Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Πεμετρεξέδη (Pemetrexed)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.02.08

Ενδείξεις: Ανεγχείρητο μεσοθηλίωμα υπεζωκότα χωρίς προηγούμενη χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με σισπλατίνη. Μεταστατικός ή τοπικά προχωρημένος μη-μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα ως μονοθεραπεία μετά από προηγούμενη χημειοθεραπεία.

Αντενδείξεις: Κύηση και γαλουχία, νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης < 45ml/min).

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Σε συνδυασμό με σισπλατίνη, οι πιο συχνές: Ναυτία, έμετοι διάρροια ή δυσκοιλιότητα, ανορεξία, στοματίτιδα, δυσπεψία, μείωση όλων των εμμόρφων στοιχείων του αίματος, κόπωση, αφυδάτωση, επιπεφυκίτιδα, νευρίτιδα, δυσγευσία, αύξηση κρεατινίνης, εξάνθημα, αλωπεκία. Σε μονοθεραπεία: Πεπτικές και αιματολογικές διαταραχές ως άνω, πυρετός, κόπωση, αύξηση ηπατικών ενζύμων, εξάνθημα, κνησμός, αλωπεκία.

Αλληλεπιδράσεις: Αποβάλλεται κυρίως από τη νεφρική οδό και επομένως η συγχορήγηση νεφροτοξικών φαρμάκων (αμινογλυκοσίδες, παράγωγα πλατίνης, κυκλοσπορίνη κλπ.) ή αποβαλλόμενων με νεφρική σωληναριακή απέκκριση (προβενεσίδη, πενικιλλίνη κλπ) επιβραδύνει την απέκκρισή της. Επίσης προσοχή σε συγχορήγηση ΜΣΑΦ (ιβουπροφαίνη, ασπιρίνη κλπ).

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ήπια έως μέτρια νεφρική ανεπάρκεια. Παρακολούθηση για εκδηλώσεις μυελοκαταστολής (μέτρηση εμμόρφων στοιχείων αίματος), χορήγηση φυλλικού οξέος ή βιταμίνης Β για τη μείωση της αιματοτοξικότητας και μείωση της δοσολογίας ανάλογα με τον βαθμό της. Αντιμετώπιση των εμέτων και της αφυδάτωσης. Να μη γίνονται εμβολιασμοί με ζώντες μικροοργανισμού λόγω της ανοσοκαταστολής. Να λαμβάνονται μέτρα αντισύλληψης. Εάν αποφασιστεί αντιπηκτική αγωγή σχολαστική παρακολούθηση του INR. Να αποφεύγεται η οδήγηση και ο χειρισμός μηχανημάτων, λόγω της προκαλούμενης κόπωσης. Σε περιπτώσεις νευροτοξικότητας μείωση των δόσεων. Σε εμφάνιση σημείων ηπατικής δυσλειτουργίας. Για την αποφυγή αλλεργικών αντιδράσεων χορήγηση πριν και μετά την ένεση κορτικοστεροειδών.

Δοσολογία: Σε κακόηθες μεσοθηλίωμα 500mg/m ενδοφλεβίως κάθε 21 ημέρες. Σισπλατίνη 75mg/m 30 λεπτά μετά την έγχυση πεμετρεξέδης την 1η ημέρα. Σε μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα 500mg/m ενδοφλεβίως κάθε 21 ημέρες.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ALIMTA/Eli-Lilly The Netherlands: pd.c.so.in 500mg/vial x 1

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.02 Αντιμεταβολίτες

08.02.08 Πεμετρεξέδη (Pemetrexed)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ALIMTA Πεμετρεξίδη Eli Lilly Nederland B.V.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.