Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Βαρνιδιπίνη (Barnidipine)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 02.06.02.02

Ενδείξεις: Ήπια έως μέτρια ιδιοπαθής υπέρταση.

Αντενδείξεις: Ηπατική και σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, ασταθής στηθάγχη και έμφραγμα μυοκαρδίου (κατά τις πρώτες 4 εβδομάδες), μη θεραπευόμενη καρδιακή ανεπάρκεια. Συγχορήγηση με ισχυρούς αναστολείς του CYP3A4.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Περιφερικό οίδημα, κεφαλαλγία, ζάλη, αίσθημα παλμών (ελαττώνονται ή εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας). Σπανίως παροδική αύξηση των ηπατικών ενζύμων, προκάρδιο άλγος ή στηθάγχη, υπερτροφία των ούλων.

Αλληλεπιδράσεις: Η συγχορήγηση με άλλα αντιυπερτασικά φάρμακα ενισχύει το αντιυπερτασικό αποτέλεσμα. Μεταβολίζεται από το κυτόχρωμα CYP 3 A4 και δεν πρέπει να συγχορηγείται με ισχυρούς αναστολείς του (αντιπρωτεάσες, κετοκοναζόλη, ιτρακοναζόλη, ερυθρομυκίνη, κλαριθρομυκίνη). Η κυκλοσπορίνη μπορεί να αναστείλει τον μεταβολισμό της. Αύξηση της στάθμης της παρατηρήθηκε με σιμετιδίνη και μείωση με διάφορους ενζυμικούς επαγωγείς (φαινυτοΐνη, καρβαμαζεπίνη, ριφαμπικίνη).

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια νεφρική ανεπάρκεια, με δυσλειτουργία ή στένωση του χώρου εξώθησης της αριστερής κοιλίας, με δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια και με νόσο του φλεβοκόμβου. Να μη συγχορηγείται με φάρμακα που εμφανίζουν αρνητική ινότροπη δράση.

Δοσολογία: έναρξη με 10mg ημερησίως και πιθανή αύξηση έως 20mg εάν κριθεί απαραίτητο. Να μη χορηγείται σε παιδιά < 18 ετών (δεν υπάρχει εμπειρία).

Φαρμακευτικά προϊόντα

Barnidipine Hydrochloride:

VASEXTEN/Yamanouchi: con. r.caps 10mg x 28, 20mg x 28

Εθνικό συνταγολόγιο

02 Φάρμακα παθήσεων κυκλοφορικού συστήματος

02.06 Νιτρώδη, αποκλειστές διαύλων ασβεστίου και άλλα αντιστηθαγχικά φάρμακα

02.06.02 Αποκλειστές διαύλων ασβεστίου

02.06.02.02 Βαρνιδιπίνη (Barnidipine)

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.