Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Εντερική διατροφή

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 09.04

Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει δυνατότητα εντερικής λήψης τροφής αυτή προτιμάται της παρεντερικής για πολλούς λόγους: είναι καλύτερα αποδεκτή από τον ασθενή, αποφεύγονται οι επιπλοκές από την τοποθέτηση φλεβοκαθετήρων κ.λπ. Οι θρεπτικές ουσίες χορηγούνται από το στόμα ή με ρινογαστρικό ή ρινοεντερικό σωλήνα ή με σωλήνα μέσω ενδοσκοπικής ή χειρουργικής γαστροστομίας ή νηστιδοστομίας.

Ενδείξεις: Προϋπάρχουσα ελλειπής θρέψη, ανεπαρκής λήψη θερμίδων από το στόμα για 5-7 ημέρες, πολυοργανικές παθήσεις (του πεπτικού συστήματος, των νεφρών, του κυκλοφορικού κ.λπ.) που δεν επιτρέπουν τη λήψη επαρκών θερμίδων.

Αντενδείξεις: Σοβαρή δυσαπορρόφηση, υποκινητικότητα του εντέρου, αιμορραγία πεπτικού και εντερικά συρίγγια.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Λοίμωξη του τραύματος σε διαδερμική τοποθέτηση του σωλήνα, εισρόφηση τροφής, διάρροια, αλλαγές στην απορρόφηση και τον μεταβολισμό των φαρμάκων.

Σύσταση: Τα διαλύματα που χρησιμοποιούνται περιέχουν συνήθως αμινοξέα ή μικρά πεπτίδια, τριγλυκερίδια, ολιγοσακχαρίτες και διάφορα ακόμα στοιχεία που θα κριθούν απαραίτητα ανάλογα με την πάθηση. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται μόνο τα πρόσθετα αυτά στοιχεία (κυρίως διάφορα άλατα).

Περιεχόμενα κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

09 Φάρμακα παθήσεων αίματος και θρέψης

09.04 Εντερική διατροφή

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.