Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Νελαραβίνη (Nelarabine)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.02.07

Ενδείξεις: Οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία εκ Τ κυττάρων και λεμφοβλαστικό λέμφωμα εκ Τ κυττάρων στις περιπτώσεις οι οποίες είτε υποτροπίασαν είτε έχουν εμφανίσει αντοχή σε δύο τουλάχιστον προηγηθέντα θεραπευτικά σχήματα.

Αντενδείξεις: Κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Λοιμώξεις, λευκοπενία, ουδετεροπενία, αναιμία, θρομβοπενία, σύνδρομο λύσης του όγκου, νευρολογικές εκδηλώσεις, όπως σπασμοί, περιφερική νευροπάθεια, ενίοτε όμοια με το σύνδρομο Guillain-Barrι, αταξία, τρόμος, διαταραχή της ισορροπίας, δυσγευσία, κεφαλαλγία, σύγχυση, ζάλη, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, κοιλιακά άλγη, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, ναυτία, ανορεξία, έμετοι, στοματίτιδα, μυαλγίες, αρθραλγίες, βήχας, δύσπνοια, πλευριτική συλλογή, υπόταση, αύξηση ηπατικών ενζύμων και χολερυθρίνης, υπογλυκαιμία, αύξηση κρεατινίνης, οίδημα, εξασθένηση με αίσθημα κόπωσης, μεταβολές της ψυχικής διάθεσης.

Αλληλεπιδράσεις: Δεν συνιστάται η συγχορήγηση με αναστολείς της απαμινάσης της αδενοσίνης, όπως η πεντοστατίνη.

Προσοχή στη χορήγηση: Στενή παρακολούθηση για τυχόν εμφάνιση νευροτοξικότητας οπότε επιβάλλεται διακοπή της θεραπείας. Προσοχή σε ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια. Με τη διακοπή αυτή δεν υποχωρούν πάντοτε τα συμπτώματα. Για τον ίδιο λόγο να μη γίνεται ταυτόχρονα ενδορραχιαία χημειοθεραπεία ή ακτινοβόληση του ΚΝΣ. Να μη γίνονται εμβόλια με ζώντες οργανισμούς, λόγω του κινδύνου λοίμωξης. Επαρκής ενυδάτωση για αποτροπή υπερουριχαιμίας ή εμφάνισης συνδρόμου λύσης του όγκου. Παρακολούθηση εμμόρφων στοιχείων αίματος. Μπορεί να ελαττώσει την ικανότητα οδήγησης αυτοκινήτου ή μηχανών.

Δοσολογία: Ενδοφλεβίως 1500mg/m2 σε διάστημα 2 ωρών, τις ημέρες 1, 3 και 5. Επανάληψη κάθε 21 ημέρες. Παιδιά 650 mg/m2 ενδοφλεβίως σε διάστημα μιας ώρας για 5 συνεχείς ημέρες. Επανάληψη σε 21 ημέρες. Δεν υπάρχει εμπειρία για παιδιά <4 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ATRIANCE/Glaxo England: sol.inf 5mg/ml 6vials x 50ml

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.02 Αντιμεταβολίτες

08.02.07 Νελαραβίνη (Nelarabine)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Νελαραβίνη

Η νελαραβίνη (nelarabine) είναι ένα προφάρμακο του αναλόγου δεοξυγουανοσίνης ara-G. Η συσσώρευση του ara-GTP στους λευχαιμικούς βλάστες επιτρέπει την εκλεκτική ενσωμάτωση του ara-GTP στο δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ (DNA), οδηγώντας σε αναστολή της σύνθεσης του DNA. Αυτό οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο. Και άλλοι μηχανισμοί μπορεί να συμβάλλουν στις κυτταροτοξικές δράσεις της νελαραβίνης. In vitro, τα T-κύτταρα είναι πιο ευαίσθητα από τα Β-κύτταρα στις κυτταροτοξικές δράσεις της νελαραβίνης.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ATRIANCE Νελαραβίνη Novartis Europharm Ltd
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.