Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Λαπατινίμπη (Lapatinib)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.06.05.05

Ενδείξεις: Προχωρημένος ή μεταστατικός καρκίνος μαστού σε συνδυασμό με καπεσιταβίνη, όταν ο όγκος υπερεκφράζει τον υποδοχέα ErbB2 (HER2).

Αντενδείξεις: Κύηση, γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετοι, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, στοματίτιδα, κοιλιακά άλγη, παλαμο-πελματιαία ερυθροδυσαισθησία, εξανθήματα, διαταραχές ονύχων, μειωμένο κλάσμα εξώθησης αριστερής κοιλίας, πνευμονίτιδα, ανορεξία, κόπωση, ίκτερος, ηπατοτοξικότητα, ξηροδερμία, κεφαλαλγία, οσφυαλγία, άλγη στα άκρα, αϋπνία.

Αλληλεπιδράσεις: Το φάρμακο μεταβολίζεται με το ένζυμο CYP3A4. Επομένως ουσίες που το αναστέλλουν (λ.χ. κετοκοναζόλη, ριτοναβίρη, τελιθρομυκίνη, χυμός γκρέιπ-φρουτ κ.ά) θα αυξήσουν τη στάθμη του, ενώ οι επαγωγείς (λ.χ. ριφαμπικίνη, καρβαμαζεπίνη κ.ά) θα την ελαττώσουν. Φάρμακα που είναι υποστρώματα του CYP3A4 (πιμοζίδη, κινιδίνη κ.ά) επηρεάζουν επίσης τη στάθμη του. Επειδή είναι υπόστρωμα και της Ρ-γλυκοπρωτεΐνης οι αναστολείς της (λ.χ. κυκλοσπορίνη, βεραπαμίλη κ.ά) θα αυξήσουν τη στάθμη του και οι επαγωγείς (λ.χ. βαλσαμόχορτο) θα την ελαττώσουν.

Προσοχή στη χορήγηση: Οι ασθενείς πρέπει να έχουν προϊούσα νόσο και να έχει προηγηθεί θεραπεία με ανθρακυκλίνες και ταξάνες. Να αξιολογείται και να παρακολουθείται η λειτουργία της αριστερής κοιλίας. Παρακολούθηση επίσης για τυχόν εμφάνιση πνευμονικής, ηπατικής και νεφρικής τοξικότητας. Να αποφεύγεται η συγχορήγηση φαρμάκων που επηρεάζουν τη στάθμη του (βλ. Αλληλεπιδράσεις). Η συγχορήγηση με πακλιταξέλη έχει κίνδυνο να προκαλέσει σοβαρή ουδετεροπενία και διάρροια.

Δοσολογία: Χορηγείται σε δόση 1250mg άπαξ ημερησίως και η καπεσιταβίνη σε δόση 2000 mg/m2/ημέρα σε δύο δόσεις τις ημέρες 1-14 του κύκλου των 21 ημερών. Μείωση ή διακοπή της χορήγησης προβλέπεται σε περίπτωση μείωσης του κλάσματος εξώθησης της αριστερής κοιλίας, εμφάνιση διάμεσης πνευμονίτιδας, σοβαρής ηπατικής και νεφρικής δυσλειτουργίας. Δεν υπάρχει εμπειρία σε παιδιά ή σε άτομα > 65 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

TYVERB/Glaxo England: f.c.tab 250mg x 70

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.06 Άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.05 Αναστολείς της πρωτεϊνικής κινάσης

08.06.05.05 Λαπατινίμπη (Lapatinib)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Λαπατινίμπη

Η λαπατινίμπη (lapatinib), μια 4-ανιλινοκιναζολίνη, είναι ένας αναστολέας των ενδοκυτταρικών περιοχών κινάσης της τυροσίνης και των δύο EGFR (ErbB1) και ErbB2 (HER2) υποδοχέων (εκτιμώμενες τιμές Kiapp 3nM και 13nM αντίστοιχα) με βραδύ ρυθμό διαχωρισμού από αυτούς τους υποδοχείς (ημιζωή μεγαλύτερη ή ίση με 300 λεπτά). Η λαπατινίμπη αναστέλλει την κατευθυνόμενη από το ErbB ανάπτυξη των νεοπλασματικών κυττάρων in vitro και σε διάφορα μοντέλα ζώων.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
TYVERB Lapatinib ditosylate monohydrate Faran Α.Β.Ε.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.