Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Φονταπαρινούξη (Fondaparinux)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 02.08.01.03

Η φονταπαρινούξη είναι συνθετικός πολυσακχαρίτης, ο οποίος έχει εισαχθεί προσφάτως στη θεραπεία των φλεβικών θρομβώσεων. Η αντιθρομβωτική του δράση οφείλεται στην εκλεκτική αναστολή του ενεργοποιημένου παράγοντα Χ (Χα) μέσω της αντιθρομβίνης ΙΙΙ της οποίας ενισχύει κατά 300 περίπου φορές την ανασταλτική της δράση στον παράγοντα Χα.

Ενδείξεις: Πρόληψη των φλεβικών θρομβώσεων σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μείζονα χειρουργική επέμβαση στο ισχίο ή το γόνατο.

Αντενδείξεις: Ενεργή αιμορραγία, σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Αιμορραγίες από το σημείο της τομής ή διάφορα όργανα, αναιμία, θρομβοπενία, πορφύρα, οίδημα, διαταραχές των ηπατικών ενζύμων, σπανιότερα πεπτικές διαταραχές, ίλιγγος, ζάλη, κεφαλαλγία, υπόταση, εξανθήματα, κνησμός και άλλες αλλεργικές εκδηλώσεις.

Αλληλεπιδράσεις-Προσοχή στη χορήγηση: Πρέπει να γίνει μέτρηση των αιμοπεταλίων πριν και μετά τη θεραπεία, ιδιαίτερα εάν ακολουθήσει χορήγηση ηπαρίνης, η οποία θα δοθεί μια ημέρα μετά την τελευταία ένεση του φαρμάκου. Εάν ακολουθήσει αγωγή με κουμαρινικά αντιπηκτικά, οι ενέσεις του φαρμάκου θα συνεχιστούν έως ότου επιτευχθούν καλές τιμές INR. Προσοχή σε ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας (λ.χ. εξαιτίας θρομβοπενίας) ή σε πρόσφατη σοβαρή αιμορραγία (λ.χ.ενδοκρανιακή).

Να μην συγχορηγείται με φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας (ηπαρίνες, δισιρουδίνη, κλπ.), ενώ στα «αντιαιμοπεταλιακά» (ασπιρίνη κλπ.) ή τα ΜΣΑΦ, εάν συγχορηγούνται, απαιτείται προσοχή. Επίσης σε άτομα χαμηλού σωματικού βάρους, σε νεφρική ανεπάρκεια και σε σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, όπου συνήθως απαιτείται προσαρμογή της δοσολογίας. Σε κύηση μόνον εάν είναι απαραίτητο. Δεν συνιστάται η γαλουχία.

Δοσολογία: 2.5mg ημερησίως υποδορίως, 6 ώρες μετά το τέλος της επέμβασης και για 5-9 ημέρες.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Fondaparinux Sodium:

ARIXTRA/Glaxo England: inj.sol 2.5mg/0.5ml pf.syr x 10, 7.5mg/0.6ml-pf.syr x 10, 10mg/0.8ml-pf.syr x 10

Εθνικό συνταγολόγιο

02 Φάρμακα παθήσεων κυκλοφορικού συστήματος

02.08 Αντιπηκτικά και Πρωταμίνη

02.08.01 Παρεντερικά αντιπηκτικά

02.08.01.03 Φονταπαρινούξη (Fondaparinux)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Φονταπαρινόξη

H φονταπαρινόξη (fondaparinux) είναι ένας συνθετικός και εκλεκτικός αναστολέας του ενεργοποιημένου παράγοντα Χ (Xa). Η αντιθρομβωτική δράση της φονταπαρινόξης είναι αποτέλεσμα της εκλεκτικής αναστολής του παράγοντα Xa μέσω της αντιθρομβίνης ΙΙΙ (αντιθρομβίνη).

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ARIXTRA Φονταπαρινόξη
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.