Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ροσιγλιταζόνη (Rosiglitazone)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 06.01.02.03.07

Ενδείξεις: Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 ως µονοθεραπεία σε ασθενείς που δεν ελέγχονται ικανοποιητικά µε δίαιτα και άσκηση και για τους οποίους η µετφορµίνη αντενδείκνυται ή δεν είναι ανεκτή ή σε συνδυασµό µε µετφορµίνη ή σουλφονυλουρία ή και τα δύο.

Αντενδείξεις: Καρδιακή ανεπάρκεια (ή ιστορικό αυτής), ηπατική ανεπάρκεια, συγχορήγηση με ινσουλίνη, κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες (σε συνδυασμό με μετφορμίνη ή σουλφονυλουρία): Αναιμία, υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία, υπερλιπιδαιμία, θρομβοπενία, κεφαλαλγία, ζάλη, αίσθημα κόπωσης, σπανίως εξάνθημα, αλωπεκία και ηπατική δυσλειτουργία.

Αλληλεπιδράσεις: Σε συγχορήγηση με γεµφιβροζίλη (αναστολέας του CYP2C8) διπλασιάζονται οι συγκεντρώσεις της ροσιγλιταζόνης στο πλάσµα, ενώ με ριφαµπικίνη (επαγωγέας του CYP2C8) μειώνονται κατά 66%. Δεν µπορεί να αποκλεισθεί ότι άλλοι επαγωγείς (π.χ. φαινυτοΐνη, καρβαµαζεπίνη, φαινοβαρβιτάλη, υπερικό/βαλσαµόχορτο) ενδεχοµένως επηρεάζουν την έκθεση στη ροσιγλιταζόνη.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε βαριά νεφρική ανεπάρκεια. Παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας. Μπορεί να εκδηλώσει ή να επιδεινώσει καρδιακή ανεπάρκεια λόγω κατακράτησης υγρών. Να ελέγχεται το σωματικό βάρος, το οποίο ενδέχεται να αυξηθεί.

Δοσολογία: 4mg ημερησίως µε ή χωρίς φαγητό. Με μετφορμίνη η δόση μπορεί να αυξηθεί σε 8mg ημερησίως μετά 8 εβδομάδες αν κριθεί απαραίτητο. Δεν συνιστάται σε ασθενείς < 18 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

AVANDIA/SmithKline Beecham England: f.c.tab 4 mg x 28, 8 mg x 28

Εθνικό συνταγολόγιο

06 Φάρμακα παθήσεων ενδοκρινών αδενών - ορμόνες

06.01 Φάρμακα θεραπείας του διαβήτη

06.01.02 Αντιδιαβητικά από το στόμα

06.01.02.03 Άλλα αντιδιαβητικά

06.01.02.03.07 Ροσιγλιταζόνη (Rosiglitazone)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η ροσιγλιταζόνη είναι εκλεκτικός αγωνιστής του πυρηνικού υποδοχέως PPARγ (peroxisomal proliferator activated receptor gamma) και είναι μέλος της ομάδας θειαζολιδινεδιονών των αντιδιαβητικών παραγόντων. Μειώνει τη γλυκαιμία μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη στο λιπώδη ιστό, στους σκελετικούς μύες και στο ήπαρ.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.