Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Σελεκοξίμπη (Celecoxib)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 10.02.06.02

Ενδείξεις: Συμπτωματική αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Αντενδείξεις: Ενεργό πεπτικό έλκος ή γαστρεντερική αιμορραγία. Ασθενείς που έχουν εκδηλώσει άσθμα, ρινίτιδα, κνίδωση, αγγειοοίδημα ή άλλες αντιδράσεις υπερευαισθησίας με ασπιρίνη ή άλλα ΜΣΑΦ. Σοβαρή νεφρική ή ηπατική (κάθαρση κρεατινίνης < 30ml/min) ανεπάρκεια. Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Διαγνωσμένη ισχαιμική καρδιοπάθεια, περιφερική αγγειοπάθεια και/ή αγγειακή εγκεφαλική νόσος. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Υπερευαισθησία στη δραστική ουσία ή τις σουλφoναμίδες. Κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Κοιλιακά άλγη, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, στοματίτιδα, έμετοι, ζάλη, περιφερικό οίδημα, κατακράτηση υγρών, άγχος, αϋπνία, κατάθλιψη, παραισθησίες, φαρυγγίτιδα, ιγμορίτιδα, ρινίτιδα, φωτοευαισθησία, αλωπεκία, διαταραχές λειτουργικών δοκιμασιών ήπατος και νεφρών, πανκυτταροπενία. Σπανιότερα πεπτικό έλκος, μέλαινα, μεταβολές της γεύσης, θάμβος όρασης, καρδιακή ανεπάρκεια, ηπατίτιδα, αρθραλγίες και αλλεργικές εκδηλώσεις, ενίοτε σοβαρές.

Αλληλεπιδράσεις: Αυξάνει την αντιπηκτική δράση της βαρφαρίνης και των συναφών φαρμάκων. Ο συνδυασμός με α-ΜΕΑ, ανταγωνιστές αγγειοτασίνης ΙΙ, κυκλοσπορίνη και τακρόλιμους αυξάνει τον κίνδυνο νεφροτοξικότητας. Η στάθμη των φαρμάκων που αποτελούν υποστρώματα του CYP2D6 αυξάνεται με τη συγχορήγηση σελεκοξίμπης (δεξτρομεθορφάνη, αντικαταθλιπτικά-τρικυκλικά, αναστολείς σεροτονίνης, νευροληπτικά, αντιαρρυθμικά κλπ.) και πιθανώς να απαιτηθεί μείωση της δόσης τους. Αύξηση της στάθμης της με φλουκοναζόλη (να μειωθεί η δόση της στο ήμισυ) και μείωση με ριφαμπικίνη, καρβαμαζεπίνη και βαρβιτουρικά. Μπορεί να μειώσει τη δράση των διουρητικών και αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Περαιτέρω αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης γαστρεντερικών ανεπιθύμητων ενεργειών όταν συγχορηγείται με ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ακόμα και σε χαμηλές δόσεις).

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ασθενείς με ιστορικό ή επιρρεπείς σε έλκη ή αιμορραγίες του πεπτικού (έχει συμβεί και διάτρηση με τη χρήση του). Σε ασθενείς με ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, δυσλειτουργίας της αριστερής κοιλίας, σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, όπως υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαβήτη και κάπνισμα και σε ασθενείς με προϋπάρχον οίδημα οποιασδήποτε αιτιολογίας, (κίνδυνος επιδείνωσης). Σε πάσχοντες από νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια κίνδυνος επιδείνωσης. Σε λαμβάνοντες αντιπηκτικά ή διουρητικά ή που βρίσκονται σε κίνδυνο υποογκαιμίας. Διακοπή θεραπείας με την πρώτη εμφάνιση δερματικού εξανθήματος, βλάβης του βλεννογόνου ή οποιουδήποτε άλλου σημείου υπερευαισθησίας. Εάν προκληθεί ζάλη, ίλιγγος και υπνηλία να αποφεύγεται η οδήγηση ή ο χειρισμός μηχανών.

Δοσολογία: Σε οστεοαρθρίτιδα 200mg ημερησίως εφάπαξ ή σε δύο δόσεις. Ρευματοειδής αρθρίτιδα 200-400mg ημερησίως σε δύο δόσεις. Σε ηλικιωμένα άτομα αρχικά 200mg ημερησίως σε δύο δόσεις. Δεν ενδείκνυται η χρήση του σε παιδιά.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ACLAREX/Pfizer: caps 100mg x 20
CELEBREX/Pfizer: caps 100mg x 20, 200mg x 10

Εθνικό συνταγολόγιο

10 Φάρμακα αρθροπαθειών και μυοσκελετικών παθήσεων

10.02 Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη

10.02.06 Κοξίμπες

10.02.06.02 Σελεκοξίμπη (Celecoxib)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η σελεκοξίμπη (celecoxib) είναι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, το οποίο ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται ειδικοί αναστολείς της C0X-2. Βοηθά στην ανακούφιση του πόνου, του οιδήματος και του πυρετού, που προκαλούνται από την αρθρίτιδα. Η σελεκοξίμπη δρα μέσω της μείωσης του επιπέδου των προσταγλανδινών, που παράγονται από τον οργανισμό και οι οποίες προκαλούν πόνο, οίδημα και πυρετό.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ACLAREX Σελεκοξίμπη Pfizer Hellas A.E.
CELEBREX Σελεκοξίμπη Pfizer Hellas A.E.
CELECOXIB Σελεκοξίμπη
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.