Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
 

Τιαπρίδη υδροχλωρική (Tiapride Hydrochloride)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.02.16

Ενδείξεις: Διαταραχές συμπεριφοράς σε υπερήλικες ή σε χρόνιο αλκοολισμό. Συμπτωματική αντιμετώπιση δυσκινησιών.

Αντενδείξεις: Προλακτινοεξαρτώμενοι όγκοι, φαιοχρωμοκύτωμα, κύηση, γαλουχία, νόσος του Parkinson, συγχορήγηση με λεβοντόπα, σουλτοπρίδη, οινόπνευμα, ντοπαμινεργικούς ανταγωνιστές (λόγω κινδύνου επιδείνωσης ψυχωσικών διαταραχών), φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν torsades de pointes.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Συμπτώματα παρκινσονισμού (τρόμος, υπερτονία, δυστονία κ.λ.π), υπνηλία ή αϋπνία, ανησυχία ή αδιαφορία, γαλακτόρροια, διόγκωση μαστών, οργασμική δυσλειτουργία και ανικανότητα, λόγω αύξησης της προλακτίνης, ορθοστατική υπόταση, επιμήκυνση του διαστήματος QT, άλλες αρρυθμίες, κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο. Βλ. και εισαγωγή.

Αλληλεπιδράσεις-Προσοχή στη χορήγηση: Ανταγωνίζεται τη δράση της λεβοντόπα και το αντίστροφο. Συνεργική δράση με φάρμακα που επιμηκύνουν το διάστημα QT και κίνδυνος εμφάνισης torsades de pointes. Πιθανή συνεργική δράση με αντιυπερτασικά. Προσοχή σε συγχορήγηση φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν βραδυκαρδία ή αρρυθμία. Βλ. και εισαγωγή.

Δοσολογία: 200-300mg ημερησίως για 1-2 μήνες. Σε κινητικές διαταραχές 300800mg ημερησίως. Σε δυσκινησία που οφείλεται σε λήψη L-dopa 25-100mg ημερησίως. Παιδιά > 7 ετών 100-150mg ημερησίως. Mείωση των δόσεων κατά 25-75% σε νεφρική ανεπάρκεια αναλόγως με την κάθαρση κρεατινίνης.

Φαρμακευτικά προϊόντα

TIAPRIDAL/Sanofi-Aventis: tab 100mg x 20

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η τιαπρίδη (tiapride) είναι ένα άτυπο νευροληπτικό, ένας επιλεκτικός ανταγωνιστής υποδοχέων D2ντοπαμίνης, ανεξάρτητος της αδενυλοκυκλάσης. Η συγγένειά της με τους υποδοχείς D1ντοπαμίνης είναι μικρή. Η τιαπρίδη δείχνει να έχει θετικό αποτέλεσμα στις διαταραχές της συμπεριφοράς σε ηλικιωμένους ασθενείς, στις διαταραχές της συμπεριφοράς κατά το χρόνιο αλκοολισμό και στη συμπτωματική αντιμετώπιση της δυσκινησίας και της ανωμαλίας κινήσεων.