Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Πενφλουριδόλη (Penfluridol)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.02.10

Eνδείξεις: Συντηρητική αγωγή ψυχωσικών ασθενών. Στις οξείες φάσεις σχιζοφρένειας, επειδή το φάρμακο στερείται πρακτικώς κατασταλτικής δράσης, απαιτείται η σύγχρονη χορήγηση ενός φαινοθειαζινικού παραγώγου ή βουτυροφαινόνης.

Aντενδείξεις: Yπερευαισθησία σε οποιοδήποτε παράγωγο της διφαινυλοβουτυλοπιπεριδίνης, νόσος του Parkinson, ενδογενής κατάθλιψη, περιπτώσεις καταστολής του ΚΝΣ, κωματώδεις καταστάσεις. Συγχορήγηση με L-dopa.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Bλ. Xλωροπρομαζίνη. H καταστολή, οι αντιχολινεργικές και καρδιαγγειακές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ηπιότερες, ενώ οι εξωπυραμιδικές αντιδράσεις είναι συχνότερες και μπορεί να διαρκέσουν πολλές ημέρες λόγω της μακράς διάρκειας δράσης της.

Αλληλεπιδράσεις: Μπορεί να ενισχύσει την καταστολή του ΚΝΣ που προκαλείται από άλλα κατασταλτικά φάρμακα του ΚΝΣ, συμπεριλαμβανομένου του οινοπνεύματος. Είναι δυνατόν να ενισχυθεί η αναπνευστική καταστολή που προκαλείται από μορφινομιμητικά φάρμακα. Με αντιυπερτασικά φάρμακα μπορεί να προδιαθέσει για ορθοστατική υπόταση ή να ενισχύσει την ορθοστατική υπόταση. Αναστέλλει τη δράση των αγωνιστών της ντοπαμίνης, όπως η βρωμοκρυπτίνη και η L-dopa.

Προσοχή στη χορήγηση: Eπειδή η διάρκεια δράσης του φαρμάκου είναι μακρά η έναρξη της θεραπείας πρέπει να γίνεται με πολύ μικρές δόσεις υπό στενή παρακολούθηση. Προκαλεί παράταση του διαστήματος QT, δια τούτο να επιβεβαιωθεί πριν από τη χορήγηση η απουσία παραγόντων που μπορούν να ευνοήσουν διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Βλ. και εισαγωγή.

Δοσολογία: Aρχικώς 5-10 mg (δοκιμαστική δόση). Στη συνέχεια 20-60 mg μια φορά την εβδομάδα. Mέγιστη δόση 100 mg την εβδομάδα. Σε ηλικιωμένους μείωση της αρχικής δόσης στο ήμισυ της κανονικής. Δεν χορηγείται σε παιδιά.

Φαρμακευτικά προϊόντα

FLUPIDOL/Janssen-Cilag: tab 20mg x 12

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.02 Αντιψυχωσικά φάρμακα

04.02.10 Πενφλουριδόλη (Penfluridol)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
SEMAP Πενφλουριδόλη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.