Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
 

Ετορικοξίμπη (Etoricoxib)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 10.02.06.01

Ενδείξεις: Για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, καθώς και του άλγους και των συμπτωμάτων της φλεγμονής που σχετίζονται με την οξεία ουρική αρθρίτιδα.

Αντενδείξεις: Ενεργό πεπτικό έλκος ή γαστρεντερική αιμορραγία. Ασθενείς που έχουν εκδηλώσει άσθμα, ρινίτιδα, κνίδωση, αγγειοοίδημα ή άλλες αντιδράσεις υπερευαισθησίας με ασπιρίνη ή άλλα ΜΣΑΦ. Σοβαρή νεφρική ή ηπατική (κάθαρση κρεατινίνης < 30ml/min) ανεπάρκεια. Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Διαγνωσμένη ισχαιμική καρδιοπάθεια, περιφερική αγγειοπάθεια και/ή αγγειακή εγκεφαλική νόσος. Μη επαρκώς ελεγχόμενη υπέρταση. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Κύηση και γαλουχία. Παιδιά και έφηβοι < 16 ετών.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Κοιλιακά άλγη, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, στοματίτιδα, έμετοι, περιφερικό οίδημα, κατακράτηση υγρών, υπέρταση, μυαλγίες, ανησυχία, κατάθλιψη, ζάλη, κεφαλαλγία, λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού ή ουροποιητικού, αδυναμία, κόπωση, αύξηση τρανσαμινασών. Σπανιότερα πεπτικό έλκος, μεταβολές γεύσης, θάμβος όρασης, εμβοές, θωρακικό άλγος βήχας, δύσπνοια, γριππώδες σύνδρομο, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, αλλεργικές εκδηλώσεις ενίοτε σοβαρές.

Αλληλεπιδράσεις: Αυξάνει την αντιπηκτική δράση της βαρφαρίνης και των συναφών φαρμάκων. Ο συνδυασμός με α-ΜΕΑ, ανταγωνιστές της αγγειοτασίνης ΙΙ, κυκλοσπορίνη και τακρόλιμους αυξάνει τον κίνδυνο νεφροτοξικότητας.

Η στάθμη του λιθίου αυξάνεται με τη συγχορήγηση ετορικοξίμπης και πιθανώς να απαιτηθεί μείωση της δόσης του. Αύξηση της στάθμης της με από του στόματος αντισυλληπτικά και μείωση της στάθμης της με ριφαμπικίνη. Μπορεί να μειώσει τη δράση των διουρητικών και αντιυπερτασικών φαρμάκων. Περαιτέρω αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης γαστρεντερικών ανεπιθύμητων ενεργειών όταν συγχορηγείται με ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ακόμα και σε χαμηλές δόσεις).

Προσοχή στη χορήγηση: Βλ. Σελεκοξίμπη.

Δοσολογία: Σε οστεοαρθρίτιδα 60mg άπαξ ημερησίως, ρευματοειδή αρθρίτιδα 90mg άπαξ ημερησίως, οξεία ουρική αρθρίτιδα 120mg άπαξ ημερησίως για 8 ημέρες το μέγιστο. Σε ήπια ηπατική ανεπάρκεια μέγιστη δόση 60mg ημερησίως, σε μέτρια 60mg κάθε δεύτερη ημέρα.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ARCOXIA/Vianex: f.c.tab 60mg x 14, 90mg x 14, 120mg x 14

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η ετορικοξίμπη (etoricoxib) είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ). Ανήκει στην κατηγορία των ΜΣΑΦ φαρμάκων που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς της κυκλο-οξυγενάσης 2 (cyclo-oxy-genase 2, COX-2). Η κυκλο-οξυγενάση είναι ένα ένζυμο υπεύθυνο για την σύνθεση των προσταγλανδινών, οι οποίες είναι χημικές ενώσεις του οργανισμού και μπορούν να προκαλέσουν πόνο και φλεγμονή.