Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Αλοπεριδόλη (Haloperidol)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.02.01

Eνδείξεις: Ψυχωσικές καταστάσεις. Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης στη χορεία Huntington, πολλαπλά μυοσπάσματα (tics), σύνδρομο Gilles de la Tourette, ναυτία, έμετο, επίμονο λόξυγγα. Η ενέσιμη δεκανοϊκή μορφή στη θεραπεία συντήρησης ψυχωσικών ασθενών.

Aντενδείξεις: Νόσος του Parkinson, κωματώδης κατάσταση, καταστολή του ΚΝΣ από οινόπνευμα ή άλλα κατασταλτικά φάρμακα.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Bλ. Xλωροπρομαζίνη. Eξωπυραμιδικές αντιδράσεις είναι συχνότερες, ενώ η υπνηλία, οι αντιχολινεργικές και καρδιαγγειακές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ηπιότερες.

Aλληλεπιδράσεις: H κατασταλτική της επίδραση αυξάνεται συνεργικά με το οινόπνευμα, τα βαρβιτουρικά και τα άλλα κατασταλτικά του KNΣ, μειώνει τη δράση της λεβοντόπα, παρεμποδίζει το μεταβολισμό των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών, έτσι ώστε ν' αυξάνονται τα επίπεδα πλάσματος των φαρμάκων αυτών. Όταν μακρόχρονη θεραπεία με επαγωγείς ενζύμων, όπως καρβαμαζεπίνη, φαινοβαρβιτάλη, ριφαμπικίνη, προστίθεται στη θεραπεία με αλοπεριδόλη αυτό καταλήγει σε σημαντική μείωση των επιπέδων της αλοπεριδόλης στο πλάσμα. Έτσι, κατά τη διάρκεια της ταυτόχρονης θεραπείας, η δόση της αλοπεριδόλης πρέπει να προσαρμοστεί, όταν κριθεί απαραίτητο. Σε συγχορήγηση λιθίου συνιστάται τακτική παρακολούθηση. Μπορεί να ανταγωνισθεί τη δράση της αδρεναλίνης και άλλων συμπαθομιμητικών παραγόντων και να μειώσει την αντιυπερτασική δράση της γουανεθιδίνης. Η συγχορήγηση μετοκλοπραμίδης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εξωπυραμιδικών εκδηλώσεων.

Τα αντιαρρυθμικά που επιμηκύνουν το QT διάστημα, όπως λ.χ. η αστεμιζόλη και η τερφεναδίνη όταν συγχορηγούνται με αλοπεριδόλη αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών αρρυθμιών.

Προσοχή στη χορήγηση: Bλ. Xλωροπρομαζίνη. Σε ασθενείς με συνθήκες επιμήκυνσης του QT διαστήματος. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο του σε περιπτώσεις που συνυπάρχει κατάθλιψη.

Δοσολογία

Ψυχιατρικές καταστάσεις: Ενήλικες 0.5-3mg, 2-3 φορές την ημέρα. Η δόση μπορεί να ανέλθει και πάνω από 100mg την ημέρα σε διαιρεμένες δόσεις. Σε οξείες καταστάσεις 2-10mg ενδομυϊκώς ή ενδοφλεβίως που επαναλαμβάνονται ανάλογα με την ανταπόκριση μέχρι τη μέγιστη δόση των 30mg ημερησίως. Υπερήλικες και εξασθενημένοι το ήμισυ της δόσης των ενηλίκων. Παιδιά 3-12 ετών: 25-50μg/kg ημερησίως σε 2 ή 3 διαιρεμένες δόσεις. Μέγιστη ημερήσια δόση 10mg, σε παιδιά > 12 ετών μπορεί να φθάσει στα 30mg. Δεν συνιστάται για παιδιά < 3 ετών. Δεν συνιστάται γενικώς στα παιδιά η ενέσιμη μορφή. Χορεία, σύνδρομο Tourette 0.5-1.5 mg τρεις φορές την ημέρα, ενίοτε έως και 10mg ημερησίως.

Ναυτία και έμετος: 0.5-2mg ημερησίως ενδομυϊκώς.

Επίμονος λόξυγγας: 1.5mg τρεις φορές την ημέρα από του στόματος ή 3-15mg ημερησίως σε διαιρεμένες δόσεις ενδομυϊκώς ή ενδοφλεβίως.

Δεκανοϊκή αλοπεριδόλη: Χρησιμοποιείται μόνο σε ενήλικες μία φορά το μήνα με ενδομυϊκή χορήγηση, αρχική δόση 25-75mg με μέγιστη τα 100mg, που μπορεί σταδιακά να αυξηθεί κατά 50mg έως 300mg το μέγιστο. Η πιο κατάλληλη μηνιαία δόση είναι συνήθως περίπου 20 φορές μεγαλύτερη της ημερήσιας από του στόματος χορηγούμενης δόσης. Σε ηλικιωμένους και εξασθενημένους ασθενείς έναρξη της θεραπείας με χαμηλές δόσεις, π.χ 12.5mg-25mg κάθε 4 εβδομάδες και αύξηση της δόσης ανάλογα με την ανταπόκριση. Δεν χορηγείται σε παιδιά.

Λοιπά: Bλ. Xλωροπρομαζίνη.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ALOPERIDIN/Janssen-Cilag: tab 1mg x 30, 2mg x 30, 5mg x 20, 10mg x 20, 20mg x 20or.so.d 2mg/ml fl x 15ml, 10mg/ml fl x 15ml inj.sol 5mg/1ml-amp x 5
SEVIUM/Ni-The: c.tab 2mg x 30, 5mg x 20, 10mg x 20, 20mg x 20- or.so.d 4mg/ml fl x 15ml

Haloperidol Decanoate:

ALOPERIDIN/Janssen-Cilag: oily.inj 50mg/1mlamp x 1, 150mg/3ml-amp x 1

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.02 Αντιψυχωσικά φάρμακα

04.02.01 Αλοπεριδόλη (Haloperidol)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η αλοπεριδόλη (haloperidol) είναι ένας ισχυρός ανταγωνιστής της ντοπαμίνης και έτσι, ένα ταχείας δράσεως νευροληπτικό, που ανήκει στην ομάδα των βουτυροφαινονών και έχει μεγάλο φάσμα δράσης. Πιο πιθανός τρόπος δράσεως θεωρείται ο αποκλεισμός των υποδοχέων D2 της ντοπαμίνης. Η ιδιότητα αυτή φαίνεται να συσχετίζεται θετικά με τη θεραπευτική της αποτελεσματικότητα. Ακόμη, η εμφάνιση εξωπυραμιδικών συμπτωμάτων και η αύξηση της προλακτίνης οφείλεται στην αντιντοπαμινεργική της δράση.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ALOPERIDIN Αλοπεριδόλη Janssen-Cilag Φαρμακευτική A.B.E.E.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.