Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
 

Δαριφενασίνη υδροχλωρική (Darifenacin Hydrochloride)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 07.06.02.01

Ενδείξεις: Επιτακτικού τύπου ακράτεια ούρων και/ή συχνουρία και επιτακτική έπειξη για ούρηση σε ασθενείς με υπεραντανακλαστική κύστη.

Αντενδείξεις: Επίσχεση ούρων, γαστρική πάρεση, μη ελεγχόμενο γλαύκωμα κλειστής γωνίας, βαρεία μυασθένεια, βαριά ελκώδης κολίτιδα και τοξικό μεγάκολο, σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, συγχορήγηση με ισχυρούς αναστολείς του CYP3A4.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ξηροστομία, δυσκοιλιότητα, ναυτία, διάρροια, δυσπεψία, κοιλιακά άλγη, κεφαλαλγία, σπανιότερα υπέρταση, οιδήματα, αϋπνία ή υπνηλία, δερματικά εξανθήματα, θαμπή όραση, δυσχέρεια ούρησης, κατακράτηση ούρων, ουρολοίμωξη.

Αλληλεπιδράσεις: Μεταβολίζεται με τη μεσολάβηση των ενζύμων CYP2D6 και CYP3A4. Ως εκ τούτου η ταυτόχρονη λήψη αναστολέων των ενζύμων αυτών(παροξετίνη, σιμετιδίνη, τερβιναφίνη κλπ. του πρώτου και κετοκοναζόλη, ιτρακοναζόλη, ριτοναβίρη κλπ. του δευτέρου) αυξάνει τη στάθμη του. Αντίθετα οι επαγωγείς των ενζύμων αυτών (ριφαμπικίνη, καρβαμαζεπίνη κλπ) την ελαττώνουν. Η στάθμη των φαρμάκων που μεταβολίζονται με το CYP2D6 (τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, φλεκαϊνίδη) αυξάνεται με τη χορήγηση του φαρμάκου.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε πάσχοντες από νευροπάθεια του αυτόνομου νευρικού συστήματος, σε σοβαρή δυσκοιλιότητα. Ασθενείς που λαμβάνουν διφωσφονικά έχουν αυξημένο κίνδυνο οισοφαγίτιδας. Ενδέχεται να επηρεαστεί η ικανότητα οδήγησης οχημάτων (υπνηλία, θαμπή όραση κλπ).

Δοσολογία: Έναρξη με 7.5mg ημερησίως. Επαναξιολόγηση μετά 15 ημέρες και πιθανός διπλασιασμός της δόσης. Δεν συνιστάται σε παιδιά.

Φαρμακευτικά προϊόντα

EMSELEX/Novartis U.K.: pr.tab 7.5mg x 28, 15mg x 28

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η δαριφενασίνη (darifenacin) είναι μία ουσία που μειώνει τη δραστηριότητα της υπεραντανακλαστικής κύστης. Αναστέλλει τον μουσκαρινικό υποδοχέας M3 κι έτσι προκαλείται χαλάρωση των μυών της ουροδόχου κύστης. Κατ’ επέκταση, αυξάνεται η χωρητικότητα της κύστης και μεταβάλλεται ο τρόπος με τον οποίο η κύστη συστέλλεται, με αποτέλεσμα να προκαλούνται λιγότερες συσπάσεις της κύστης. Με αυτόν τον τρόπο, η δαριφενασίνη αποτρέπει την ανεπιθύμητη ούρηση.