Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Βιπεριδένη (Biperiden)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.06.01.02.01

Eνδείξεις: όλες οι μορφές του παρκινσονισμού. Εξωπυραμιδικά συμπτώματα φαρμακευτικής αιτιολογίας. Βλ. και 17.02 .

Aντενδείξεις: Υπερευαισθησία στα αντιχολινεργικά, γλαύκωμα κλειστής γωνίας, καλοήθης υπερτροφία προστάτη, μηχανικές στενώσεις γαστρεντερικού συστήματος, μεγάκολο, παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες ταχυκαρδίες, όψιμη δυσκινησία.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Aίσθημα κόπωσης, ζάλη και υπνηλία, σε υψηλότερες δόσεις ανησυχία, σύγχυση, παραλήρημα και ενίοτε διαταραχές της μνήμης και ψευδαισθήσεις, ξηροστομία, διαταραχές προσαρμογής των οφθαλμών, ελάττωση της εφίδρωσης, δυσκοιλιότητα, γαστρικές διαταραχές, αύξηση της καρδιακής συχνότητας, πολύ σπάνια ελάττωσή της. Ενίοτε δερματικό αλλεργικό εξάνθημα, δυσκινησία, αταξία, μυοσπασμοί (τικ) και διαταραχές της ομιλίας.

Aλληλεπιδράσεις: Συνδυασμός με άλλα αντιχολινεργικά π.χ. ψυχοτρόπα φάρμακα, αντιισταμινικά, αντιπαρκινσονικά, αντικαταθλιπτικά με ισχυρές αντιχολινεργικές ιδιότητες και αντισπασμωδικά αυξάνει τις πιθανότητες ανεπιθύμητων ενεργειών, χωρίς ανάλογη ενίσχυση του θεραπευτικού αποτελέσματος. Συγχορήγηση κινιδίνης μπορεί να ενισχύσει την αντιχολινεργική δράση του. Συγχορήγηση λεβοντόπα μπορεί να ενισχύσει τη δυσκινησία, ενώ έχουν αναφερθεί γενικευμένες χορειακές κινήσεις με καρβιντόπα/λεβοντόπα. Μπορεί να ενισχύσει την όψιμη δυσκινησία από τα νευροληπτικά. Μπορεί να ενισχύσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες της πεθιδίνης από το Κ.Ν.Σ., την κατασταλτική δράση του οινοπνεύματος και άλλων κατασταλτικών του ΚΝΣ. Ανταγωνίζεται τη δράση της μετοκλοπραμίδης.

Προσοχή στη χορήγηση: Τα κεντρικώς δρώντα αντιχολινεργικά μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη τάση εγκεφαλικών σπασμών. Ιδιαίτερη προσοχή σε ασθενείς με μυασθένεια. Να αποφεύγεται στην κύηση, ιδιαίτερα κατά το 1ο τρίμηνο και στη γαλουχία.

Δοσολογία

Παρκινσονικά σύνδρομα: Aπό το στόμα 1mg δύο φορές την ημέρα και προοδευτική αύξηση μέχρι 6mg την ημέρα σε 3 δόσεις. Mέγιστη δόση 12 mg. Ασθενείς σταθεροποιημένοι με απλά δισκία μπορούν να μεταταχθούν σε μορφές τροποπ/νης αποδέσμευσης στην πλησιέστερη δοσολογία. Σε ηλικιωμένους ασθενείς απαιτείται προσεκτική ρύθμιση της δόσης. Σε βαριές περιπτώσεις, η θεραπεία μπορεί να αρχίσει με 10mg έως το μέγιστο 20 mg σε κατανεμημένες δόσεις (μέχρι 4 ημερησίως) ενδομυϊκώς ή με αργή ενδοφλέβια ένεση. Η θεραπεία μπορεί να συνεχιστεί με τις από του στόματος χορηγούμενες μορφές.

Εξωπυραμιδικά συμπτώματα φαρμακευτικής αιτιολογίας: Eνδομυϊκώς ή βραδέως ενδοφλεβίως 2.5-5 mg, που μπορεί να επαναληφθεί ανά διαστήματα ½ ώρας (μέχρι 4 φορές ημερησίως) ανάλογα με την ανταπόκριση. Mέγιστη δόση 20 mg την ημέρα. Σε παιδιά ≤ 1 έτους 1mg, 2-6 ετών 2 mg και 7-10 ετών 3 mg αργά ενδοφλεβίως. Αν χρειάζεται, η αντίστοιχη για την ηλικία δόση μπορεί να επαναληφθεί μετά από 30 λεπτά. Ως βοηθητική θεραπεία σε ενήλικες ασθενείς υπό θεραπεία με νευροληπτικά, μπορούν να χορηγηθούν από του στόματος 1-4 mg, 1-4 φορές την ημέρα, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Biperiden Hydrochloride:

AKINETON/Vianex: tab 2mg x 50- pr.tab 4mg x 50

Biperiden Lactate:

AKINETON/Vianex: inj.sol 5mg/1ml-amp x 5

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.06 Φάρμακα χορηγούμενα σε παρκινσονισμό και συναφείς παθήσεις

04.06.01 Αντιπαρκινσονικά

04.06.01.02 Φάρμακα με αντιχολινεργική δράση (αντιχολινεργικά)

04.06.01.02.01 Βιπεριδένη (Biperiden)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Βιπεριδένη

Η βιπεριδένη (biperiden) είναι ένας κεντρικώς δρων αντι-χολινεργικός παράγων. Διαθέτει ήπιες περιφερικές δράσεις, σε βαθμό μικρότερο από την ατροπίνη. Η βιπεριδένη δεσμεύεται ανταγωνιστικά στους περιφερικούς και κεντρικούς μουσκαρινικούς υποδοχείς.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.