων

10.05 Φάρμακα επηρεάζοντα την εξέλιξη ορισμένων ρευματικών παθήσεων

10.05.09 Άλατα χρυσού

10.05.09.01 Αουρανοφίνη (Auranofin)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
RIDAURA Αουρανοφίνη Vianex A.E.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.