Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ωκυτοκικά φάρμακα

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 07.03.01

H χρήση των ωκυτοκικών γίνεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

α) Πρόκληση τοκετού σε πρωτοπαθή αδράνεια της μήτρας (παράταση κύησης). Συνέχιση τοκετού σε δευτεροπαθή αδράνεια της μήτρας. Πρόκληση τοκετού σε περιπτώσεις που επιβάλλεται τερματισμός της κύησης 3ου τριμήνου (διαβήτης, προεκλαμψία, ευαισθητοποίηση Rh-αρνητικής μητέρας, νεκρό έμβρυο).

Φάρμακο εκλογής στις παραπάνω περιπτώσεις είναι η ωκυτοκίνη, εκτός των περιπτώσεων νεκρού εμβρύου και προεκλαμψίας, όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι προσταγλανδίνες, που έχουν ταχύτερο αποτέλεσμα, ώστε να αποφευχθούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης και κατακράτηση υγρών.

β) Διακοπή κύησης 2ου τριμήνου όταν υπάρχει ένδειξη. Φάρμακο εκλογής είναι οι προσταγλανδίνες, που χορηγούνται ενδοφλεβίως, ενδοαμνιακώς και εξωαμνιακώς (μεταξύ των υμένων και του ενδομητρίου με πλαστικό καθετήρα) ή με τοπική εφαρμογή στον τράχηλο.

ΔINOΠPOΣTONH+ - Dinoprostone

Ενδείξεις: Πρόκληση τοκετού (βλ. εισαγωγή). Προϊόν PROPESS: έναρξη ωρίμανσης του τραχήλου της μήτρας σε τελειόμηνες εγκύους (από την 38η εβδομάδα της κύησης).

Αντενδείξεις: Σε περιπτώσεις που οι παρατεταμένες συστολές της μήτρας θεωρούνται ανεπιθύμητες, όπως π.χ σε επιτόκους που έχουν υποστεί σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις της μήτρας (π.χ. καισαρική τομή, εγχείρηση στο μυομήτριο) ή που παρουσιάζουν δυσαναλογία κεφαλής εμβρύου και πυέλου της εγκύου ή όπου η προβολή του εμβρύου είναι ανώμαλη ή υπάρχει υποψία ή κλινική ένδειξη δυσφορίας του εμβρύου, όταν έχει ήδη ξεκινήσει ο τοκετός, προηγηθείσες σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις ή ρήξη του τραχήλου της μήτρας, σε επιτόκους με ρήξη υμένων, προδρομικό πλακούντα, ανεξήγητη κολπική αιμορραγία, ενεργή φλεγμονώδη νόσο της πυέλου εκτός εάν έχει προηγηθεί επαρκής θεραπεία. Συγχορήγηση με ωκυτοκικά φάρμακα.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Nαυτία, έμετοι, διάρροια, εξάψεις, ρίγος, κεφαλαλγία, υπερπυρεξία, υπερσυσταλτικότητα μήτρας τοπικός ερεθισμός.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε επιτόκους με ιστορικό υπερτονίας της μήτρας, γλαυκώματος, αυξημένης ενδοφθάλμιας πίεσης ή άσθματος. Η θεραπεία με ΜΣΑΦ, συμπεριλαμβανομένης της ασπιρίνης, θα πρέπει να διακόπτεται πριν τη χορήγηση δινοπροστόνης.

Δοσολογία

Κολπικό δισκίο: 3 mg και εάν απαιτηθεί επανάληψη της δόσης μετά 6-8 ώρες. Μέγιστη δόση 6 mg/24ωρο.

Σύστημα ενδοκολπικής χορήγησης: εισάγεται βαθιά στον οπίσθιο θόλο του κολεού. Εάν εντός 24ώρου η ωρίμανση είναι ανεπαρκής, το σύστημα πρέπει να απομακρύνεται. Μετά την απομάκρυνσή του να μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον 30 λεπτών πριν τη χορήγηση ωκυτοκίνης.

Φαρμακευτικά προϊόντα

PROPESS/Ferring: vag.device 10mg/device x 1, x 5
PROSTIN E2/Pfizer: vag.tab 3mg x 4

+ ή Προσταγλανδίνη E2 (Prostaglandin E2)

ΩKYTOKINH – Oxytocin

Eνδείξεις: Πρόκληση τοκετού, αιμορραγία μετά τον τοκετό λόγω ατονίας της μήτρας (σε συνδυασμό με εργομητρίνη ή μεθυλεργομητρίνη), διαγνωστικώς (δοκιμασία ωκυτοκίνης).

