Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Μιφεπριστόνη

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 07.03.03

Η μιφεπριστόνη είναι συνθετικό στεροειδές ανταγωνιστικό της προγεστερόνης, που ευαισθητοποιεί το μυομήτριο στην έναρξη των συστολών τις οποίες προκαλεί η προσταγλανδίνη. Κατά το 1ο τρίμηνο της κύησης η προθεραπεία με μιφεπριστόνη επιτρέπει τη χάλαση και το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ιατρικής διακοπής της κύησης.

Ενδείξεις: Ιατρική διακοπή αναπτυσσόμενης ενδομήτριας κύησης μέχρι 7 εβδομάδων σε συνδυασμό με χορήγηση αναλόγου της προσταγλανδίνης ή και κύησης πέραν του 3μήνου εάν απαιτείται για ιατρικούς λόγους. Μαλάκυνση και διάταση του τραχήλου της μήτρας πριν από χειρουργική διακοπή της κύησης κατά το πρώτο 3μηνο. Πρόκληση τεχνητού τοκετού σε ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου όταν δεν μπορεί να χορηγηθεί προσταγλανδίνη ή ωκυτοκίνη.

Αντενδείξεις: Βαριές, μη ελεγχόμενες περιπτώσεις βρογχικού άσθματος, χρόνια ανεπάρκεια επινεφριδίων, κληρονομική πορφυρία, ύποπτη εξωμήτρια και μη επιβεβαιωμένη κύηση. Νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια. Γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Μητρορραγία, ναυτία, έμετοι, πεπτικές κράμπες, σπανιότερα υπόταση, δερματικά εξανθήματα, συσπάσεις μήτρας, ρήξη της μήτρας και αποβολή του εμβρύου.

Αλληλεπιδράσεις: Να αποφεύγεται η συγχορήγηση ΜΣΑΦ και ασπιρίνης. Αναστέλλει τη δράση των κορτικοστεροειδών, ακόμα και των εισπνεομένων, για 3-4 ημέρες.

Προσοχή στη χορήγηση: Να συνταγογραφείται μόνον σύμφωνα με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς της χώρας. Κατά τα λοιπά, σε σοβαρό βρογχικό άσθμα ρύθμιση της δόσης τυχόν εισπνεόμενου κορτικοειδούς. Σε επινεφριδιακή ανεπάρκεια χορηγείται δεξαμεθαζόνη, που ανταγωνίζεται τη δράση του φαρμάκου. Σε περιπτώσεις αιμορραγικής διάθεσης ή αντιπηκτικής αγωγής, σε καπνίστριες (αυξημένος κίνδυνος καρδιακών συμβαμάτων). Προφύλαξη σε περιπτώσεις τεχνητών βαλβίδων καρδιάς.

Δοσολογία: Στη διακοπή αναπτυσσόμενης κύησης 600mg, η οποία ακολουθείται μετά 36-48 ώρες από ένα ανάλογο της προσταγλανδίνης. Ίδια δοσολογία και για κύηση πέραν του 3μήνου, όπου η χορήγηση της προσταγλανδίνης επαναλαμβάνεται όσο συχνά ενδείκνυται. Για τη μαλάκυνση και διάταση του τραχήλου της μήτρας 200mg 36-48 ώρες πριν τη χειρουργική διακοπή της κύησης. Σε ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου 600mg ημερησίως επί 2 συνεχείς ημέρες.

Φαρμακευτικά προϊόντα

MIFEGYNE/Exelgyn France: tab 200mg x 3

Εθνικό συνταγολόγιο

07 Φάρμακα χρησιμοποιούμενα στη γυναικολογία, μαιευτική και επί διαταραχών της ούρησης

07.03 Διεγερτικά του μυομητρίου

07.03.03 Μιφεπριστόνη

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.