Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Αλλαντοτοξίνη τύπου A (Clostridium Botulinum Type A Neurotoxin Complex)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.06.02.01

Περιέχει αλλαντική τοξίνη, η οποία διακόπτει τη νευρομυϊκή μεταβίβαση αποκλείοντας την απελευθέρωση ακετυλοχολίνης στις τελικές νευρικές απολήξεις.

Eνδείξεις

Προϊόν BOTOX: Βλεφαρόσπασμος, ημίσπασμος προσώπου και σπαστικό ραιβόκρανο σε ενήλικες και παιδιά > 12 ετών, ιπποποδία εξαιτίας σπαστικότητας του άκρου ποδός μετά από εγκεφαλική παράλυση παιδιών ≥ 2 ετών, σπαστικότητα καρπού και χεριού ενηλίκων μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, επιμένουσα μασχαλιαία υπεριδρωσία σε ενήλικες και εφήβους >18 ετών, που δεν ανταποκρίνεται σε άλλη θεραπεία.

Προϊόν DYSPORT: Βλεφαρόσπασμος, ημίσπασμος προσώπου και σπαστικό ραιβόκρανο σε ενήλικες, ιπποποδία εξαιτίας σπαστικότητας του άκρου ποδός μετά από εγκεφαλική παράλυση παιδιών ≥ 2 ετών, σπαστικότητα άνω άκρου ενηλίκων μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Aντενδείξεις: Βαρεία μυασθένεια ή σύνδρομο Eaton Lambert. Γαλουχία.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Hλεκτροφυσιολογικές ανωμαλίες και παράλυση απομακρυσμένων μυών, υπερβολική μυϊκή αδυναμία, δυσφαγία, πνευμονία από εισρόφηση. ένεση σε λανθασμένη περιοχή μπορεί να προκαλέσει παροδική παράλυση σε παρακείμενους μυς. Eξάνθημα, αίσθημα καύσου στο σημείο της ένεσης.
Eιδικές περιπτώσεις: Σε βλεφαρόσπασμο ή ημίσπασμο του προσώπου πτώση του βλεφάρου, δακρύρροια, ερεθισμός, ξηροφθαλμία, λαγόφθαλμος, φωτοφοβία, κερατίτιδα, διπλωπία, εκχύμωση, σε σπαστικό ραιβόκρανο δυσφαγία, ζάλη, σε εγκεφαλική παράλυση σε παιδιά ιογενής λοίμωξη, ωτίτιδα, μυαλγία, ακράτεια ούρων, σε εστιακή σπαστικότητα άνω άκρων εκχύμωση, πορφύρα, άλγος, σε πρωτοπαθή μασχαλιαία υπεριδρωσία μη εφίδρωση, πόνος, αγγειοδιαστολή.

Aλληλεπιδράσεις: H δράση του ενισχύεται από τις αμινογλυκοσίδες, τη σπεκτινομυκίνη και τα μυοχαλαρωτικά τύπου τουβοκουραρίνης.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ασθενείς με μυατροφική ετερόπλευρη σκλήρυνση ή διαταραχές που προκαλούν περιφερικές νευρομυϊκές δυσλειτουργίες, υποκείμενες νευρολογικές διαταραχές, δυσκολίες στην κατάποση, ιστορικό δυσφαγίας και εισρόφησης. Στην περίοδο της κύησης. Η πολύ συχνή ή υπερβολική δοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη αντίστασης λόγω της δημιουργίας αντισωμάτων. Eξαιτίας των ενδεχόμενων αλλεργικών αντιδράσεων να υπάρχει διαθέσιμη αδρεναλίνη και ενέσιμη κορτιζόνη. Nα λαμβάνονται ειδικές προφυλάξεις ανάλογα με τον επιδιωκόμενο σκοπό.

Δοσολογία: Συμβουλευθείτε τις οδηγίες ενός εκάστου των προϊόντων. Οι οδηγίες αυτές και οι μονάδες δόσης (units) είναι ειδικές για κάθε ένα προϊόν και δεν έχουν εφαρμογή σε άλλα προϊόντα όμοιας σύνθεσης.

Φαρμακευτικά προϊόντα

BOTOX/Allergan Ireland: pd.inj.sol 100 u/vial x 1
DYSPORT/Ipsen: ly.pd.inj 500u/vial x 1, x 2

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.06 Φάρμακα χορηγούμενα σε παρκινσονισμό και συναφείς παθήσεις

04.06.02 Φάρμακα χορηγούμενα σε βλεφαρόσπασμο, ημίσπασμο προσώπου, δυστονίες και πλαγία μυατροφική σκλήρυνση

04.06.02.01 Αλλαντοτοξίνη τύπου A (Clostridium Botulinum Type A Neurotoxin Complex)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
BOCOUTURE Clostridium botulinum typa-A toxin Merz Pharmaceuticals GmbH
DYSPORT Botulinum type A toxin haemagglutinin complex Ipsen Μ.Ε.Π.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.