Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Μικαφουνγκίνη (Mycafungin)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.02.09

Ενδείξεις: Σε όλες τις ηλικίες: Διηθητική καντιντίαση, προφύλαξη από λοιμώξεις από Candida σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αλλογενή μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων ή σε ασθενείς που αναμένεται να παρουσιάσουν μεγάλη ουδετεροπενία. Επιπλέον και μόνο σε ενηλίκους και εφήβους ≥16 ετών οισοφαγική καντιντίαση, εάν η ενδοφλέβια θεραπεία δεν είναι κατάλληλη.

Αντενδείξεις: Κληρονομική δυσανεξία στη γαλακτόζη και συναφή σύνδρομα.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Οι πιο συχνές: Αναιμία, λευκοπενία, θρομβοπενία, ναυτία, έμετος, διάρροια, κοιλιακά άλγη, αύξηση ηπατικών ενζύμων, χολερυθρίνης, πτώση καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου, εξανθήματα, πυρετός, ρίγη, φλεβίτιδα. Σπανιότερα ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία, δύσπνοια, ηπατοκυτταρική βλάβη ενίοτε θανατηφόρος, νεφρική δυσλειτουργία και αναφυλακτικές αντιδράσεις.

Αλληλεπιδράσεις: Αύξηση της στάθμης του σιρόλιμους, της νιφεδιπίνης και της ιτρακοναζόλης. Μείωση της δόσης τους αν κριθεί απαραίτητο.

Προσοχή στη χορήγηση: Εχει παρατηρηθεί ανάπτυξη ηπατοκυτταρικών όγκων σε επίμυς μετά από θεραπεία 3 ή και πλέον μηνών. Αυτό επιβάλλει τη σχολαστική παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας, αποφυγή της χορήγησης σε περιπτώσεις προνεοπλασματικών ηπατοπαθειών (λ.χ. ηπατική ίνωση ή κίρρωση) και διακοπή της αγωγής σε σημαντική και εμμένουσα αύξηση των ηπατικών ενζύμων. Σε αναφυλακτικές αντιδράσεις και καταπληξία διακοπή της θεραπείας. Παρακολούθηση της νεφρικής λειτουργίας. Σπανίως εμφανίζονται αιμολυτικά σύνδρομα και θα πρέπει να εκτιμάται η ανάγκη συνέχισης της θεραπείας. Σε κύηση δεν χορηγείται εκτός εάν κριθεί απαραίτητο.

Δοσολογία

Χορηγείται ενδοφλεβίως ως εξής: Σε ενηλίκους και εφήβους ≥ 16 ετών με σωματικό βάρος > 40kg ημερήσια δόση στη διηθητική καντιντίαση 100mg, στην οισοφαγική καντιντίαση 150mg και στην προφύλαξη 50mg ή σε άτομα < 40kg αντιστοίχως 2mg/kg/24ωρο, 3mg/kg/24ωρο ή 1mg/kg/24ωρο.

Στα νεογνά, παιδιά και εφήβους < 16 ετών: Στη διηθητική καντιντίαση σε σωματικό βάρος > 40kg 100mg ημερησίως και σε άτομα < 40kg 2mg/kg/24ωρο. Για προφύλαξη αντιστοίχως 50mg ημερησίως ή 1mg/kg/24ωρο. Διάρκεια θεραπείας τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Mycafungin Sodium:

MYCAMINE/Astellas Germany: pd.sol.inf 50mg/10ml-vial x 1, 100mg/10ml-vial x 1

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.02 Αντιμυκητιασικά

05.02.09 Μικαφουνγκίνη (Mycafungin)

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.