Aντενδείξεις: Δυσαναλογία, ανώμαλη προβολή και σχήμα του εμβρύου, καταστάσεις προδιαθέτουσες σε ρήξη της μήτρας (ουλές του μυομητρίου από επεμβάσεις στη μήτρα, πολυτοκία), υπερτονία και υπερευαισθησία της μήτρας, βαριά προεκλαμψία, εμβρυική δυσχέρεια, προδρομικός πλακούντας, αδυναμία για ιατρική παρακολούθηση.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Bίαιες συστολές του μυομητρίου που μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη της μήτρας και ασφυξία του εμβρύου, βραδυαρρυθμία του εμβρύου, υπέρταση και υπαραχνοειδής αιμορραγία, κατακράτηση υγρών που μπορεί να φθάσει μέχρι δηλητηρίαση εξ ύδατος.

Αλληλεπιδράσεις: Σε συγχορήγηση συμπαθομιμητικών, μπορεί να αυξηθεί η διεγερτική δράση τους και πιθανώς να καταλήξει σε υπέρταση μετά τον τοκετό.

Μερικά εισπνεόμενα αναισθητικά όπως κυκλοπροπάνιο ή αλοθάνη μπορεί να ενισχύσουν την υποτασική δράση. Η σύγχρονη χορήγηση έχει αναφερθεί ότι προκαλεί διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Βαρεία υπέρταση εκδηλώθηκε όταν χορηγήθηκε ωκυτοκίνη 3 – 4 ώρες μετά από προληπτική χορήγηση αγγειοσυσταλτικού σε συνδυασμό με ιεροκοκκυγική αναισθησία (caudal block anaesthesia).

Δεν χορηγείται ταυτοχρόνως με προσταγλανδίνες.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε υπερτονία της μήτρας, πολλαπλή κύηση, πολύτοκες και ιδιαίτερα μεγάλες ηλικίες που προδιαθέτουν σε εμβολή (νεκρό έμβρυο, πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα). Kρίνεται σκόπιμο να χορηγείται υπό καρδιοτοκογραφικό έλεγχο. Η ωκυτοκίνη δεν προορίζεται για χορήγηση σε παιδιά.

Σε γυναίκες > 35 ετών, οι οποίες έχουν προβλήματα κατά την διάρκεια της κύησης και εκείνες που εγκυμονούν άνω των 40 εβδομάδων, έχει παρατηρηθεί αυξημένος κίνδυνος διάχυτης ενδοαγγειακής πήξης μετά τον τοκετό. Επιπλέον, αυτοί οι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο που συσχετίζεται με πρόκληση τοκετού. Επομένως σε αυτές τις γυναίκες, η χρήση της ωκυτοκίνης πρέπει να γίνεται με προσοχή. Πρέπει να γίνονται μετρήσεις για να αποκαλυφθεί όσο το δυνατό νωρίτερα μια εξελισσόμενη ινωδόλυση στη φάση αμέσως μετά τον τοκετό.

Δοσολογία: Για πρόκληση τοκετού βραδεία ενδοφλέβια στάγδην χορήγηση 5 iu αραιωμένων σε 1000 ml ισότονου διαλύματος δεξτρόζης. H χορήγηση αρχίζει με 5-10 σταγόνες/min και στη συνέχεια η δόση ρυθμίζεται αναλόγως με την ανταπόκριση της μήτρας. Για αιμορραγία 10-40 iu σε 1000 ml ισότονου διαλύματος δεξτρόζης με ρυθμό ανάλογο για τον έλεγχο της ατονίας της μήτρας και της αιμορραγίας.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Oxytocin Synthetic:

OXYTOCIN/GAP/Gap: inj.sol 5 iu/1 ml-amp x 1

Εθνικό συνταγολόγιο

07 Φάρμακα χρησιμοποιούμενα στη γυναικολογία, μαιευτική και επί διαταραχών της ούρησης

07.03 Διεγερτικά του μυομητρίου

07.03.01 Ωκυτοκικά φάρμακα

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Ωκυτοκίνη

Η ωκυτοκίνη είναι ένα κυκλικό εννεαπεπτίδιο που λαμβάνεται με χημική σύνθεση. Αυτή η συνθετική μορφή είναι ταυτόσημη με την φυσική ορμόνη που είναι αποθηκευμένη στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης και απελευθερώνεται στη συστηματική κυκλοφορία ως απάντηση στη γαλουχία και στον τοκετό.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
OXYTOCIN Oxytocin synthetic GAP Α.Ε.
PABAL Καρμπετοσίνη Ferring Hellas Μ.Ε.Π.Ε.
PROPESS Δινοπροστόνη Ferring Hellas Μ.Ε.Π.Ε.
PROSTIN E2 Δινοπροστόνη Pfizer Hellas A.E.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.