Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Πορφιμέρη νατριούχος (Porfimer Sodium)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.06.04.01

Μείγμα ολιγομερών αποτελούμενων από 8 μονάδες πορφυρίνης και προορίζεται για φωτοδυναμική θεραπεία. Συγκεντρώνεται στον νεοπλασματικό ιστό και ενεργοποιείται με ακτίνες λέιζερ.

Ενδείξεις: Επιπολής ενδοβρογχικός μη-μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα όταν αντενδείκνυται η εγχείρηση ή η ακτινοθεραπεία, παρηγορητική θεραπεία ενδοβρογχικού μη μικροκυτταρικού καρκίνου πνεύμονα και αποφρακτικού καρκίνου οισοφάγου.

Αντενδείξεις: Πορφυρία, γνωστή υπερευαισθησία στις πορφυρίνες, τραχειοοισοφαγικό ή βρογχο-οισοφαγικό συρίγγιο, όγκοι που διηθούν ένα αγγείο. Κύηση, γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Φωτοευαισθησία, δυσκοιλιότητα. Ειδικότερα: Σε καρκίνο πνεύμονα δύσπνοια, βήχας, αιμόπτυση, λοιμώξεις, αναπνευστική ανεπάρκεια, αυξημένη απόχρεμψη. Σε καρκίνο οισοφάγου ναυτία, έμετοι, κοιλιακά άλγη, διάρροια, οίδημα, στένωση και αιμορραγία οισοφάγου, συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως τα ανωτέρω. Γενικά συμπτώματα, όπως αναιμία, άλγη, αϋπνία, μονιλίαση, αφυδάτωση, γενικό οίδημα. Πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα πιθανώς σχετίζονται με την πρόοδο της νόσου.

Αλληλεπιδράσεις: Η συγχορήγηση ουσιών με φωτοδυναμικές ιδιότητες (λ.χ.τετρακυκλινών) θα αυξήσουν πιθανώς τις αντιδράσεις φωτοευαισθησίας. Πιθανή μείωση της δράσης του με φάρμακα που αδρανοποιούν ενεργές μορφές οξυγόνου (αιθανόλη, β-καροτένιο κλπ.) που ελαττώνουν την πυκνότητα (λ.χ. αναστολείς της θρομβοξάνης) ή με αλλοπουρινόλη, αποκλειστές διαύλων ασβεστίου και κορτικοειδή.

Προσοχή στη χορήγηση: Αποφυγή έκθεσης του δέρματος και των οφθαλμών στον ήλιο ή σε δυνατό φως δωματίου για τουλάχιστον 30 ημέρες (αντίθετα η έκθεση σε χαμηλό φως δωματίου είναι ωφέλιμη). Τα φίλτρα έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας δεν προσφέρουν καμμία προστασία. Να παρεμβάλλεται αρκετός χρόνος πριν ή μετά τυχόν ακτινοθεραπεία.

Δοσολογία: Διενεργείται σε δύο στάδια: στο 1ο γίνεται ενδοφλέβια έγχυση 2mg/kg εντός 2-5 λεπτών και στο 2ο έκθεση σε φως λέιζερ μετά 40-50 ώρες (βλ. τεχνικές λεπτομέρειες στους εγκεκριμένους όρους χορήγησης του φαρμάκου).

Φαρμακευτικά προϊόντα

PHOTOFRIN/Ferrer-Galenica: pd.inj.sol 75mg/vial x 1

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.06 Άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.04 Φωτοδυναμικοί παράγοντες

08.06.04.01 Πορφιμέρη νατριούχος (Porfimer Sodium)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η πορφιμέρη (porfimer) είναι ένα μίγμα μονάδων πορφυρίνης, που συνδέονται μεταξύ τους σε αλυσίδες δύο έως οκτώ μονάδων. Οι κυτταροτοξικές ενέργειες της πορφυρίνης είναι φώτο- και οξυγόνο-εξαρτώμενες. Η φωτοδυναμική θεραπεία με την πορφιμέρη είναι μια διαδικασία δύο σταδίων. Η κυτταρική βλάβη που προκαλείται από την πορφυρίνη είναι συνέπεια της διάδοσης των αντιδράσεων ελεύθερων ριζών.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.