Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
 

Λουτροπίνη άλφα (Lutropin Alfa)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 06.07.02.01.01.06

Ενδείξεις: Πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας σε γυναίκες με βαριά ανεπάρκεια LH και FSH, χορηγούμενη σε συνδυασμό με ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH).

Αντενδείξεις: Διόγκωση των ωοθηκών ή ύπαρξη κύστης που δεν οφείλεται σε πολυκυστική νόσο των ωοθηκών, όγκοι υποθαλάμου και υπόφυσης, καρκίνος ωοθηκών, μήτρας ή μαστού, κολπική αιμορραγία άγνωστης αιτιολογίας, υπερευαισθησία στις γοναδοτροπίνες.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Κεφαλαλγία, υπνηλία, κοιλιακά άλγη, ναυτία, έμετοι, πόνοι στην πύελο, σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών, κύστη ωοθηκών, μαστωδυνία, εξωμήτρια κύηση, θρομβοεμβολικά επεισόδια, συστροφή των εξαρτημάτων, αιμοπεριτόναιο.

Αλληλεπιδράσεις-Προσοχή στη χορήγηση: Να μη χορηγείται στην ίδια ένεση με άλλα φάρμακα εκτός από την FSH. Να αποκλειστούν περιπτώσεις υπογονιμότητας που οφείλονται σε υποθυρεοειδισμό, ανεπάρκεια επινεφριδίων, υπερπρολακτιναιμία και όγκους της υπόφυσης ή του υποθαλάμου. Παρακολούθηση της ανταπόκρισης των ωοθηκών με υπερηχογράφημα και μετρήσεις της οιστραδιόλης. Δεν χορηγείται σε κύηση και γαλουχία.

Δοσολογία: Εξατομικεύεται. Συνήθως έναρξη με 75IU σε συνδυασμό με 75-150IU FSH ημερησίως. Πιθανή προσαύξηση κατά 37.5-75IU ανά διαστήματα 714 ημερών ανάλογα με την ανταπόκριση. Η θεραπεία γίνεται υπό την επίβλεψη ιατρού ειδικευμένου σε θέματα υπογονιμότητας.

Φαρμακευτικά προϊόντα

LUVERIS/Serono U.K.: ps.inj.sol 75iu/1ml-vial x 1 + 1amp x 1ml-solv, x 3 + 3amps x 1ml solv, x 1+1vial x 1ml-solv, x 3+3vials x 1ml-solv

+ Recombinant human Luteinising Hormone ή rhLH

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η λουτροπίνη άλφα (lutropin alfa) είναι ανασυνδυασμένη ανθρώπινη ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH), μία γλυκοπρωτεΐνη που αποτελείται από υποομάδες α- και β- που συνδέονται με μη ομοιοπολικούς δεσμούς. Η ωχρινοτρόπος ορμόνη δεσμεύεται στην θήκη της ωοθήκης (και τα κοκκιώδη κύτταρα) και στα κύτταρα του Leydig στους όρχεις, επί ενός κοινού με την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), υποδοχέα. Στις ωοθήκες, κατά την ωοθυλακική φάση, η LH διεγείρει τα κύτταρα της θήκης ώστε να εκκρίνουν ανδρογόνα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως υπόστρωμα από το ένζυμο αρωματάση των κοκκιωδών κυττάρων για την σύνθεση οιστραδιόλης, υποστηρίζοντας την επαγόμενη από την FSH ανάπτυξη των ωοθυλακίων. Κατά τη μέση του κύκλου, τα υψηλά επίπεδα LH διεγείρουν τον σχηματισμό ωχρού σωματίου και την ωορρηξία. Μετά την ωορρηξία, η LH διεγείρει την σύνθεση προγεστερόνης εντός του ωχρού σωματίου προάγοντας την μετατροπή της χοληστερόλης σε πρεγνενολόνη.