Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Αλεμτουζουμάμπη (Alemtuzumab)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.08.01.01

Ενδείξεις: Χρόνια λεμφική λευχαιμία εάν έχει αστοχήσει η θεραπεία με έναν αλκυλιούντα παράγοντα ή έχει υποτροπιάσει σύντομα (σε λιγότερο από 6 μήνες) μετά τη θεραπεία με φλουδαραβίνη.

Aντενδείξεις: Υπερευαισθησία στη δραστική ουσία ή σε πρωτεΐνες ποντικού. Ενεργή συστηματική λοίμωξη, λοίμωξη από τον ιό HIV, άλλες ενεργές κακοήθεις παθήσεις, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Βλ. Ριτουξιμάμπη. Επίσης σοβαρές λοιμώξεις από ιούς (έρπητα, κυτταρομεγαλοϊό κ.ά), μύκητες (ασπέργιλλο, μούκορ) και βακτήρια (πνευμοκύστη κ.ά), καθώς και σοβαρές αιματολογικές αντιδράσεις (θανατηφόρα θρομβοπενική πορφύρα, πανκυτταροπενία). άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες αφορούν το σύνολο σχεδόν των συστημάτων του σώματος και ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να συμβουλευτεί τους εγκεκριμένους όρους χορήγησης του φαρμάκου ώστε να ενημερωθεί για τη πρόληψη και την αντιμετώπισή τους. Οι συχνότερες πάντως αντιδράσεις εμφανίζονται συνήθως κατά την 1η εβδομάδα της θεραπείας.

Αλληλεπιδράσεις: Δεν έχουν μελετηθεί και δεν είναι γνωστές. Παρότι δεν έχει μελετηθεί συνιστάται να μην εμβολιάζονται οι ασθενείς με εμβόλια ζώντων ιών για τουλάχιστον 12 μήνες μετά τη θεραπεία.

Προσοχή στη χορήγηση: Το φάρμακο πρέπει να χορηγείται από ιατρούς έμπειρους στη χημειοθεραπεία του καρκίνου. Χορηγείται σε κλιμακούμενες δόσεις. Πριν από κάθε κλιμακούμενη αύξηση της δοσολογίας χορηγούνται αντιισταμινικά και αναλγητικά φάρμακα. Αντιβιοτικά και ιοστατικά χορηγούνται καθ'όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Εάν εμφανιστούν οξείες ανεπιθύμητες αντιδράσεις, ενδείξεις «συνδρόμου απελευθέρωσης κυτοκινών» (υπόταση, ρίγη, πυρετός, δύσπνοια, βρογχόσπασμος κλπ.), δεν αυξάνεται η επόμενη δόση έως ότου η χορηγούμενη γίνει καλά ανεκτή. Σε βαριά λοίμωξη ή σοβαρή αιματολογική διαταραχή η θεραπεία διακόπτεται. Προσοχή σε ασθενείς με ισχαιμική καρδιοπάθεια, σε λαμβάνοντες αντιυπερτασικά φάρμακα (κίνδυνος υπότασης) και σε ηλικιωμένους. Οι εγχύσεις θα πρέπει να γίνονται σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Δοσολογία: 30mg ημερησίως 3 φορές την εβδομάδα για 12 περίπου εβδομάδες (λεπτομερείς οδηγίες παρέχονται στους εγκεκριμένους όρους χορήγησης του φαρμάκου).

Φαρμακευτικά προϊόντα

MABCAMPATH/Genzyme Holland: c/s sol.in 10mg/ml 3amps x 3ml

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.08 Φάρμακα επιδρώντα στην ανοσολογική ανταπόκριση

08.08.01 Ριτουξιμάμπη και αλεμτουζουμάμπη

08.08.01.01 Αλεμτουζουμάμπη (Alemtuzumab)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η αλεμτουζουμάμπη (alemtuzumab) είναι ένα κάππα μονοκλωνικό αντίσωμα της ανοσοσφαιρίνης IgG1 επεξεργασμένο με γενετική μηχανική για ανθρώπινη χρήση και με ειδική δράση στην γλυκοπρωτεΐνη επιφανείας των 21-28 kD λεμφοκυττάρων (CD52), που εκφράζεται κυρίως στην επιφάνεια φυσιολογικών και κακοήθων περιφερικών Β και Τ λεμφοκυττάρων. Η αλεμτουζουμάμπη δρα μέσω αντισωματοεξαρτώμενης δια κυττάρων επιτελούμενης κυτταρόλυσης και μέσω λύσης που επιτελείται από το συμπλήρωμα, μετά τη σύνδεσή της με με το CD52, ένα αντιγόνο της κυτταρικής επιφάνειας που απαντάται σε υψηλά επίπεδα στα T (CD3+) και τα B (CD19+) λεμφοκύτταρα και σε χαμηλότερα επίπεδα στα φυσικά φονικά κύτταρα, τα μονοκύτταρα και τα μακροφάγα.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
MABCAMPATH Αλεμτουζουμάμπη Genzyme Europe B.V.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.