Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Φάρμακα κατά της γρίπης (ινφλουέντσας)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.03.05

Η αμανταδίνη χρησιμοποιείται για την προφύλαξη και θεραπεία της ινφλουέντσας Α σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών (ηλικιωμένοι, εξασθενημένοι, ανοσοκατασταλμένοι), που δεν έχουν εμβολιαστεί ή υπάρχει αντένδειξη εμβολιασμού.

Η ζαναμιβίρη (δεν κυκλοφορεί) και η οσελταμιβίρη αναστέλλουν την αναπαραγωγή των ιών της ινφλουέντσας Α και Β αναστέλλοντας τις νευραμινιδάσες του ιού. Χορηγούνται εντός των πρώτων 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Σε κατά τα λοιπά υγιή άτομα ελαττώνουν τη διάρκειά της νόσου κατά 1-1.5 ημέρες. Η οσελταμιβίρη χορηγείται και για την προφύλαξη από τη νόσο όπου δίνεται επίσης εντός των πρώτων 48 ωρών μετά από έκθεση σε μολυσμένο άτομο. Οι ουσίες αυτές δεν υποκαθιστούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Περιεχόμενα κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.05 Φάρμακα κατά της γρίπης (ινφλουέντσας)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η αμανταδίνη δρα ενισχύοντας την απελευθέρωση της ντοπαμίνης από τους κεντρικούς νευρώνες και εμποδίζει την επαναπρόσληψη της στα συναπτικά σωμάτια. Όταν χορηγείται είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, η αμανταδίνη βελτιώνει τα σημεία και συμπτώματα της νόσου του Parkinson και τη λειτουργική ικανότητα. Επίσης, η αμανταδίνη αναστέλλει ειδικά την αντιγραφή του γενετικού υλικού των ιών της γρίπης Α σε χαμηλές συγκεντρώσεις.

Η ζαναμιβίρη (zanamivir) είναι εκλεκτικός αναστολέας της νευραμινιδάσης, ενός επιφανειακού ενζύμου του ιού της γρίπης. Η αναστολή του ενζύμου εκφράζεται με δράση κατά της αναπαραγωγής στελεχών τύπου Α και Β, τόσο in vitro όσο και in vivo και αφορά όλους του γνωστούς υπότυπους νευραμινιδάσης σε στελέχη τύπου Α.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.