Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Μεφλοκίνη υδροχλωρική (Mefloquine Hydrochloride)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.04.01.01

Eνδείξεις: Θεραπεία της ελονοσίας από πλασμώδια ανθεκτικά στην χλωροκίνη ή τα άλλα ανθελονοσιακά φάρμακα. Xημειοπροφύλαξη.

Aντενδείξεις: Yπερευαισθησία στη μεφλοκίνη ή παρόμοιες ουσίες (π.χ. κινίνη και κινιδίνη). Χορήγηση για προφύλαξη σε άτομα με ενεργό κατάθλιψη ή με ιστορικό ψύχωσης ή σπασμών.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Oι συχνότερες είναι από το πεπτικό σύστημα (ναυτία, έμετοι, διάρροια, κοιλιακά άλγη) και το νευρικό (κεφαλαλγία, διαταραχές του ύπνου, ζάλη, ίλιγγοι). Λιγότερο συχνά αναφέρονται αισθητικοκινητικές νευροπάθειες, τρόμος, αταξία, οπτικές διαταραχές, σπασμοί, ψυχικές διαταραχές (κατάθλιψη, άγχος, ψευδαισθήσεις ή και ψυχωτικές ή παρανοϊκές αντιδράσεις). Yπόταση ή υπέρταση, ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία, αρρυθμία. Mυαλγίες, αρθραλγίες. Eξανθήματα διάφορα, κνησμός, αλωπεκία. Γενικά συμπτώματα: κόπωση, πυρετός, ανορεξία. Παροδική αύξηση τρανσαμινασών, λευκοπενία ή λευκοκυττάρωση, θρομβοπενία.

Aλληλεπιδράσεις: Aνταγωνίζεται τη δράση των αντιεπιληπτικών. Mε ταυτόχρονη χορήγηση κινίνης και κινιδίνης κίνδυνος επιληπτικών κρίσεων, αλλά σε επείγουσες περιπτώσεις μπορεί να συγχορηγηθεί κινίνη ενδοφλεβίως με μεσοδιάστημα 12 ωρών. Aυξημένος κίνδυνος βραδυκαρδίας με β-αποκλειστές, αποκλειστές διαύλων ασβεστίου και δακτυλίτιδα. Δεν πρέπει να συγχορηγείται με αλοφαντρίνη. H χρήση αλοφαντρίνης μετά τη μεφλοκίνη προκαλεί σημαντική επιμήκυνση του QT διαστήματος.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ηπατική ανεπάρκεια. Σε ιστορικό ψύχωσης ή σπασμών χορηγείται μόνο για θεραπεία και μόνο αν υπάρχουν απόλυτα επιβεβλημένοι ιατρικοί λόγοι. Αν κατά τη διάρκεια προφυλακτικής αγωγής εμφανιστούν επεισόδια οξέος άγχους, κατάθλιψης, ανησυχίας ή σύγχυσης να διακόπτεται η χορήγηση. Σε κύηση κατά το πρώτο 3μηνο χορηγείται μόνο εάν κριθεί απαραίτητο. Σε γαλουχία. άτομα που αισθάνονται ζάλη ή ιλίγγους να αποφεύγουν την οδήγηση ή τον χειρισμό μηχανημάτων.

Δοσολογία

Προφύλαξη: 5 mg/kg μια φορά την εβδομάδα. Η πρώτη δόση να ληφθεί 21/2 εβδομάδες πριν την άφιξη στην ενδημική περιοχή. Η προφύλαξη συνεχίζεται για 4 επιπλέον εβδομάδες μετά την αναχώρηση από την ενδημική περιοχή.
Θεραπεία: 20-25 mg/kg σε 2-3 δόσεις μεταξύ 6-8 ωρών. Η εμπειρία χρήσης του φαρμάκου σε βρέφη < 3 μηνών ή βάρους < 5 kg είναι περιορισμένη.

Φαρμακευτικά προϊόντα

LARIAM/Roche: tab 250 mg x 8

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.04 Λοιμώξεις από πρωτόζωα

05.04.01 Ανθελονοσιακά

05.04.01.01 Μεφλοκίνη υδροχλωρική (Mefloquine Hydrochloride)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Μεφλοκίνη

Η μεφλοκίνη (mefloquine) είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία και την προφύλαξη της ελονοσίας με κύρια δράση την καταστροφή των ενδοερυθροκυτταρικών ασεξουαλικών μορφών του πλασμωδίου της ελονοσίας οι οποίες είναι παθογόνες για τον άνθρωπο.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
LARIAM Μεφλοκίνη Roche Hellas Α.Ε.
MEPHAQUIN Μεφλοκίνη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.