Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Φιλγραστίμη (Filgrastim)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.08.03.02.03

Eνδείξεις: Mείωση της διάρκειας της ουδετεροπενίας και της συχνότητας των εμπύρετων επιπλοκών της σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για κακοήθη νόσο (εκτός της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας και της μυελοδυσπλασίας) ή που υφίστανται αυτόλογη ή αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών. Σοβαρή συγγενής κυκλική ή ιδιοπαθής χρόνια ουδετεροπενία. Mείωση της διάρκειας της ουδετεροπενίας μετά από πλήρη καταστολή του μυελού των οστών που ακολουθείται από μεταμόσχευση μυελού των οστών. Κινητοποίηση προγονικών κυττάρων του περιφερικού αίματος προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε αυτόλογη ή αλλογενή μεταμόσχευση μυελού που θα ακολουθήσει.

Aντενδείξεις: Γνωστή υπερευαισθησία στα πρωτεϊνικά συστατικά του φαρμάκου. Συγχορήγηση με κυτταροτοξική χημειοθεραπεία. Ασθενείς με κακοήθεια του αιμοποιητικού.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την αύξηση της δόσης της κυτταροτοξικής χημειοθεραπείας πέρα από την καθιερωμένη δόση, διότι το φάρμακο μπορεί να μειώσει τη μυελοτοξικότητα, αλλά όχι την καθολική τοξικότητα των κυτταροτοξικών φαρμάκων.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Συχνότερη παρενέργεια ο οστικός πόνος, ιδιαίτερα με την υψηλή δοσολογία. Σπανιότερα ναυτία ή έμετος, αλωπεκία, διάρροια, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία, στοματίτιδα, δερματικά εξανθήματα. Παροδική αύξηση ηπατικών ενζύμων, ουρικού οξέος και γαλακτικής αφυδρογονάσης. Διόγκωση σπληνός στο 30% των ασθενών.

Προσοχή στη χορήγηση: Tο φάρμακο να χρησιμοποιείται από ειδικούς ιατρούς. Nα μη χρησιμοποιείται μαζί με τη χημειοθεραπεία, αλλά 24 ώρες πριν ή μετά. Δεν έχει αποδειχθεί η ασφάλειά του σε νεοπλασίες της μυελικής σειράς (μυελοδυσπλασίες, λευχαιμίες) όπου δεν συνιστάται η χορήγησή του. O αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων να μετριέται δύο φορές την εβδομάδα, λόγω του κινδύνου υπερβολικής λευκοκυττάρωσης (> 80 χιλ./ mm 2). Nα μη διακόπτεται η χορήγησή του παρά μόνο όταν ο απόλυτος αριθμός των ουδετεροφίλων φθάσει τα 10.000/mm 3 μετά το αναμενόμενο ναδίρ από τη χημειοθεραπεία. H ασφάλεια της χορήγησης της ουσίας ταυτόχρονα με χημειοθεραπευτικά με αθροιζόμενη μυελοτοξικότητα έναντι των αιμοπεταλίων (νιτροζουρία, μιτομυκίνη) δεν έχει αποδειχθεί, είναι μάλιστα ενδεχόμενο να την ενισχύσει. Στην κύηση να σταθμίζεται το αναμενόμενο όφελος. Nα μη χορηγείται σε γαλουχία. έχουν αναφερθεί μεμονωμένα περιστατικά ρήξης σπληνός σε υγιείς δότες κατόπιν χορήγησης των αυξητικών παραγόντων των κοκκιοκυττάρων (G-CSFs). Για τον λόγο αυτό, το μέγεθος του σπληνός θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά (κλινική εξέταση, υπέρηχοι). Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η διάγνωση ρήξης σπληνός σε δότες που αναφέρουν άλγος της αριστερής άνω κοιλιακής χώρας ή ώμου.

Δοσολογία: Συνιστώμενη δόση 5 μg/kg/24ωρο σε εφάπαξ υποδόρια ή ενδοφλέβια χορήγηση. Συνήθης διάρκεια θεραπείας 14 ημέρες και μέγιστη 28. Για τις λοιπές ενδείξεις συμβουλευθείτε τους εγκεκριμένους όρους χορήγησης του προϊόντος.

Φαρμακευτικά προϊόντα

GRANULOKINE/Amgen Holland: inj.sol 30mu (300mcg)/1ml-vial x 5, 30mu/0.5ml-pf.syr x 5, 48mu (480mcg)/1.6ml-vial x 5, 48mu/0.5ml-pf.syr x 5

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.08 Φάρμακα επιδρώντα στην ανοσολογική ανταπόκριση

08.08.03 Κυτοκίνες και ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες

08.08.03.02 Aιμοποιητικοί αυξητικοί παράγοντες

08.08.03.02.03 Φιλγραστίμη (Filgrastim)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
FILGRASTIM Φιλγραστίμη Faran Α.Β.Ε.Ε.
GRANULOKINE Φιλγραστίμη Amgen Europe B.V.
GRASTOFIL Φιλγραστίμη Apotex Europe B.V.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.