Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Τιαπρίδη υδροχλωρική (Tiapride Hydrochloride)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.02.16

Ενδείξεις: Διαταραχές συμπεριφοράς σε υπερήλικες ή σε χρόνιο αλκοολισμό. Συμπτωματική αντιμετώπιση δυσκινησιών.

Αντενδείξεις: Προλακτινοεξαρτώμενοι όγκοι, φαιοχρωμοκύτωμα, κύηση, γαλουχία, νόσος του Parkinson, συγχορήγηση με λεβοντόπα, σουλτοπρίδη, οινόπνευμα, ντοπαμινεργικούς ανταγωνιστές (λόγω κινδύνου επιδείνωσης ψυχωσικών διαταραχών), φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν torsades de pointes.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Συμπτώματα παρκινσονισμού (τρόμος, υπερτονία, δυστονία κ.λ.π), υπνηλία ή αϋπνία, ανησυχία ή αδιαφορία, γαλακτόρροια, διόγκωση μαστών, οργασμική δυσλειτουργία και ανικανότητα, λόγω αύξησης της προλακτίνης, ορθοστατική υπόταση, επιμήκυνση του διαστήματος QT, άλλες αρρυθμίες, κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο. Βλ. και εισαγωγή.

Αλληλεπιδράσεις-Προσοχή στη χορήγηση: Ανταγωνίζεται τη δράση της λεβοντόπα και το αντίστροφο. Συνεργική δράση με φάρμακα που επιμηκύνουν το διάστημα QT και κίνδυνος εμφάνισης torsades de pointes. Πιθανή συνεργική δράση με αντιυπερτασικά. Προσοχή σε συγχορήγηση φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν βραδυκαρδία ή αρρυθμία. Βλ. και εισαγωγή.

Δοσολογία: 200-300mg ημερησίως για 1-2 μήνες. Σε κινητικές διαταραχές 300800mg ημερησίως. Σε δυσκινησία που οφείλεται σε λήψη L-dopa 25-100mg ημερησίως. Παιδιά > 7 ετών 100-150mg ημερησίως. Mείωση των δόσεων κατά 25-75% σε νεφρική ανεπάρκεια αναλόγως με την κάθαρση κρεατινίνης.

Φαρμακευτικά προϊόντα

TIAPRIDAL/Sanofi-Aventis: tab 100mg x 20

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.02 Αντιψυχωσικά φάρμακα

04.02.16 Τιαπρίδη υδροχλωρική (Tiapride Hydrochloride)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Τιαπρίδη

Η τιαπρίδη (tiapride) είναι ένα άτυπο νευροληπτικό, ένας επιλεκτικός ανταγωνιστής υποδοχέων D2ντοπαμίνης, ανεξάρτητος της αδενυλοκυκλάσης. Η συγγένειά της με τους υποδοχείς D1ντοπαμίνης είναι μικρή. Η τιαπρίδη δείχνει να έχει θετικό αποτέλεσμα στις διαταραχές της συμπεριφοράς σε ηλικιωμένους ασθενείς, στις διαταραχές της συμπεριφοράς κατά το χρόνιο αλκοολισμό και στη συμπτωματική αντιμετώπιση της δυσκινησίας και της ανωμαλίας κινήσεων.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.